Een weekendje weg naar Maastricht

Ben je op zoek naar een leuke bestemming om op weekend te gaan? Dan moet je zeker Maastricht eens overwegen! Deze mooie stad ligt net voorbij de Belgisch-Nederlandse grens en er valt heel wat te beleven om er een leuke citytrip van te maken. De stad ligt aan de Maas en is één van de oudste steden van Nederland. Je vindt er dan ook talrijke historische bezienswaardigheden terug.

Wat te doen in Maastricht

Via deze stadswandeling van zes kilometer ontdek je makkelijk zelf de leukste bezienswaardigheden in Maastricht. De wandeling start aan het Vrijthof, het grootste plein van Maastricht. Hier worden vaak evenementen georganiseerd. Je kent het misschien wel van op tv want onder andere de concerten van André Rieu vinden plaats op deze locatie.

Wat te doen in Maastricht vrijthof

Vanaf het Vrijthof wandel je oostwaarts de winkelstraat Grote Staat in. Literatuurliefhebbers moeten zeker een kijkje gaan nemen in het eerste zijstraatje links, de Dominicanerkerkstraat. Hier is Boekhandel Dominicanen gehuisvest in een voormalige kerk. Zelfs al ben je geen boekenwurm, dan ga je dit ongetwijfeld een bijzondere locatie vinden. Je kan er ook terecht voor koffie en een lekker stuk Limburgse vlaai.

weekendje weg Maastricht  Boekhandel Dominicanen

Wandel daarna terug verder door de Grote Staat. Op het einde van deze straat duikt een indrukwekkend gebouw op: het Dinghuis. Het prachtige gebouw dateert uit de vijftiende eeuw en had doorheen de tijd verschillende functies: middeleeuws gerechtsgebouw met gevangeniscellen, theater, kamer van koophandel,… Momenteel is het Maastricht Visitor Center er gevestigd. Spring dus gerust eens binnen wanneer je een stadsplan of andere toeristische informatie wil.

Wat te doen in Maastricht dinghuis

Via de Muntstraat stap je richting de Markt van Maastricht. Midden op het grote marktplein staat het imposante Stadhuis. Dit prachtige gebouw werd ontworpen door architect Pieter Post. Bovenop het gebouw siert een grote klokkentoren met beiaard.

weekendje weg Maastricht stadhuis citytrip

Via de Boschstraat wandel je noordwaarts tot je aan je linkerkant het Sphinxgebouw ziet opduiken. Stap door de boogpoort en aan je rechterkant kan je de Sphinxpassage binnenwandelen. De muren van deze deze lange gang zijn bekleed met bijna 30.000 tegels die de geschiedenis van de Sphinx en keramiekindustrie van Maastricht in beeld brengen.  Op het dak van het Sphinxgebouw kan je genieten van een lekkere cocktail en het uitzicht in de Bold Rooftopbar.

Wat te doen in Maastricht sphinxpassage

De wandeling gaat verder richting het Bassin, een binnenhaven in het hartje van het Sphinxkwartier. Hier zijn verschillende horecazaken gevestigd zoals de bekende bioscoop en restaurant Lumière die gehuisvest is in de voormalige Timmerfabriek.  

weekendje weg Maastricht bassin lumiere

Vanuit het Bassin wandel je verder richting de Wilhelminabrug. Shopaholics kunnen een tussenstop maken in het winkelcentrum Mosae Forum. Daarna wandel je de brug over richting de andere oever van de Maas en draai je rechtsaf om zo langs het water verder te stappen. Je ziet in de verte de Sint Servaasbrug opduiken. De brug dateert uit de dertiende eeuw en is daarmee de oudste brug van Nederland. Het is dan ook een icoon in Maastricht.

Wat te doen in Maastricht maas stadswandeling

Net voor de Sint Servaasbrug passeer je langs de Stadsbrouwerij Maastricht. Je kan er niet alleen genieten van een lekker drankje en hapje op het terras met een prachtig zicht op het water. Er worden ook rondleidingen gegeven zodat je kan ontdekken hoe het brouwproces verloopt. In de bierwinkel kan je uiteraard ook wat lekkers kopen.  

weekendje weg restaurant Maastricht stadsbrouwerij

De route gaat verder zuidwaarts langs het water. Onderweg passeer je de voetgangersbrug Hoge Brug, de Recenttoren en het Charles Eyck Park, een gezellige picknick locatie bij mooi weer. Vervolgens kom je aan het Bonnefanten,  het museum voor beeldende kunst, dat gehuisvest is in een markant gebouw.

bonnefanten museum bezienswaardigheden maastricht

Wandel vervolgens terug naar de Hoge Brug en steek de Maas over richting de Jekertoren en de Helpoort. Het is de enige overgebleven middeleeuwse stadspoort en behoorde tot de dertiende-eeuwse omwalling rond de stad. Het is hiermee de oudste stadspoort van Nederland.

bezienswaardigheden maastricht  helpoort

Daarna gaat de route verder richting de Graanmarkt waar het bronzen standbeeld Pieke oet de Stokstraot staat. Het is een standbeeld van Pieke en zijn hond Moake, de twee hoofdpersonages uit de romans van Bèr Hollewijn die zich in het Stokstraatkwartier afspelen.

bezienswaardigheden maastricht citytrip stadswandeling

Achter je heb je ongetwijfeld al de imposante Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Maastricht opgemerkt. Deze indrukwekkende Romaanse kerk valt ook op door het westwerk met de torenspitsen. De basiliek is gratis toegankelijk dus neem zeker een kijkje binnen. Je vindt er onder andere een prachtige koorgewelfschildering terug.

bezienswaardigheden maastricht  Onze-Lieve-Vrouwebasiliek
wat te doen maastricht  Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Via de Bredestraat wandel je terug richting het Vrijthof. Fotografieliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het Fotomuseum aan het Vrijthof. Het museum is deels gevestigd in het Spaans Gouvernement met een opvallend rode gevel. Nog tot en met 25 september 2022 kan je er terecht voor de tentoonstelling SURFACE van de Deense fotograaf Soren Solkaer. Het toont portretten van internationaal bekende street art kunstenaars samen met hun kunstwerken.

wat te doen maastricht  museum vrijthof
wat te doen maastricht  fotomuseum vrijthof

Daarna kan je ook nog een bezoek brengen aan de gotische Sint-Janskerk. Deze kerk aan het Vrijthof valt op door zijn knalrode kleur. De verflaag is bedoeld om de mergelstenen te beschermen tegen de weersinvloeden. De rode kleur werd gekozen omdat het de kleur was van het kerkbestuur. De kerk zelf kan je gratis bezoeken. Tegen een kleine bijdrage kan je ook de toren beklimmen. Echt een aanrader bij mooi weer want daar heb je een mooi zicht over de stad. Veel locaties die je net gepasseerd bent kan je zo terugzien.

wat te doen maastricht  Sint-Janskerk
wat te doen maastricht  Sint-Janskerk torenbeklimming

Tenslotte kan je aan het Vrijthof ook nog een bezoek brengen aan de Sint-Servaasbasiliek. Deze basiliek is gebouwd op het graf van bisschop Sint-Servaas, de eerste bisschop van Nederland. Het wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland. Tegen een kleine bijdrage kan je een bezoek brengen aan de basiliek en de schatkamer die opgenomen is op de lijst van UNESCO. Echt een aanrader dus!

wat te doen maastricht  Sint-Servaasbasiliek
bezienswaardigheden maastricht  Sint-Servaasbasiliek

Hiermee eindigt de wandeling en kan je uitrusten in één van de vele horecazaken op het Vrijthof.

Naast het historische centrum van Maastricht is het ook een aanrader om een bezoek te brengen aan het fort Sint-Pieter, de Sint-Pieterberg en de ENCI groeve in het zuiden van Maastricht.

wat te doen in maastricht enci groeve
wat te doen in maastricht enci groeve

Het eindpunt van het Pieterpad, de bekende langeafstandswandelroute van het Groningse Pieterburen naar Maastricht, bevindt zich op het uitkijkplatform van de ENCI groeve. Dit wandelpad werd in omgekeerde richting afgelegd door Arnaut Hauben in het tv-programma Dwars door de Lage Landen.

Op restaurant in Maastricht

Heb je een hongertje tijdens je bezoek aan Maastricht? Dan heb je geluk want er zijn erg veel restaurants. Zoals hierboven reeds vermeld kan je eten in de Stadsbrouwerij Maastricht. Hou je van de Belgische keuken? Dan kan je terecht in Witloof, een bijzonder restaurant met veel typisch Belgische gerechten en een uitgebreide bierkaart. Een ander leuk adresje is het hippe SAP Urban Fresh Food & Drinks Bar.

restaurant maastricht stadsbrouwerij

Hotels in Maastricht

Wanneer je op weekend bent in Maastricht heb je talrijke locaties waar je kan overnachten. Er zijn zelfs verschillende plekken waar je op een bijzondere manier kan overnachten in Maastricht. De meest bijzondere slaapplek is ongetwijfeld het Kruisherenhotel. Dit luxueuze hotel in Maastricht is gevestigd in het voormalige Kruisherenklooster. Het restaurant, de ontbijtzaal en de bar is ondergebracht in de voormalige kerk. Echt een bijzondere ervaring om hier eens te logeren!   

op hotel maastricht kerk overnachten
op hotel maastricht kerk overnachten
op hotel maastricht kerk overnachten

Meer tips voor citytrips

Hou jij van de combinatie van wandelen en een bezoek aan een stad? Lees dan zeker mijn andere tips voor citytrips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *