Fruitbeeldig Hageland

Afgelopen zomer zag ik in Hoegaarden een bijzonder kunstwerk in het midden van de velden opduiken. Het was een uitkijktoren gemaakt van appelkisten uit cortenstaal. Pallox was de naam van het kunstwerk en ik ontdekte toen dat het behoorde tot een reeks van 11 kunstwerken rond het thema Fruitbeeldig Hageland. Deze kunstwerken staan in de Hagelandse fruitregio opgesteld en zijn gratis toegankelijk. Er zijn zelfs speciale fruitbeeldige fietsroutes uitgestippeld zodat je de kunstwerken makkelijk kan gaan bewonderen.

Aangezien ik wel een grote fan ben van dergelijke landschapskunst wou ik de andere kunstwerken uiteraard ook wel gaan ontdekken. Het plan was om ze tijdens de komende bloesemperiode te gaan bewonderen aangezien de natuur er dan op zijn mooist is. Nieuwsgierig als ik was kon ik mijn geduld niet zo lang bewaren en trok ik op een koude maar zonnige winterdag op culturele ontdekkingstocht richting het Hageland. En dat heb ik mij niet beklaagd want ook nu was het er erg mooi!

Pallox

Pallox is dus een uitkijktoren van opeengestapelde appelkisten uit cortenstaal. Op de zijwanden staan de namen van fruitsoorten uit de Hagelandse fruitregio. Dit kunstwerk is een verwijzing naar de geschiedenis van de fruitteelt in de streek want vroeger werden dergelijke uitkijktorens gebruikt voor de controle op zwartwerkers.

Fruitbeeldig Hageland kunst wandelen fietsen Vlaams-Brabant

Kunstenaars: Hans Tuerlinckx en Sven Vangodtsenhoven

Adres: Bronstraat, 3320 Hoegaarden (GPS: 50°47’40.8″N 4°51’38.1″E)

Helixagon

Dit kunstwerk deed me wat denken aan de landschapskubussen in Herne. Helixagon is een gedraaid zeshoekig uitzichtpunt op het mooie Hagelandse landschap. Het heeft ook de vorm van een honingraat van een bijenkast. Neem zeker even plaats in het kunstwerk en geniet van de omgeving!

Fruitbeeldig Hageland kunst wandelen fietsen Vlaams-Brabant

Kunstenaar: Frederik Vaes

Adres: Rodestraat, 3350 Linter (GPS: 50°48’32.1″N 5°00’42.5″E)

Symbiose

Symbiose is een bronzen beeldje dat op een cortenstalen huis zit dat rondom een notenboom geplaatst werd. Het kunstwerk staat symbool voor de fruittelers die vergroeid zijn met de natuur, het landschap en de fruitteelt. Stiekem ben ik wel een beetje jaloers op dit beeldje… Wat een uitzicht heeft hij of zij wel niet? En het zit ook nog eens op de eerste rij om de zonsondergang te bewonderen!

Fruitbeeldig Hageland kunst wandelen fietsen Vlaams-Brabant

Kunstenaar: Wilfried de Cock

Adres: Kwadeplasstraat, 3384 Glabbeek (GPS: 50°52’34.4″N 4°54’37.8″E)

De Reis

De Reis staat symbool voor de verschillende reizen die te maken hebben met de fruitteelt. De reis van stuifmeelkorrels, de reis van seizoensarbeiders die naar België komen tijdens de oogstperiode en de reis die het fruit aflegt na de oogst.

Kunstenaar: Steve Spilstyns

Adres: Tramstraat, 3391 Tielt-Winge (GPS: 50°53’40.5″N 4°55’42.7″E)

Canapéer

De Canapéer is een bijzondere zitbank in de vorm van een peer. De ligging van dit abstract vormgegeven perenbankje is echt bijzonder. Je hebt er een adembenemend zicht op het glooiende landschap. Ideaal dus om even tot rust te komen!

Fruitbeeldig Hageland kunst wandelen fietsen Vlaams-Brabant

Kunstenaar: David Hoppenbrouwers

Adres: Langendriesweg, 3211 Lubbeek (GPS: 50°52’24.6″N 4°54’08.2″E)

Pretpeer en kroonzitje

Deze twee kunstwerken uit cortenstaal zijn leuk voor jong en oud. In de peer zijn touwen aangebracht zodat de kinderen er naar hartenlust in kunnen klimmen. Op het bankje kan je zelf even uitrusten en genieten van een lekker stukje fruit uit de regio.

Fruitbeeldig Hageland kunst wandelen fietsen Vlaams-Brabant

Kunstenaar: Yves Willems

Adres: Halstraat, 3450 Geetbets (GPS: 50°52’51.3″N 5°04’35.9″E)

De Bijeenraad

De Bijeenraad zijn verschillende zeshoekige balken die verwijzen naar de honingraat van een bijenkast. Ze vormen tevens ook een zitbank waar je even kan uitrusten en genieten van het mooie Hagelandse landschap.

Kunstenaar: David Hoppenbrouwers

Adres: Heuvelstraat, 3461 Bekkevoort (GPS: 50°54’48.1″N 4°56’23.0″E)

Klokhuis

Naast de Sint-Odolphuskapel in Booienhoven vind je het kunstwerk Klokhuis terug. Deze fruitige woordspeling is gemaakt uit cortenstaal en er is ook een kleine zitbank in geïntegreerd. In de verte zie je de toren van de Parochiekerk Sint-Odolphus opduiken.

Fruitbeeldig Hageland kunst wandelen fietsen Vlaams-Brabant

Kunstenaar: David Hoppenbrouwers

Adres: Bronstraat, 3440 Zoutleeuw (GPS: 50°49’17.8″N 5°07’46.8″E)

Stil

Aan de toegangspoort van het militaire kerkhof Sint-Margiete-Houtem in Tienen kwam ik het kunstwerk Stil tegen. Zoals de naam al zegt is het ook een locatie om stil van te worden. Op het kerkhof rusten 173 Belgische slachtoffers die in de regio gesneuveld zijn op 18 augustus 1914. Het kunstwerk is een zitbank met een leuning die geperforeerd is in de vorm van klaprozen.

Fruitbeeldig Hageland kunst wandelen fietsen Vlaams-Brabant

Kunstenaar: Yves Willems

Adres: Wijngaardestraat, 3300 Tienen (GPS: 50°49’22.5″N 4°57’42.5″E)

Shelter

Shelter neemt de vorm aan van een huis en staat symbool voor het thuisgevoel van de regio. Het is een doorkijksculptuur waardoor het open en speelse karakter van het Hageland in de kijker gezet wordt. Naast dit kunstwerk is er een stenen boom aangelegd waarop je tekeningen kan maken. Een leuke bezigheid voor de kinderen!

Fruitbeeldig Hageland kunst wandelen fietsen Vlaams-Brabant

Kunstenaar: Luk Wets

Adres: Oudestraat, 3470 Kortenaken (GPS: 50°51’59.7″N 5°02’22.0″E)

Mimesis

Mimesis is een originele zitbank waar je even kan uitrusten in het prachtige weidse Hagelandse landschap. Boven op de zitbank is een appelbloesem aangebracht. Op de zitbank is een tekst in braille aangebracht. Kan jij het brailleschrift vertalen?

Kunstenaar: Wilfried de Cock

Adres: Langstraat, 3404 Landen (GPS: 50°47’37.6″N 5°04’43.9″E)

Fruitbeeldig Hageland bezoeken

Heb jij ondertussen ook al zin gekregen om de kunstwerken van Fruitbeeldig Hageland te gaan bewonderen? Het Hageland is een erg mooie regio om te wandelen en te fietsen en de landschapskunst is absoluut een mooie extra vond ik. Dikke aanrader dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *