Natuurgebied Hageven – De Plateaux

Het internationale natuurgebied Hageven – De Plateaux is een gebied van 600 hectare dat zich uitstrekt over de Belgische gemeenten Pelt en Lommel en de Nederlandse gemeenten Bergeijk en Valkenswaard. De rivier de Dommel kronkelt zich een weg doorheen het natuurgebied. Het gebied staat ook bekend omwille van de vele watervogels en libellen.

natuurgebied Hageven - De Plateaux wandelen

Je kan het natuurgebied Hageven – De Plateaux misschien wel het kleine broertje van de Kalmthoutse Heide noemen want het vertoont erg veel gelijkenissen. Zo ligt het dus net als de Kalmthoutse Heide zowel op Belgisch als op Nederlands grondgebied. Het landschap is er ook erg gevarieerd met heidegebieden, landduinen, vennen, bossen en graslanden. Beide gebieden worden bovendien onderhouden door wilde grazers.

natuurgebied Hageven - De Plateaux wandeling

Er zijn verschillende bewegwijzerde wandelroutes in het natuurgebied Hageven – De Plateaux. Je kan kiezen om te starten op Belgisch of op Nederlands grondgebied.

Wandelingen vanuit de parking in Nederland

Vanuit de parking op Nederlands grondgebied (adres: Barrier 15 – 5571 TV Bergeijk) kan je kiezen uit drie wandelroutes van 3,3km, 7km of 9,7km. De eerste keer dat ik een bezoek bracht aan het natuurgebied Hageven – De Plateaux vertrok ik vanuit Nederland en koos ik voor het Panoramapad van 7 kilometer dat aangegeven staat met gele paaltjes.

natuurgebied Hageven - De Plateaux wandelroute

Het Panoramapad gaat door een gevarieerd landschap van heide, vennen en bossen. De route gaat nooit vervelen want ze loopt langs verschillende hoogtepunten van het natuurgebied. Zo passeer je door een begrazingszone waar je Gallowayrunderen kan bewonderen.

natuurgebied Hageven - De Plateaux wandelen

Ook het uitzicht vanuit de vogelkijkhut is een echte meerwaarde. Neem zeker een verrekijker mee en wie weet spot je wel een kievit, wulp of boomleeuwerik. Het Panoramapad passeert ook langs een hangbrug over de rivier de Dommel. Geniet hier zeker even van het uitzicht op het heldere water.  

natuurgebied Hageven - De Plateaux wandeling

Wandelingen vanuit het bezoekerscentrum in België

Vanuit het bezoekerscentrum op Belgisch grondgebied (adres: Tussenstraat 10 – 3910 Pelt) kan je kiezen uit zes wandelroutes van 1,5 tot 9,7 kilometer. Zelfs koos ik voor het Hagevenpad van 6,7 kilometer dat aangeduid staat met een paars vierkant. Aan het informatiebord op de parking kan je eventueel een folder meenemen waar de wandelroutes op kaart aangegeven staan, maar de wandeling staat goed aangeduid met bordjes dus een kaart is niet echt nodig.

natuurgebied Hageven - De Plateaux wandelroute

Ik deed de wandeling in wijzerzin en het eerste stuk van de wandeling vond ik toch wat minder leuk. Het geluid van auto’s was echt storend. Pas na twee kilometer begon het rustiger te worden. Je komt dan door een mooi open heidegebied met wilde grazers. Hier loopt het Hagevenpad gelijk met bovenstaand Panoramapad.  

natuurgebied Hageven - De Plateaux wandelen heide

Op het einde van het open gebied wandel je ook hier over de hangbrug over de Dommel. Daarna volgt de wandelroute bijna constant de rivier. Je passeert nog langs twee vogelkijkhutten die zeker een meerwaarde zijn voor vogelspotters. De laatste kilometers doen de slechte start van de wandeling toch een beetje vergeten.

natuurgebied Hageven - De Plateaux wandeling

Na terugkomst kan je iets drinken bij het bezoekerscentrum. Let wel op dat de openingsuren erg beperkt zijn. De toiletten zijn wel dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

natuurgebied Hageven - De Plateaux wandelroute

Mijn mening over het natuurgebied Hageven – De Plateaux

Ik vind het Hageven – De Plateaux een erg mooi en gevarieerd natuurgebied met heel wat troeven: heidegebied, vennen, wilde grazers, vogelkijkhutten, hangbrug,… Zeker een aanrader dus om er eens te gaan wandelen. Hou je net als ik niet van het geluid van auto’s, vermijd dan de paarse en blauwe route want die passeren erg dicht bij de Noord-Zuidverbinding. Hier kan je een overzicht terugvinden van alle wandelroutes in het natuurgebied Hageven – De Plateaux.

natuurgebied Hageven - De Plateaux wandelen

In de omgeving van het natuurgebied Hageven – De Plateaux

Ben je nog niet uitgewandeld? In de regio kan je ook mooie wandelingen maken in de Sahara in Lommel. Voor een wandeling met kinderen is het Klankenbos in Pelt een aanrader. In het bos staan verschillende klankinstallaties opgesteld  die zowel bij jong en oud in de smaak vallen. Eetcafé Scoutsrally is een kindvriendelijke locatie om iets te drinken en te eten vlakbij het Klankenbos.

klankenbos pelt
Klankenbos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *