Landduinenwandeling in Geel

Deze keer ging ik het helemaal niet ver zoeken en trok ik erop uit in mijn achtertuin. Het Bels Broek en Heide (bij de meeste mensen uit de buurt gekend als de Belse Bossen)  situeert zich tussen de Molse Nete en de Grote Nete en maakt deel uit van het natuurpark Grote Netewoud. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten Geel, Mol en Meerhout. Je vindt er een leuke afwisseling van landduinen, weilanden, naaldbossen, broekbossen en heidegebied. Ideaal voor een natuurwandeling dus!

wandelen geel bel kempen knooppunten

Landduinenwandeling in Geel

Ik ben er al zo vaak gaan wandelen en koos deze keer voor een korte route van ongeveer 6 kilometer die uitgebreid kan worden tot een route van 9 kilometer. De route is hoofdzakelijk onverhard en loopt via deze wandelknooppunten:

  • Korte route (6 km): 49 – 48 – 33 – 32 – 88 – 34 – 35 – 36 – 37 – 41 – 47 – 46 – 45 – 55 – 54 – 49
  • Lange route (9 km): 49 – 48 – 33 – 32 – 88 – 89 – 17 – 86 – 92 – 95 – 96 – 98 – 36 – 37 – 41 – 47 – 46 – 45 – 55 – 54 – 49
wandeling geel bel kempen

Je kan gratis parkeren op de parking aan de Sint-Lambertuskerk van de Geelse parochie Bel (adres: Bel 129 – 2440 Geel). Aan de kerk ligt knooppunt 49 dus je kan direct de route starten door de kerk langs rechts voorbij te wandelen. Via een smal paadje stap je richting wandelknooppunt 48 waar je de Kapucienenberg terugvindt. Dit is geen echte berg maar een landduin van enkele tientallen meters hoog.  Hier vind je een bijzonder diertje terug dat je maar op twee locaties in Vlaanderen terugvindt: de harkwesp. In tegenstelling tot de gewone wesp zijn ze niet agressief en steken ze de mens niet zolang je ze niet vastneemt. Ze harken met hun stekels gangetjes in het zand waar ze hun nesten bouwen.

wandelen geel bel kempen duinen

Aangekomen bij knooppunt 33 kan je de gewone route volgen richting nummer 32 of je kan een hoek afsnijden dwars door de begrazingszone. Op de Belse heide worden schapen ingezet voor het onderhoud van het gebied. In de periode half augustus – half september kleurt de heide hier mooi paars. Maar het is altijd leuk om tussen een kudde schapen te wandelen nietwaar?

wandeling geel bel kempen

Wil je door de begrazingszone, wandel dan bij knooppunt 33 rechtdoor en wat verder kan je aan je linkerkant via een trapje over de omheining stappen. Dan is het altijd rechtdoor. Er loopt maar één echt wandelpad dus verloren lopen kan niet. Aan het einde van de zone kan je opnieuw via een trapje over de omheining stappen. Wandel dan naar links en je komt terug uit op de normale route in de buurt van knooppunt 88.

wandelen geel bel kempen schapen
wandeling geel bel kempen begrazingszone

Aan knooppunt 88 kan je kiezen voor de langere route van 9 kilometer. Je wandelt dan eerst langs weilanden om volgens door het Bels Broek langs te Grote Nete te passeren. Wanneer je aan knooppunt 36 aangekomen bent, kan je verder de korte route volgen.

wandelen geel bel kempen

Vanaf knooppunt 36 wandel je door de weilanden. Geniet hier vooral van de weidse uitzichten! Aangekomen bij knooppunt 47 kom je in een naaldbos terecht. Aan afwisseling geen gebrek tijdens deze wandeling. Midden in het bos tref je zelfs het kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van de Stilte aan dat tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd werd om te bidden voor vrede. Via een korte afdaling gaat de weg terug richting de kerk van Bel.

wandeling geel bel kempen knooppunten
wandelen geel bel kempen knooppunten

Meer wandeltips in de Kempen

Breng je een langere vakantie door in de Kempen? Dan kan ik deze tips voor een bezoek aan de Kempen aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *