Thorn, de witte parel van Nederlands Limburg

Thorn is een Nederlands stadje dat tegen de Belgisch-Nederlandse grens ligt. De stad staat vooral bekend omwille van de vele witgeschilderde huizen. Maar ook de talrijke monumentale gebouwen, gezellige kasseistraatjes en de imposante abdijkerk zijn zeker een bezoek waard. Het lijkt wel één groot openluchtmuseum. Thorn is dan ook erg geliefd bij kunstenaars en toeristen. Het oude centrum werd zelfs erkend tot beschermd stadsgezicht.

bezienswaardigheden thorn bezoeken nederland

Bijzondere geschiedenis van Thorn

De geschiedenis van Thorn gaat al terug tot de tiende eeuw toen er een abdij gesticht werd. De abdij groeide uit tot een rijke stift, een klooster waar enkel vrouwen van hoge adel toegelaten werden. Aan het hoofd van de stift stond een vorstin-abdis die bijgestaan werd door stiftdames en kanunniken. Het ministaatje onder vrouwelijke heerschappij had een eigen rechtspraak, minileger en een eigen munt.

bezienswaardigheden thorn nederland

De inval van de Fransen in 1794 maakte een einde aan de stift. Veel stiftsgebouwen zoals het paleis van de vorstin-abdis werden afgebroken, maar desondanks heeft Thorn toch zijn sfeer kunnen behouden en kan je er vandaag nog altijd de historische schoonheid bewonderen.

Wanneer Thorn bezoeken?

Je kan Thorn het best bezoeken op een zonnige weekdag want dan is het er veel rustiger dan in het weekend. Vlakbij het centrum kan je parkeren in de Waterstraat. Voor drie euro kan je er een ganse dag je auto achterlaten.   

bezienswaardigheden thorn nederlands limburg

Stadswandeling in Thorn

Wandel vanaf de parking richting het centrum. Wanneer je de Itterbeek oversteekt zie je aan je linkerkant het Abdijhof opduiken. Het voormalige keukengebouw van het paleis is omgebouwd tot een hotel. Achter het hotel ligt het Begijnhof, ook wel Pottenhuis genoemd omdat er vroeger de pottenbakkerij van de stift ondergebracht was.  

bezienswaardigheden thorn bezoeken nederland

Wandel door het ringpoortje en sla rechtsaf de Kloosterberg in richting Wijngaard. Dit gezellige plein wordt omringd door prachtige witte monumentale gebouwen. In groot contrast hiermee staat de indrukwekkende Sint-Michaëlkerk. De voormalige stiftskerk fungeert nu als parochiekerk en je kan ze ook bezoeken. Je kan zelfs een kijkje nemen in de crypte, de archiefkamer en de kapittelzaal van waaruit de stift bestuurd werd.  

bezienswaardigheden thorn bezoeken nederland kerk
bezienswaardigheden thorn bezoeken kerk

Wil je meer informatie over de geschiedenis van Thorn? Dan kan je hiervoor terecht in het Museum Thorn. Hier kan je ook het Panorama van Thorn bewonderen. Dat is een grote ronddraaiende driedimensionale maquette van de stad.  

bezienswaardigheden museum thorn bezoeken
bezienswaardigheden museum thorn panorama thorn

Verken zeker ook de omliggende straten zoals Daalstraat, Beekstraat, Holstraat, Hoogstraat, Bogenstraat en Hofstraat. Je passeert er langs verschillende Kanunnikhuizen en andere prachtige gebouwen. Bij de belangrijkste huizen vind je een bordje terug met informatie over de woningen en de voormalige bewoners.

bezienswaardigheden thorn bezoeken nederland
bezienswaardigheden thorn bezoeken stadswandeling

Cafés en restaurants in Thorn

Er zijn enkele horecagelegenheden in Thorn waar je terecht kan voor een lekker hapje of drankje. Op het terras van Brasserie De Wijngaard heb je een prachtig zicht op het gezellige dorpsplein. Daarnaast zijn de Pannekoekenbakker en restaurant Crasborn erg populaire eetadressen. Bij Anne’s ijssalon kan je dan weer terecht voor een heerlijke verfrissing.

bezienswaardigheden thorn bezoeken nederland

Wandelen en fietsen in de omgeving van Thorn

Ook rondom het stadje Thorn is het erg mooi om te wandelen of te fietsen. De regio van de Maasvallei heeft heel wat te bieden voor natuurliefhebbers. Hier vind je enkele wandelroutes rond Thorn terug op basis van de wandelknooppunten. Fietsroutes in de buurt van Thorn kan je hier terugvinden. Je kan een bezoek aan Thorn ook makkelijk combineren met een dag in Roermond.

bezienswaardigheden thorn bezoeken fietsen
bezienswaardigheden thorn bezoeken nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *