Panoramawandeling in Gulpen

Gulpen is een Nederlandse gemeente in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Deze regio wordt ook wel eens het Toscane van Nederland genoemd. Gulpen is gekend omwille van het Gulpener bier, de Gulperberg en natuurlijk ook de mooie wandelregio met veel panoramische uitzichten.  

wandelen nederlands limburg heuvelland gulpen

Wandelen in Gulpen

Zelf trok ik erop uit en koos voor een wandeling van ongeveer 7 kilometer die indien gewenst uitgebreid kan worden tot 12 kilometer. De route van 7km staat goed aangegeven met gele paaltjes. Wil je toch graag een kaartje of de gpx downloaden, dan vind je hier de gele wandelroute in Gulpen terug. De uitbreiding van 5km staat aangegeven met witte paaltjes. Hier kan je de route en gpx downloaden van de witte wandelroute.

wandeling nederlands limburg heuvelland gulpen

Starten deed ik aan zwemparadijs Mosaqua aangezien hier een grote gratis parking is (adres: Landsraderweg 11, 6271 NT Gulpen). Ik koos ervoor om de gele wandelroute in tegenwijzerzin te af te leggen. De route start dan langs de parking via een zandweggetje richting het buurtschap Berghem. Je krijgt direct een stevige kuitenbijter voorgeschoteld maar wordt onderweg wel getrakteerd op prachtige uitzichten.

wandelroute nederlands limburg heuvelland gulpen

Boven aangekomen ga je rechtsaf waar je langs enkele boerderijen passeert. Je wandelt dan een klein stukje over een verharde weg maar door het uitzicht merk je dat amper. Vervolgens draai je linksaf en daal je af richting het Wagelerbos. In het bos volgt weer een stijgend gedeelte. Daarna blijft het een tijdje relatief vlak.

Je wandelt langs de rand van het bos, komt daarna even in een open vlakte om vervolgens langs de rand van het Dunnenbos verder te stappen. Het ene na het andere prachtige uitzicht volgt mekaar op. Dit is echt een adembenemende regio! Vervolgens gaat de route in dalende lijn verder richting de voet van de Gulperberg.

wandeling nederlands limburg heuvelland gulpen

Wanneer je de beklimming van de Gulperberg aanvat, volg dan de wandelroute die rechts naast de verharde weg loopt. Hier wandel je rustig door het veld en kan je onderweg even stoppen om te genieten van het uitzicht.

wandelroute nederlands limburg heuvelland gulpen

Boven op de Gulperberg kom je eerst langs een gedenkteken voor Jean Nelissen, een bekend Nederlands wielerverslaggever. Helemaal boven staat een Mariamonument. Je heb er ook een fenomenaal uitzicht op Gulpen en de ruime omgeving. Geniet hier vooral even vooraleer je de route verder zet.  

wandelen nederlands limburg heuvelland gulperberg
wandeling nederlands limburg heuvelland gulperberg

Vervolgens daal je de Gulperberg af en laat je het mooiste deel van de route achter je. Op de terugweg naar de parking passeer je langs een woonwijk, niet het meest interessante deel dus. Je komt wel terug in de bewoonde wereld met enkele horecagelegenheden in de buurt. Zo kan je een lekkere pannenkoek eten in de Pannenkoekenmolen of een biertje proeven in de Gulpener Bierbrouwerij.

wandelen nederlands limburg heuvelland gulpen pannenkoekenmolen
wandeling nederlands limburg heuvelland gulpen pannenkoekenmolen

Diegenen die nog 5 kilometer verder willen stappen kunnen vanaf de parking aan Mosaqua de witte wandelroute volgen. Deze route gaat via de gehuchtjes Pesaken en Euvergem en het kasteel Neubourg.

In de omgeving van Gulpen

Vlakbij Gulpen kan je een bezoek brengen aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Op het grote domein bevinden zich meer dan 8.000 graven van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast worden er 1.722 vermisten herdacht op de Muren van de Vermisten. Een plek waar je even stil van wordt…

nederland margraten amerikaanse begraafplaats
nederland margraten amerikaanse begraafplaats

Trek je liever de stad in? Valkenburg, Maastricht en Aken behoren alle drie tot de mogelijkheden vanuit Gulpen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *