Kasteelwandeling in Vorselaar

De Antwerpse gemeente Vorselaar dankt haar naam “kasteeldorp” aan het kasteel de Borrekens. Het is één van de mooiste waterkastelen in België en dat wou ik zeker eens gezien hebben. Ik combineerde een bezoek aan het kasteel met een wandeling in de buurt.

Wandelen in Vorselaar

Deze wandeling van 8 kilometer gaat via de knooppunten 90 – 39 – 56 – 1 – 42 – 41 – 40 – 68 – 69 – 65 – 6 – 3 – 2 – 58 – 57 – 55 – 54 – 90. De route is grotendeels onverhard, wat toch altijd fijner wandelt. Enkel tussen knooppunt 6 en 2 wandel je langs een langer verhard stuk, maar hier vind je dan ook drie horecazaken terug waar je een pauze kan inlassen. Ik ben onderweg meer tractors tegengekomen dan auto’s dus dat is meestal wel een goed referentiepunt van hoe de wandeling eruit ziet.

wandelen kasteel vorselaar kempen

De start van de wandeling ligt aan de parking van de begraafplaats in de Cardijnlaan. Op het grootste deel van deze parking kan je gratis parkeren. Let wel goed op de borden want voor de eerste parkeerstrook aan de kleuterschool moet je een blauwe parkeerschijf leggen dus kan je beter op het achterste deel van de parking gaan staan.

wandeling kasteel vorselaar kempen

De parking ligt aan knooppunt 90. Van daaruit wandel je noordwaarts richting de wandelknoopunten 39, 56, 1 en 42.  Aan knooppunt 42 liggen de 14 Kapellekens. Eigenlijk gaat het over 13 kleinere kapelletjes op één rij, een grotere Onze-Lieve-Vrouwekapel en een kapel De Calvarieberg. Ze werden opgericht door een landbouwer als dank voor een miraculeuze genezing. In 1860 werden de kapelletjes ingewijd.

wandelen kasteel vorselaar kempen 14 kapellekens

Van hieruit gaat de route verder langs rustige landweggetjes. Onderweg word je getrakteerd op talrijke vergezichten. Af en toe kom je eens een boerderij tegen. Ook weides met koeien en paarden passeren de revue. Wanneer je aan knooppunt 65 komt steek je de Bosbeek over en gaat de route terug langs het water. Ook hier weer blijven de landelijke uitzichten zich opvolgen.

wandeling kasteel vorselaar kempen

Wanneer je aangekomen bent aan knooppunt 6 stap je de bewoonde wereld weer in. Hier passeer je langs drie horecazaken: restaurant De Wingerd, Gasthof De Roskam en broodjeszaak de 40. De Roskam is ondergebracht in een hoeve uit 840 en staat bekend voor zijn “Grote Louis”, een grote pannenkoek die genoemd werd naar Louis de stichter van De Roskam. Laat het smaken!

wandelen kasteel vorselaar kempen

De wandelroute zet zich verder en aan knooppunt 2 draai je terug een landweggetje in richting het kasteeldomein van Vorselaar. Het domein is privé eigendom maar tussen zonsopgang en zonsondergang mag je er wel door wandelen of fietsen. Het kasteel is helaas niet te bezoeken. Aan knooppunt 58 kan je al wel een kijkje nemen aan de kasteelpoort.

wandeling kasteel vorselaar kempen

Verderop aan knooppunt 57 vind je achter het informatiebord een bruggetje over het water waar je al een beter zicht krijgt op het kasteel. Stap nog even verder richting knooppunt 56 en dan zie je aan je rechterzijde het kasteel het best. Het kasteel van Vorselaar, ook wel het kasteel de Borrekens genoemd, is de trots van Vorselaar.

wandelen kasteel vorselaar kempen

Om de handelsroute Antwerpen-Keulen te beschermen werd rond 1275 een burcht gebouwd die omringd werd door water. In de eeuwen nadien werd de burcht uitgebouwd tot een waar kasteel en na vele verbouwingen kreeg het in de negentiende eeuw zijn huidige neogotische uitzicht. Het lijkt wel een waar sprookje waar je in terecht bent gekomen.

wandeling kasteel vorselaar kempen

Na de passage aan het kasteel wandel je verder richting knooppunt 55 langs een imposante kasteeldreef. Je passeert ook nog langs de devotiekapel die toegewijd is aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Via wandelknooppunt 54 gaat de route terug naar het startpunt aan de parking in de Cardijnstraat.  

wandelen kasteel vorselaar kempen

In de omgeving van Vorselaar

De Antwerpse Kempen is een uitgelezen regio om mooie natuurwandelingen te maken. Hier vind je alvast mijn tips terug:

wandelen kasteel vorselaar kempen koe

Reacties

 1. Eddy Trekels zegt:

  Mogen er honden binnen

  1. Tine zegt:

   Het kasteel is niet toegankelijk. De wandeling kan uiteraard wel met de hond.

 2. Silvy zegt:

  Vandaag deze wandeling gedaan 🙂
  Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *