In 2022 bestaat de Nederlandse stad Utrecht 900 jaar. In 1122 verkreeg Utrecht namelijk stadsrechten van keizer Hendrik V. 900 jaar later is Utrecht uitgegroeid tot een bruisende universiteitsstad waar heel wat te beleven valt op toeristisch gebied. Ik trok richting onze Noorderburen en maakte er een stadswandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Utrecht.
Parkeren in Utrecht
Parken in het centrum van Utrecht is echt belachelijk duur. Zowel langs de straten als de parkeergarages in de binnenstad zijn erg duur. Wanneer je voor één dag naar Utrecht komt kan je best parkeren op een P+R parking en dan met het openbaar vervoer verder naar het centrum. Wanneer je langer in Utrecht verblijft is de trein handig want het station ligt vlakbij het centrum. Hier vind je de meest recente informatie over parkeren in Utrecht terug.
Stadswandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Utrecht
Deze stadswandeling in Utrecht is 6 kilometer lang en brengt je langs de leukste plekjes in de stad. De route start aan het station van Utrecht Centraal. Via het winkelcentrum Hoog Catharijne, één van de grootste shopping centra van Nederland, wandel je richting het Vredenburgplein. Steek via de Viebrug de Oudegracht over en maak alvast kennis met het bruisende leven langs de Utrechtse grachten. Later passeert de wandeling hier uiteraard nog.
Aan het Neude plein zie je een opmerkelijk gebouw opduiken. Het gebouw fungeerde vroeger als een postkantoor maar momenteel is er de bibliotheek ondergebracht. Neem gerust een kijkje binnen wanneer de bibliotheek geopend is.
Verderop wandel je langs de Janskerk en de Pieterskerk. Beide kerken dateren uit de twaalfde eeuw en behoorden tot de vijf kapittelkerken van Utrecht. Voor de Janskerk zie je een klein standbeeld van Anne Frank. De Pieterskerk is één van de best bewaarde Romaanse kerken van Utrecht en is momenteel in gebruik als Waalse protestantse kerk.
Vervolgens gaat de route verder naar dé blikvanger van Utrecht. Op het Domplein zie je de 112 meter hoge Domtoren opduiken. Ernaast ligt de gotische Domkerk. Vroeger vormden de toren en de kerk één geheel, maar door een tornado in 1674 werd een deel van de kerk verwoest. Dit deel werd later nooit meer terug opgebouwd waardoor er nu een plein is tussen de kerk en de toren.
De Domtoren kan je met de trap beklimmen voor een mooi uitzicht op de stad. Momenteel staat de toren in de steigers door renovatiewerken die zouden duren tot 2024. Het is niet het meest mooie zicht langs buiten gezien maar het voordeel hiervan is dat er momenteel een bouwlift is waarmee je sneller én zelfs hoger dan met de trappen naar boven kan. Het uitzicht is gelukkig niet belemmerd door de werken dus dit is echt een aanrader! Hier vind je meer informatie terug over een bezoek aan de Domtoren van Utrecht.
Je kan ook kiezen voor het volgen van een Dompleintour, een begeleide rondleiding. Zelf koos ik voor de speciale rondleiding “900 jaar Domstad”. Hierbij kreeg ik niet enkel uitgebreide informatie over het ontstaan van de stad, maar kon ik ook een inkijk krijgen in de restanten van het keizerlijk paleis Lofen dat pas recent opengesteld is voor publiek. Uiteraard was een tripje met de lift naar boven op de Domtoren inbegrepen. Het uitzicht was echt fenomenaal want door het mooie weer kon ik zelfs Amsterdam en Rotterdam zien liggen in de verte.
De Domkerk kan je gratis bezoeken. Deze gotische kerk uit de dertiende eeuw was oorspronkelijk een katholieke kerk maar werd tijdens de Reformatie hervormd tot een protestantse kerk. In de kerk is een klein café ondergebracht. In het Domcafé kan je terecht voor een drankje of kleine hap. Je hebt er een mooi uitzicht op het Pandhof dat je ook kan bezoeken via een aparte ingang aan het Domplein.
Wandel van hieruit verder richting de Nieuwegracht, één van de duurste woonwijken van Utrecht. Aan de Pausdam zie je een opmerkelijk gebouw: het Paushuize. Dit monumentale pand werd gebouwd in opdracht van paus Adrianus VI, de enige paus uit de Nederlanden. Hij heeft echter nooit de kans gekregen om er te wonen.
In het centrum van Utrecht vind je op verschillende locaties kleine huisjes terug die vroeger gratis ter beschikking gesteld werden aan armen en zieken. Vaak is er ook een gemeenschappelijke tuin aan verbonden. Het Bruntenhof is één van deze “hofjes” waar je verschillende van dergelijke pittoreske rijhuisjes terugvindt.
Via het Park Lepelenburg kan je een bezoek brengen aan het Spoorwegmuseum. Het is een erg kindvriendelijk museum en behoort dan ook tot één van de meest bezochte musea van Nederland. Je vindt er niet alleen oude locomotieven, treinstellen en diverse spoorwegmaterialen terug, maar ook enkele bijzondere exemplaren zoals de Koninklijke salontreinen en posttreinen. Er valt heel wat te beleven voor kinderen zoals een vuurproef, zoektocht, treinrit, techlab, speeltuin,… Je kan er ook terecht om iets te eten of te drinken.
Vervolgens gaat de route verder richting het Park Servaasbolwerk-Sonnenborgh waar je langs het Sterrenwacht- en Astronomiemuseum passeert. Op de hoek van de Agnietenstraat en de Lange Nieuwstraat bevinden zich de Beyerskameren, verschillende vroegere armenhuisjes.
De route passeert ook langs het Centraal Museum, één van de oudste musea in Nederland waar je een divers kunstaanbod terugvindt. Daarna gaat de wandeling verder richting het Doelenhuis wat vroeger fungeerde als begijnhof, klooster en armenhuis. Momenteel heeft het een woon- en kantoorfunctie. Rondom liggen enkele pittoreske smalle steegjes.
Uiteindelijk gaat de wandelroute terug langs de Oudegracht. Langs deze gracht vind je 732 werfkelders terug die uniek zijn ter wereld. Deze kelders liepen vanuit de kelders van de grachtenpaden onder de straat door richting de gracht. Momenteel worden deze werfkelders voornamelijk gebruikt door de horeca. Bij mooi weer is het er dan ook erg goed vertoeven op een terrasje aan het water.
Langs de Oudegracht zie je talrijke prachtige grachtenpanden. Veel panden hebben momenteel een commerciële of horecafunctie. Vergeet tijdens het wandelen zeker niet deze monumentale panden te bewonderen. Zo vind je er niet alleen de stadskastelen Oudaen (Oudegracht 99), Blankenburgh (Oudegracht 121) en Drakenborch (Oudegracht 114) terug, maar ook een piepklein grachtenpand (Oudegracht 133).
Daarnaast is de Winkel van Sinkel (Oudegracht 158) ook een opmerkelijk pand. Aan de Stadhuisbrug bevindt zich het oude stadhuis van Utrecht. Dit monumentale pand is erg bijzonder want de oudste delen dateren al uit 806. Na de wandeling langs de Oudegracht gaat de route terug naar het Centraal Station.
Wil je de stad eens vanuit een anders perspectief bekijken? Ga dan zeker eens met een bootje de grachten op! Blijf je tot ’s avonds in Utrecht? Dan is Utrecht Lumen een leuke alternatieve wandelroute die je langs verschillende lichtkunstwerken brengt. Je kan de wandeling zelfstandig doen of je laten begeleiden door een privé gids.
Cafés en restaurants in Utrecht
Honger of dorst zal je nooit hebben in Utrecht. Er zijn voldoende horecagelegenheden in de stad. De meesten liggen uiteraard in de binnenstad. Langs de Oudegracht volgen ze mekaar zelfs op dus aan keuze geen gebrek. Enkele leuke adresjes zijn restaurant Oudaen dat gevestigd is in een stadskasteel waar ook een grand café en brouwerij ondergebracht is. Het Belgische biercafé Olivier is gevestigd in een prachtig gerenoveerde voormalige kerk. Je kan er niet alleen proeven van vele biersoorten, maar ze serveren er ook lekkere menu’s. Bij De Muntkelder kan je een erg uitgebreid aanbod aan pannenkoeken verkrijgen terwijl je op een terrasje aan de Oudegracht zit. Smakelijk!
Overnachten in Utrecht
Ook om te overnachten in Utrecht heb je keuze zat, van back-to-basics tot luxueus. Zelf verbleef ik in Bunk Hotel Utrecht, dat gevestigd is in een voormalige kerk. De locatie vond ik echt perfect: rustig gelegen en toch vlakbij het station én het centrum van Utrecht. Ideaal dus voor wanneer je de stad wil gaan verkennen.
Dit hippe hotel-hostel biedt zowel gewone hotelkamers aan als pods. Deze pods zijn kleine slaapcapsules die in Azië erg populair zijn. Het zorgt ervoor dat je op een budgetvriendelijke manier kan overnachten in Utrecht. Bunk Hotel Utrecht beschikt over een uitgebreid ontbijtmenu en je kan er ook terecht voor de lunch of diner in een unieke setting.
In de omgeving van Utrecht
Kasteel de Haar ligt in Utrecht en is niet alleen het grootste maar ook één van de mooiste kastelen in Nederland. Het middeleeuwse kasteel dateert al uit de veertiende eeuw en was in het bezit van de rijke familie Van der Haar. Later ging het over naar de familie van Zuylen. Aan het einde van de negentiende eeuw erfde baron Etienne van Zuylen van Nijevelt het in verval geraakte domein. Met het geld van zijn steenrijke vrouw Hélène de Rothschild liet hij het kasteel heropbouwen in samenwerking met de bekende architect Pierre Cuypers.
Het kasteel de Haar werd voorzien van uitzonderlijk modern comfort voor die tijd. Zelfs de koningin van Nederland had niet zoveel luxe ter beschikking. Na de heropbouw kreeg het kasteel dan ook veel belangrijke gasten over de vloer. Momenteel kan je een bezoek brengen aan het kasteel en het park van maar liefst 55 hectare. Op het domein zijn twee locaties waar je iets kan eten of drinken. Je kan dus makkelijk enkele uren doorbrengen op dit prachtige kasteeldomein. Hier kan je nog meer informatie terugvinden over het Kasteel de Haar.
Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt ten oosten van Utrecht. Het wordt gekenmerkt door een heel divers heuvelachtig landschap van bos- en heidegebied en stuifzanden. Het is een oase van rust die je makkelijk kan verkennen aan de hand van verschillende wandel- en fietsroutes.
Wanneer je in Utrecht verblijft kan je ook een daguitstap maken naar DierenPark Amersfoort of Ouwehands Dierenpark.
Meer tips voor citytrips
Hou jij van de combinatie van wandelen en een bezoek aan een stad? Lees dan zeker mijn andere tips voor citytrips.