Op wandel in de Brunssummerheide

De Brunssummerheide is een 600 hectare groot natuurgebied dat zich bevindt op het grondgebied van de Nederlands Limburgse steden Brunssum, Heerlen en Landgraaf. Zoals de naam het al zegt kan je in de Brunssummerheide veel heidegebieden terugvinden. Maar het gebied is veel gevarieerder dan dat. Open zandvlaktes, vennen, loof- en naaldbossen wisselen de heide af.

Brunssummerheide wandelen nederlands limburg heide

Het gebied wordt onderhouden door een grote kudde schapen. Vanaf half mei zitten ze ongeveer vijf dagen per week  in het natuurgebied met een herder en zijn herdershonden. Daarnaast kan je ze terugvinden in de schaapskooi waar ze overnachten.

Brunssummerheide wandeling schapen nederlands limburg

Wandelroutes in de Brunssummerheide

Er zijn verschillende wandelingen in de Brunssummerheide uitgestippeld van 2,5 tot 13 kilometer. Daarnaast is er ook nog een rolstoeltoegankelijk beleefpad van 1 kilometer. Zelf koos ik voor een korte wandeling van ongeveer vijf kilometer die aangegeven staat in een lichtgroene kleur.

Brunssummerheide wandelroute nederlands limburg

Vanaf half augustus tot half september kleurt de heide prachtig paars. Het leek me dus het ideale moment om er op uit te trekken in de Brunssummerheide. Je kan gratis parkeren op een grote parking aan de Schaapskooiweg in Heerlen.

Brunssummerheide wandelen nederlands limburg

De wandelroute is quasi volledig onverhard. Enkel in de buurt van de parking wandel je over een verhard stuk. Het is een heuvelachtige regio maar de route zelf valt best mee qua hoogteverschillen. Ik startte de wandeling in wijzerzin en de paaltjes wezen mij verder de weg. De route staat goed aangegeven maar je moet wel opletten want naast de lichtgroene wandeling is er ook nog een donkergroene wandeling. Volg dus zeker de juiste groene kleur!

Brunssummerheide wandelen nederlands limburg heide

Aan het begin van de wandelroute passeer je eerst nog langs de sterrenwacht. Op vrijdagavond kan je hier naar de sterren komen kijken door telescopen. Daarna trekt de wandeling de natuur in en wandel je langs heuvelflanken die nu mooi paars kleuren. Beneden zie je ook enkele vennen liggen midden in het heidegebied.

Brunssummerheide wandeling nederlands limburg heide

Net voor een grote zandvlakte draait de wandelroute rechtsaf. Je komt dan in een bosrijk gebied. Met wat geluk kan je misschien een reebok of specht spotten.

Brunssummerheide wandelroute nederlands limburg

Daarna kom je weer in een open heuvelachtige heidevlakte. Geniet zeker even van het prachtige uitzicht dat je hier hebt! De wandelroute is hier ongeveer halfweg.

Brunssummerheide wandelen nederlands limburg heide

Daarna duik je weer het bos in met aan de rand een zandgroeve. De groeve is afgesloten maar in het hekwerk is een opening dus wie zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen… De groeve is ontstaan door het winnen van zilverzand dat gebruikt wordt in de glasindustrie.

Brunssummerheide wandeling nederlands limburg zandgroeve

Daarna wandel je langs de Heksenberg waar je aankijkt tegen een heuvel van 140 meter hoog. De wandelroute passeert vervolgens langs de schaapskooi. Als de schapen niet in het natuurgebied zelf aan het grazen zijn, dan kan je ze hier terugvinden. Erg leuk om zo’n kudde bezig te zien.

Brunssummerheide wandelroute nederlands limburg schaapskooi

Aan het einde van de wandeling kom je aan bij het pannenkoekenrestaurant Schrieversheide. Hier kan je naast het lekkers uit de keuken ook genieten van een mooi uitzicht op de Brunssummerheide vanop het terras. Laat het smaken!

Brunssummerheide wandelen nederlands limburg schrieversheide

In de omgeving van de Brunssummerheide

Er valt heel wat te beleven in de omgeving van de Brunssummerheide. Zo kan je gaan skiën of snowboarden in Landgraaf. Ben je op zoek naar een andere mooie wandelroute in het heuvelachtige Nederlands Limburg? Dan kan ik je deze panoramawandeling in Gulpen aanraden.

Ook een bezoek aan steden als Maastricht, Sittard of Valkenburg zijn mogelijk. Daarnaast kan je in de regio ook het kasteel Hoensbroek gaan bezoeken. Het is niet alleen één van de grootste kastelen in Nederland, het is ook nog eens erg goed bewaard gebleven. De eeuwenoude geschiedenis van dit bijzondere monument gaat terug tot het jaar 1360.

kasteel hoensbroek bezoeken nederland

Je kan op je eigen tempo een bezoek brengen aan het kasteel Hoensbroek. Tel hiervoor ongeveer anderhalf uur uit. Bij aankomst krijg je een informatieboekje dat je ook de weg wijst. Je kan ook kiezen voor een beleeftour onder leiding van een gids. Voor kinderen is er een speciale kasteeltocht uitgestippeld.

kasteel hoensbroek bezoeken nederland
kasteel hoensbroek bezoeken nederland
kasteel hoensbroek bezoeken nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *