Acht jaar lang heb ik in Westerlo gewoond, ook wel de parel van de Kempen genoemd. De Kempense gemeente heeft heel wat te bieden op het gebied van natuur: de vallei van de Grote Nete, bosrijke regio’s en verschillende mooie natuurgebieden. Daarnaast straalt Westerlo ook een grandeur uit. De kastelen van de familie de Merode en de norbertijnenabdij van Tongerlo zijn echt indrukwekkende gebouwen.
Wandelen in Westerlo
Ken je Westerlo nog niet? Dan kan ik je één van deze twee wandelingen aanraden:
- Korte wandeling van 6,5 kilometer via de wandelknooppunten 16 – 131 – 19 – 13 – 12 – 14 – 183 – 10 – 9 – 8 – 7 – 4 – 5 – 6 – 20 – 16
- Lange wandeling van 10 kilometer via de wandelknooppunten 16 – 131 – 19 – 13 – 12 – 14 – 183 – 10 – 9 – 8 – 7 – 4 – 3 – 382 – 2 – 1 – 343 – 5 – 6 – 20 – 16
Deze langere wandeling loopt grotendeels samen met de korte wandeling met een extra uitbreiding langs de abdij van Tongerlo. Beide wandelingen starten in het centrum van Westerlo aan de Grote Markt. Knooppunt 16 ligt aan Brasserie Den Anker. Wandel het paadje links naast dit gebouw in en ga op ontdekking!
Natuurgebied Het Riet
Je belandt meteen in natuurgebied Het Riet dat zich tussen de Grote Markt en de Grote Nete bevindt. Aan je rechterkant kan je al een glimp opvangen van het kasteel van Prins de Merode. Aan het bruggetje over de rivier passeer je langs het Trammeke. Dit is een sluissysteem dat gebouwd werd in 1874. Het was een mobiele dam die gebruikt werd om het waterpeil van de Grote Nete te regelen voor de omliggende landbouwgebieden.

Kasteel van Prins de Merode
Na knooppunt 13 volg je de route langs de Grote Nete. Aan je rechterkant zie je het kasteel van Prins de Merode opduiken. De oudste delen dateren al uit de Middeleeuwen. Het kasteel is al eeuwenlang eigendom van de familie de Merode. Het kasteel is privédomein maar wordt wel af en toe opengesteld voor het publiek tijdens evenementen.


Vallei van de Grote Nete
De wandelroute gaat dan een hele tijd langs de Grote Nete. De rivier kronkelt zich een weg door het landschap. Geniet van de prachtige natuur en de rust! Wanneer je aan knooppunt 183 aankomt verlaat je de weg langs het water en trek je langs het natuurgebied Kwarekken. Wanneer je de voetgangersbrug over de Asberg oversteekt kom je aan in de Beeltjens.

De bossen van de Beeltjens
De Beeltjens is een bosrijk gebied dat ook wel eens de achtertuin van Westerlo genoemd wordt. Het wordt gekenmerkt door gigantische dreven. De eerste dreven werden aangelegd in de achttiende eeuw door de familie de Merode. Aan knooppunt 7 bevindt zich de Ster, een kruispunt van acht wandelwegen in de vorm van een ster. Vervolgens wandel je door tot aan knooppunt 4. Hier splitst de korte en langere wandelroute zich op. De korte wandelroute gaat rechtstreeks door naar knooppunt 5 terwijl de langere route via knooppunt 3 richting de abdij van Tongerlo gaat.


Abdij van Tongerlo
Tussen wandelknooppunt 2 en 1 wandel je langs het indrukwekkende binnenplein van de norbertijnenabdij van Tongerlo. De eerste norbertijnen vestigden zich al in 1121 in Tongerlo. De abdij ontwikkelde zich niet enkel tot een spiritueel centrum in de regio maar doordat de norbertijnen zelfvoorzienend waren, werd het ook een groot landbouwcentrum. Zo was er in de achttiende eeuw maar liefst 3.500 hectare grond in ontwikkeling als weilanden, akkers, vennen en bossen.

Op het binnenplein ontdek je enkele prachtige gebouwen zoals de neogotische abdijkerk, het abtshuis, de tiendschuur, het bisschopshuis, het watertorentje,… Tussen knooppunt 1 en 343 zie je een imposante lindedreef die aangeplant werd in 1676 en daarmee ook de oudste lindedreef in Europa is.

Tegenover de abdij kan je even iets eten of drinken in brasserie Torenhof of de achtergelegen bakkerij en ijskafee. De ijsjes zijn echt een welgekomen verfrissing bij warm weer! Vervolgens zet de langere wandelroute zich terug verder richting de Beeltjens. Aan knooppunt 5 lopen de korte en de lange wandelroute weer samen verder.
Kasteel van Gravin Jeanne de Merode
Aan knooppunt 5 passeer je langs het Boswachtershuis. Het is niet enkel een jeugdherberg waar je kan overnachten in het bos. Je kan er ook iets drinken in het café of buiten op het terras. Vervolgens gaat de route verder richting het kasteel van Gravin Jeanne de Merode. Het neogotische kasteel dateert uit 1911 en werd bewoond door de gravin. In 1972 kocht de gemeente Westerlo het gebouw en sindsdien is het gemeentehuis er gehuisvest. Tijdens de openingsuren kan je even een kijkje binnen nemen. Een gemeentehuis in zo’n gebouw is toch echt wel bijzonder!

Vanaf het kasteel wandel je terug richting de Grote Markt, het begin- en eindpunt van de wandeling. Voor wie nog graag een tussenstop maakt, passeer je onderweg eetcafé ’t Contrast. Ook op de Grote Markt vind je verschillende horecagelegenheden terug.
Wil je nog meer informatie over de gemeente Westerlo? Dat kan je terugvinden op de website van Toerisme Westerlo.

Meer tips voor een vakantie in de Kempen
Verblijf je langer in de regio? Bekijk dan zeker ook mijn andere tips voor een vakantie in de Kempen!