Bezoek aan de Achelse Kluis in Hamont-Achel

De Sint-Benedictusabdij in het Limburgse Hamont-Achel wordt ook wel de Achelse Kluis genoemd. De groene omgeving is erg geschikt voor wandel- en fietsliefhebbers. Zelf maakte ik een wandeling in de omgeving van de Achelse Kluis in combinatie met een rondleiding in de abdij zelf.

achelse kluis bezoeken hamont-achel limburg

Wandelen in de omgeving van de Achelse Kluis

De Achelse Kluis ligt letterlijk op de grens van België en Nederland. De abdij wordt omringd door het natuurgebied de Groote Heide in het oosten en het natuurgebied de Achelse Kluis in het zuiden. Hier speelt de rivier de Warmbeek een prominente rol. Wandelmogelijkheden in overvloed dus!

achelse kluis wandelen hamont-achel limburg

Aan de abdij zelf kan je gratis parkeren langs de Kluizerdijk en in het zijstraatje De Kluis in Hamont-Achel. Daarnaast is er ook nog een grote parking op wandelafstand die net over de grens in Nederland ligt (adres: Petrus van Eijnattenlaan in Heeze-Leende).

achelse kluis bezoeken hamont-achel limburg

Vanuit de abdijsite starten zeven wandelroutes van 2 tot 13,9 kilometer:

  • – Groene rechthoek (2 km)
  • – Oranje cirkel (6,5 km)
  • – Gele zeshoek (8,7 km)
  • – Rode driehoek (13,9 km)
  • – Trappistenwandelroute Achel (11 km)
  • – Erfgoedwandeling (8,8 km)
  • – Trappistenwandelroute La Trappe (7,3 km)
achelse kluis wandelroutes hamont-achel limburg

De routes staan aangegeven met bordjes en langs de abdijmuren vind je informatieborden terug met de routes aangeduid op een kaart. Bij Toerisme Hamont-Achel kan je ook wandelfolders kopen indien je dat liever gebruikt.

achelse kluis wandeling hamont-achel limburg

Zelf koos ik voor de wandeling van 8,7 kilometer die aangeduid staat met een gele zeshoek en quasi volledig onverhard is. Ik stapte de route in tegenwijzerzin waardoor ik eerst langs de Warmbeekvallei wandelde. In 2022 werd de hermeandering van de rivier de Warmbeek afgerond. Het bochtige parcours wordt pas echt duidelijk wanneer je het vanuit de lucht kan waarnemen.

achelse kluis warmbeek hamont-achel limburg

Daarna liet ik de weidse uitzichten achter me en trok ik het bos in. Ideaal om verkoeling te zoeken op een warme dag! Het was er ook heerlijk rustig. Binnen enkele weken moet het hier prachtig zijn met de herfstkleuren. Een goede reden om nog eens terug te komen dus.

achelse kluis wandelen hamont-achel limburg
achelse kluis wandeling hamont-achel limburg

Halverwege de wandelroute passeer je langs een grote vijver van Domein de Bever. Hier kan je even halt houden voor een drankje. De Sterrenwacht Noorderkroon Achel is hier ook gevestigd.

achelse kluis domein de bever hamont-achel limburg

Daarna steek je de Warmbeek over en gaat de route weer verder door een bosrijk gebied. De stilte in dit grote natuurgebied is echt zalig. Af en toe kom je aan de rand van het bos en heb je een mooi uitzicht op de weilanden.

achelse kluis wandelen hamont-achel limburg

Na afloop van de wandeling kom je terug aan de Achelse Kluis waar je iets kan eten en drinken. Bij mooi weer is het erg goed vertoeven buiten op het terras.

achelse kluis bezoeken hamont-achel limburg

Bezoek aan de Sint-Benedictusabdij in Achel

Een bezoek aan de abdij mag zeker niet ontbreken wanneer je in de omgeving bent. Je kan een gegidste rondleiding in de Achelse Kluis volgen met achteraf een proeverij van twee biertjes.

achelse kluis rondleiding abdij hamont-achel limburg

De rondleiding gaat onder andere langs de kapittelzaal, de eremietenkapel, de kerk, het scriptorium, de refter en de binnentuin. Je zal zien dat het ene gedeelte van de abdij in betere staat is dan het andere. Daarnaast zal je ook merken dat de abdij in verschillende periodes opgebouwd is.

achelse kluis rondleiding abdij hamont-achel limburg

In 1686 werd er een gemeenschap van kluizenaars gesticht van waar ook de naam De Achelse Kluis komt. De kluizenaars werden verdreven tijdens de Franse revolutie in 1798. Pas in 1846 werd de vervallen abdij terug in gebruik genomen door de monniken van de abdij van Westmalle die geleidelijk aan voor de heropbouw zorgden.

achelse kluis rondleiding abdij refter

De eremietenkapel dateert bijvoorbeeld uit 1736 terwijl de abdijkerk in 1885 ontworpen werd door de bekende Nederlandse architect Pierre Cuypers. De architect Jos Ritzen zorgde dan weer voor het meest recente deel van de abdijsite zoals het scriptorium.

achelse kluis rondleiding abdij scriptorium

Tijdens de rondleiding krijg je heel wat leuke anekdotes te horen. Zo kwam ik te weten dat per ongeluk voor een klein deel van de abdij op Nederlands grondgebied gebouwd werd. Een foutje van de architect… Door de strategische ligging pal op de Belgisch-Nederlandse grens werd er vroeger ook heel wat gesmokkeld. Jenever uit Hasselt werd langs Belgische zijde aangevoerd aan de poort en via de tuin aan de achterzijde kwam het dan makkelijk op Nederlands grondgebied terecht.

achelse kluis rondleiding abdij hamont-achel limburg

Of wat dacht je van dit bijzondere verhaal van de begraafplaats waar de monniken begraven werden? Op een gegeven moment werd die enkele meters verplaatst van Belgisch naar Nederlands grondgebied omdat het in België niet meer toegelaten was om begraven te worden op privé grondgebied. De Belgische monniken gingen hier niet mee akkoord omdat ze niet in Nederland begraven wilden worden. Hoe dat dan weer opgelost werd? Dat hoor je tijdens de rondleiding zelf!

achelse kluis rondleiding abdij hamont-achel limburg

Tijdens de rondleiding in de Achelse Kluis kom je ook te weten dat het bier Achel de naam trappist niet meer mag dragen. Eén van de voorwaarden om de benaming trappist te mogen gebruiken is dat het brouwproces onder toezicht van de monniken moet plaatsvinden. In 2021 vertrokken de laatste twee broeders uit de Achelse Kluis. De abdij ressorteerde nadien nog onder de abdij van Westmalle, maar dat is nu niet meer het geval.

achelse kluis brouwerij bier abdij hamont-achel limburg

Begin 2023 werd de Achelse Kluis namelijk verkocht aan de Belgische ondernemer Jan Tormans die naast de brouwerij ook een sterrenrestaurant en evenementenlocatie wil onderbrengen op de abdijsite. Op termijn zullen er dus wel wat werken gaan plaatsvinden aan de abdijgebouwen. Misschien dat de rondleidingen dan (tijdelijk) niet meer kunnen plaatsvinden? Een goede reden dus om nu nog een bezoek te brengen aan de Achelse Kluis!

achelse kluis rondleiding abdij hamont-achel limburg

In de omgeving van de Achelse Kluis

Ben je op vakantie in de omgeving, dan kan ik je aanraden om een bezoek te brengen aan Lommel. Ook een wandeling in het natuurgebied Hageven-Plateaux in Pelt mag niet ontbreken. De gemeente Mol ligt ook niet veraf en hier kan je mijn tips terugvinden voor verschillende wandelingen in Mol.

Of wat dacht je van de Nederlandse kant verder te gaan ontdekken? Het witte stadje Thorn is echt een pareltje! Ook Roermond en Eindhoven hebben heel wat te bieden als je houdt van een citytrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *