Wandelen tussen lentebloemen

Ben jij ook zo’n fan van bloemen? Ik word er echt vrolijk van. Niets is leuker dan een wandeling te maken in de natuur te midden van een prachtig bloementapijt. Magnolia’s, narcissen, hyacinten, tulpen, fruitbloesems, pioenen,…  Ze kunnen me allemaal bekoren. Elk jaar in de lente zoek ik deze plekjes dan ook bewust op. Hier vind je verschillende tips terug voor locaties en wanneer je er het best naartoe gaat. Veel plezier ermee en laat me gerust weten wat je er van vond!

Narcisbloemen in de Oostkantons

Elk jaar kondigen miljoenen wilde narcissen de lente aan in de Oostkantons, voornamelijk in de gemeente Büllingen. Dit sprookjesachtige gele bloementapijt kan normaal gezien bewonderd worden rond half april. Deze timing is wel altijd afhankelijk van het weer. Bij een erg warm voorjaar kan het hoogtepunt wat vroeger liggen. Hou er ook rekening mee dat dit één van de hoogst gelegen regio’s van België is waardoor het er over het algemeen kouder is dan in Vlaanderen.   

Toen ik er was op 3 april 2021 stonden er al enkele velden prachtig in bloei tussen wandelknooppunt 50 en 55. Deze locatie kan je makkelijk bereiken vanaf een kleine parking vlakbij knooppunt 50 aan de Enkelberger Mühle in Büllingen (GPS: 50.423539, 6.302143).

narcissen oostkantons holzwarche olef lente

Op andere plaatsen in de vallei van de Holzwarche kwamen de eerste bloemen al piepen maar is het nog even wachten op een echte bloemenexplosie. Gezien het koude weer en zelfs sneeuw dat er de komende dagen voorspeld wordt, zal het vermoedelijk nog wel even duren vooraleer de ganse vallei geel kleurt.

Wat verderop in de vallei van de Olef op de grens van België met Duitsland kan je ook prachtige narcissenvelden terugvinden. Op dit moment was het nog iets te vroeg maar ik vond er wel een groot open veld terug waar al volop groen loof te bespeuren viel. Helaas nog niet erg veel gele bloemen nu maar binnenkort is dit zeker de place to be! Dit narcissenveld bevond zich tussen wandelknooppunt 44 en 32. Wanneer je richting knooppunt 32 wandelt, kom je aan je linkerkant een informatiebord en een bankje tegen. Hier kan je via een trap naar beneden wandelen zodat je  midden in het open veld terecht komt. De exacte gps coördinaten van dit narcissenveld zijn 50.455557, 6.356962.

narcissen oostkantons holzwarche olef lente

Hyacinten in het Hallerbos

Miljoenen boshyacinten kleuren elk jaar het Hallerbos prachtig paarsblauw. Dit sprookjesachtige tafereel duurt helaas niet erg lang. Meestal situeert de mooiste periode zich rond half april, maar het weer heeft hier een grote invloed op. Je kan de bloeiperiode van de hyacinten dan ook het best opvolgen via de website van het Hallerbos. Zo weet je perfect wanneer het de ideale moment is voor een bezoek.

hyacinten Hallerbos lente

Dit kleurrijke bloementapijt is misschien wel het meest bekende in gans België. Het wordt er dan helaas ook elk jaar drukker en drukker. Probeer om zo vroeg mogelijk te gaan om de grootste drukte voor te zijn. Ook het weekend vermijden is een echte aanrader. Meer info over de bereikbaarheid en de verschillende wandelingen in het Hallerbos kan je hier terugvinden. Blijf vooral op de aangeduide wandelpaden want bloemen die platgetrapt worden groeien volgend jaar niet meer terug.  

hyacinten Hallerbos lente

Ben je op zoek naar minder drukke alternatieven voor het Hallerbos? Dan kan je ook hyacinten spotten in het Muziekbos in Ronse, het Brakelbos in Brakel, het Neigembos in Ninove, het Kluisbos in Kluisbergen, het Kravaalbos in Meldert, het Tiegembos in Anzegem,…

Fruitbloesems in Haspengouw en het Hageland

Het Limburgse Haspengouw is de meest bekende hotspot in België om bloesems te bewonderen. Doordat de verschillende fruitbomen niet allemaal tegelijk in bloei komen te staan heb je er ook langer de kans om van deze bloesempracht te genieten. Eerst komen de kerselaren in bloei te staan, daarna de witte perenbloesems en tenslotte kleuren de appelbomen lichtroze. Via de handige bloesemmeter kan je makkelijk zelf opvolgen wanneer je het best naar Haspengouw trekt.

bloesems haspengouw fruitbomen

Je kan je bezoek aan de fruitbloesems trouwens makkelijk combineren met de diverse mooie landschapskunstwerken. Het doorkijkkerkje in Borgloon is ondertussen wereldberoemd geworden. Maar ook de zwevende kapel, Untitled#158 en Memento zijn echte aanraders!

bloesems haspengouw fruitbomen

Het Hageland is misschien minder bekend omwille van zijn bloesems dan Haspengouw, maar moet zeker niet onderdoen. Ook hier vind je talrijke fruitboomgaarden die prachtig in bloei komen te staan. Het voordeel van deze regio is dat het er minder toeristisch is. En je kan het trouwens ook combineren met het bezoeken van de mooie landschapskunstwerken van Fruitbeeldig Hageland

Floralia Brussels

In het park van het kasteel van Groot-Bijgaarden kan je elk voorjaar genieten van meer dan een miljoen voorjaarsbloemen. Meer dan 500 soorten bloembollen werden er aangeplant en dat leidt elk jaar tot een prachtig bloementapijt in het 14 hectare grote park.

Floralia Brussels Groot-Bijgaarden bloemen

Het park met zijn zeventiende-eeuwse kasteel, 30 meter hoge slottoren en brug met 5 bogen en voorkasteeltje is sowieso een idyllische plek. Kijk hier na wanneer Floralia Brussels geopend is.

Floralia Brussels Groot-Bijgaarden bloemen

Bollenvelden in België en Nederland

In de regio rond Noordwijkerhout, Lisse, Hillegom en De Zilk vind je de meeste bollenvelden in Nederland terug. Elk voorjaar wordt deze bekende Bollenstreek omgetoverd tot een kleurrijk landschap. Doordat er zowel velden zijn met krokussen, narcissen, hyacinten en tulpen kan je er wekenlang genieten van een prachtig bloementapijt. Aan de hand van deze handige Flower Map kan je  te weten komen welke velden er wanneer in bloei staan. Het Keukenhof ligt ook in deze regio en is internationaal gekend als het mooiste lentepark ter wereld.

bollenvelden nederland tulpen bloemen lente
Bollenstreek Nederland

Maar ook in ons eigen Belgenlandje kan je mooie tulpenvelden spotten. In het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen ligt het dorpje Meerdonk dat hiervoor bekend staat. In deze deelgemeente van Sint-Gillis-Waas kan je elk jaar in april ook verschillende kleurrijke tulpenvelden terugvinden. Enkele straten waar je zeker eens moet passeren zijn Groenendijkstraat, Lange Nieuwstraat en Polderstraat. Handig toch dat je er niet zo ver voor moet rijden!

tulpenvelden belgie meerdonk tulpen bloemen lente
Meerdonk

Meerdonk ligt op ongeveer twee kilometer van de grens met Nederland. Wanneer je de grens oversteekt kan je in Zeeuws-Vlaanderen ook op verschillende locaties tulpenvelden bewonderen. Ideaal om te combineren met een bezoek aan Meerdonk dus. Zo vond ik in 2022 mooie tulpenvelden terug in Clinge (o.a. Woestijnestraat en Papaverweg) en Hulst (o.a. Provincialeweg en Rondweg Terhole).

tulpenvelden clinge nederland tulpen bloemen lente
Clinge
tulpenvelden hulst nederland tulpen bloemen lente
Hulst
tulpenvelden belgie meerdonk tulpen bloemen lente
Meerdonk
tulpenvelden clinge nederland tulpen bloemen lente
Clinge
tulpenvelden hulst nederland tulpen bloemen lente
Hulst
tulpenvelden hulst nederland tulpen bloemen lente
Hulst

Reacties

 1. Sanne zegt:

  De hyacinten zijn prachtig in het Hallerbos. Floralia Brussel gaan we binnenkort doen. Alleen zouden ze nog niet bloeien. Weet jij er meer van?

  1. Tine zegt:

   Hoi Sanne! De paasbloemen, hyacinten en vroege tulpen staan normaal gezien al wel in bloei, maar het echte hoogtepunt van de tulpen schat ik pas binnen een week of twee zelfs. Door het warmere weer dat volgende week voorspeld wordt, kan het wel snel vooruit gaan.

 2. Hallo, als ik komende donderdag (14/4) zou gaan (ik kom van ver uit West-Vlaanderen), hoe zouden de verschillende bloemensoorten/velden er dan bij staan aub ?

  1. Tine zegt:

   Hoi Peter, bedoel je bij Floralia Brussels? Daar staan nu de paasbloemen, hyacinten en vroege tulpen in bloei. Op het echte hoogtepunt van de tulpen is het nog even wachten. Door het warmere weer dat deze week voorspeld wordt, kan het wel snel vooruit gaan.

 3. Gundi zegt:

  Ik ga volgende week naar de floraliën in Gent en vorige week naar Lisse geweest. Prachtig voor foto’s hè. Bedankt voor de tips!

  1. Tine zegt:

   Graag gedaan! Leuke periode nu he, eindelijk terug wat kleur. Veel plezier op de Floraliën!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *