Bewonder Bergen tijdens een citytrip

Bergen (Mons) is de hoofdstad van de Waalse provincie Henegouwen. Het is misschien niet de meest populaire citytrip bestemming in België, maar Bergen werd in 2015 wel uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van Europa dus dat overtuigde me om op ontdekking te trekken. Hier vind je alvast mijn tips voor de leukste bezienswaardigheden in Bergen en omgeving zodat ook jij er een leuk weekend of vakantie kan doorbrengen.

Stadswandeling in Bergen

Op een zonnig voorjaarsweekend trok ik richting Bergen. Aan de hand van de stadswandeling “Kunst bewoont de stad” ging ik op verkenning. Je kan er gratis parkeren op het Place Nervienne dat vlakbij nummer 19 van de wandeling ligt. Hier startte dan ook mijn tocht. 

street art stadswandeling bergen mons citytrip

Je ziet onmiddellijk dat er veel street art kunstwerken te zien zijn in Bergen. Veel gevels en blinde ramen werden ter beschikking gesteld aan kunstenaars die er echte pareltjes van gemaakt hebben. Wanneer je verder wandelt naar het Square Franklin Delano Roosevelt (nummer 3 van de wandeling) zie je het sculptuur Lucie et les papillons van David Mesguich. Het is een groot stalen kunstwerk van een meisje dat omringd wordt door vlinders. Neem daarna ook even een kijkje in de Collegiale Sint-Waltrudiskerk. Via een gratis audiotour krijg je meer info als je de QR codes scant.

stadswandeling bergen mons citytrip vakantie

Het meest opvallende bouwwerk van Bergen is ongetwijfeld het belfort. De toren van 87 meter hoog is gebouwd op een heuvel dus je hebt er het beste uitzicht op de stad. Het is het enige barokke belfort in België en werd in 1999 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je kan het belfort langs binnen bezichtigen. Ook in het omliggende Parc du Château is het goed vertoeven wanneer de zon van de partij is.

belfort bergen mons citytrip
belfort bergen mons citytrip

De wandelroute zet zich verder naar nummer 12. Om er een luswandeling van te maken ben ik van daaruit verder gestapt richting nummer 13. Ook hier zie je weer verschillende street art werken terug. Via het stadspark Place du Parc gaat de wandeling verder langs de muren van de gevangenis van Bergen.

street art stadswandeling bergen mons citytrip
street art stadswandeling bergen mons citytrip

Via de Rue de Nimy wandel je terug richting het centrum van de stad. Naast enkele mooie street art kunstwerken, bevindt zich hier ook het Mundaneum. Dat is een museum en archiefcentrum met meer dan 12 miljoen bibliografische fiches. Het werd in de negentiende eeuw opgericht met als doel alle kennis van de wereld te verzamelen. Het wordt ook wel eens de papieren voorganger van Google genoemd.

mundaneum museum bergen mons citytrip
mundaneum museum bergen mons citytrip

Verderop wandel je recht de Grote Markt op. Het ruime plein wordt omringd door mooie historische gebouwen zoals het Koninklijk Theater van Bergen en het Stadhuis. Dat laatste gebouw staat momenteel helaas wel in de steigers. Het neemt echter niet weg dat het er goed vertoeven is op één van de vele terrasjes.

stadswandeling grote markt bergen mons citytrip

Na de welgekomen verfrissing ben ik via de winkelstraat Rue de la Chaussée verder gewandeld naar de Rue des Fripiers. In dit kleurrijke kasseistraatje vind je ook verschillende mooie street art werken terug. En zo gaat de wandeling ook verder. Achter elke hoek kom je wel een prachtig kunstwerk tegen. Ontdek ze zelf ook met de handige stadswandeling in Bergen!  

stadswandeling bergen mons citytrip
street art stadswandeling bergen mons citytrip

Bijzonder overnachten in Bergen

Wil je graag een overnachting koppelen aan je bezoek aan Bergen? Dan kan ik je het Martin’s Dream Hotel aanraden. Dit voormalige klooster uit de negentiende eeuw is omgebouwd tot een bijzonder hotel met behoud van vele authentieke elementen zoals glas-in-lood-ramen, zuilen en rozetramen.

bijzonder overnachten bergen mons citytrip hotel klooster

Het gebouw ademt echt geschiedenis uit, terwijl de kamers wel voorzien zijn van een elegant design en alle nodige moderne comfort. Bovendien ligt het hotel op amper vijf minuten wandelen van de Grote Markt. Ideaal dus!

origineel overnachten bergen mons citytrip kloosterhotel
uniek overnachten bergen mons citytrip hotel klooster

Andere bezienswaardigheden in Bergen en omgeving

Naast het historische centrum van de stad valt er nog meer te zien in Bergen. Net buiten het centrum ligt het stadspark Waux-Hall. Het is een landschapspark van vijf hectare met verschillende beelden.

stadswandeling bergen mons citytrip stadspark

Het kasteel van Havré is een kasteelruïne gelegen in Havré, een deelgemeente van Bergen. Rond het kasteel loopt een slotgracht. Je kan er een wandeling maken langs het water rondom het kasteel. De omgeving nodigt ook uit voor een picknick. Zowel de kasteelruïne als de naastgelegen bloementuin van 6.000 vierkante meter kan je bezoeken. Check voor je bezoek zeker even de openingsuren.

kasteel ruïne havré bergen mons citytrip

De militaire begraafplaats in Saint-Symphorien, een deelgemeente in Bergen, is een erg bijzondere begraafplaats. Er rusten zowel Britse als Duitse strijders uit de Eerste Wereldoorlog. De eerste en de laatste Britse gesneuvelde soldaat uit de Eerste Wereldoorlog hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Een symbolische plek dus. In tegenstelling tot veel begraafplaatsen is hier geen grote open ruimte, maar is het ingedeeld in kleine groene zones waardoor er een intieme sfeer heerst. Het wordt dan ook niet voor niets uitgeroepen tot één van de mooiste militaire begraafplaatsen in België.

militaire begraafplaats Saint-Symphorien bergen mons

De scheepslift van Strépy-Thieu bevindt zich in La Louvière, op ongeveer vijftien kilometer ten oosten van het centrum van Bergen. Dit bijzondere bouwwerk aan het Centrumkanaal werd gebouwd zodat schepen het hoogteverschil van 73 meter snel zouden kunnen overbruggen. Wanneer schepen dit via verschillende sluizen zouden moeten overbruggen zou het te tijdrovend geweest zijn.

scheepslift van Strépy-Thieu la louvière

In 1982 werden de werken begonnen maar het duurde tot 2002 vooraleer het eerste schip deze lift kon gebruiken. Het nut van de scheepslift werd vaak in vraag gesteld gezien het afgenomen scheepsverkeer door de sluiting van de steenkoolmijnen en de achteruitgang van de zware industrie. Ook het kostenplaatje van maar liefst 647 miljoen euro kreeg heel wat kritiek. Desondanks is het toch een indrukwekkend bouwwerk om te zien.

scheepslift van Strépy-Thieu la louvière

Ben je ook fan van deze bijzondere plekken, dan moet je zeker het boek “De gekste plek van België” eens lezen. Hier vind je naast de scheepslift van Strépy-Thieu nog 110 andere bijzondere locaties in België terug.

Enkele kilometers ten oosten van de scheepslift van Strépy-Thieu bevindt zich de kanaalbrug van Sart in La Louvière. Deze kanaalbrug van bijna 500 meter lang loopt hier boven het verkeersknooppunt. In tegenstelling tot de meeste bruggen die gebouwd worden om het autoverkeer over het water te leiden, loopt hier het water boven het verkeer. Toch wel een gek zicht nietwaar?  

kanaalbrug van Sart canal du sart la louvière

Op ongeveer tien kilometer ten zuidwesten van het centrum van Bergen ligt Le Grand-Hornu. Dit voormalige mijncomplex in de gemeente Boussu werd tussen 1810 en 1830 opgericht door de rijke Franse industrieel Henri de Gorge. Het werd opgevat als een heel stadsproject met naast werkplaatsen en kantoren van de mijn ook een arbeiderswijk, een school, ziekenhuis, bibliotheek en andere publieke ruimtes. Het werd een symbool van de ideale gemeenschap voor de steenkoolindustrie in Henegouwen.   

le grand-hornu mijncomplex historische site

In 1954 werd de steenkoolmijn gesloten en werd de site verlaten. Na een grondige renovatie werd de site een nieuw leven ingeblazen. Het kreeg een culturele functie en werd opengesteld voor het publiek. Zo is het Museum voor Hedendaagse Kunsten van de Federatie Wallonië-Brussel (MACS) en het Centrum voor Innovatie en Design van Grand-Hornu (CID) er gevestigd. In 2012 werd de site door Unesco op de lijst van werelderfgoed geplaatst.

le grand-hornu mijn  historische site
le grand-hornu mijncomplex historische site

Hier kan je nog meer inspiratie terugvinden voor een vakantie in de provincie Henegouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *