Op daguitstap naar Lommel

Zoek je nog een leuke locatie voor een daguitstap? Dan moet je zeker Lommel eens overwegen! Er valt namelijk heel wat te beleven in deze Limburgse stad. Van prachtige natuur in het Kattenbos, de Heuvelse Heide en de Sahara tot een internationaal levende beeldenfestival. Of wat dacht je van een glazen huis? Ook de Duitse militaire begraafplaats is een bezoekje waard.

Bosrijk Bosland

Bosland is een gigantisch bosrijk gebied van meer dan 5.000 hectare en situeert zich in de gemeenten Lommel, Pelt, Peer en Hechtel-Eksel. Het is een veelzijdig natuurgebied met zowel naaldbossen, heidevlaktes, landduinen, vennen en moerassen. Onnodig te zeggen dat het een belangrijke biotoop is voor veel planten en dieren. Bosland is verdeeld in verschillende regio’s zoals het Kattenbos, Resterheide, de Heuvelse Heide, de Dommelvallei, Pijnven en de Sahara.

Natuurliefhebbers gaan zich hier onmiddellijk thuis voelen. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes uitgestippeld of trek er zelf op uit aan de hand van een eigen gemaakte route via de bekende knooppunten. Ook voor kinderen is Bosland één groot avonturenbos. Schattenzoektochten, geocaching, een ezelswandeling, speelbossen, speeltuinen… je vindt het er allemaal!

Op de grens van Lommel met Hechtel-Eksel bevindt zich de bekende toeristische attractie Fietsen door de bomen. De constructie heeft een doorsnede van 100 meter en stijgt geleidelijk aan tot 10 meter hoogte. Je kan er niet alleen over fietsen maar wandelen gaat ook. Fietsen door de bomen ligt aan fietsknooppunt 272 of wandelknooppunt 287. De dichtstbijzijnde parking ligt aan de Kiefhoekstraat 16 in Hechtel-Eksel vlakbij wandelknooppunt 285.

De Sahara in Lommel

De Sahara ligt in Limburg! In het noorden van de stad Lommel om precies te zijn. En nee ik ben niet op mijn hoofd gevallen… In Lommel vind je echt een (kleine) woestijnvlakte. In de zomer is het er vaak het warmste plekje in België. De Sahara is een groene oase in de woestijn want in de grote zandvlakte liggen enkele meren.

Je komt de mooiste plekjes tegen tijdens deze korte luswandeling van ongeveer 5 kilometer via de knooppunten 45 – 39 – 38 – 37 – 31 – 32 – 33 – 36 – 40 – 44 – 45. Parkeren in de buurt van knooppunt 45 kan langs het kanaal aan de Lossingsweg in Lommel. Daar vind je trouwens ook taverne Den Engel terug.

Tussen knooppunt 38 en 58 bevindt zich een moderne voetgangersbrug over het kanaal Bocholt-Herentals. Toch het ommetje waard niet? Waar je zeker even voor moet uitwijken is de Reus van Bosland, een prachtige uitkijktoren van 30 meter hoog. De toren ligt tussen knooppunt 36 en 37 maar je kan er gewoon niet naast kijken. Van hieruit heb je een adembenemend zicht op het gebied én ver daarbuiten. Bij goed weer zie je zelfs de terrils in Beringen liggen.

GlazenHuis in Lommel

In het GlazenHuis in het centrum van Lommel is het nóg warmer dan in de Sahara. In dit moderne glazen gebouw is het Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst gevestigd. Er lopen diverse tentoonstellingen rond het thema glaskunst. Maar je kan er ook een kijkje nemen in het glasatelier waar de glasoven aan meer dan 1.000 graden brandt.  Je ziet glaskunstenaars aan het werk die glazen kunstvoorwerpen maken. Of wat dacht je van zelf aan de slag te gaan tijdens een workshop glasblazen. Ben je warm gemaakt? Hier vind je meer informatie over het GlazenHuis terug.

Duitse militaire begraafplaats

Op de Duitse militaire begraafplaats aan de Dodenveldstraat in Lommel kregen meer dan 39.000 gesneuvelde Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog hun laatste rustplaats. Het domein van 16 hectare is de grootste begraafplaats voor Duitse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog buiten Duitsland. Naast de grootte van het domein valt ook de monumentale crypte onmiddellijk op. Een plek waar je stil van wordt…

Beeldig Lommel

Beeldig Lommel is een internationaal levende beelden festival. In het gezellige centrum van Lommel kan je dan op diverse locaties levende standbeelden, interactieve beeldenacts en verschillende straatartiesten spotten. Echt een aanrader voor jong en oud! Wil jij dit ook wel eens van dichtbij meemaken? Zet dan 17 en 18 juni 2023 alvast in je agenda want na drie jaar afwezigheid is Beeldig Lommel eindelijk terug!

In de omgeving van Lommel

Wanneer je langer in de regio verblijft kan ik je deze tips nog meegeven:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *