Ontdek Huy met de kabelbaan

Welkom in het Waalse Huy (Hoei), een schilderachtige stad aan de Maas. Huy is niet alleen rijk aan geschiedenis en cultuur, maar biedt ook adembenemende uitzichten. Ik neem je mee op een onvergetelijke route waarbij je gebruik maakt van de recent heropende kabelbaan, een bezoek brengt aan het fort van Huy, de muur van Huy verkent en op ontdekking gaat in het historische centrum van de stad.

Start: wijk Batta

Begin je dag bij het winkelcentrum Batta aan de linkeroever van de Maas. Het winkelcentrum ligt op ongeveer één kilometer wandelen van het station. Kom je met de auto? Dan kan je parkeren op één van de vele gratis parkings in Huy zoals parking Godelet en parking Batta. In winkelcentrum Batta kan je eventueel nog genieten van een kop koffie en een ontbijtje voordat je aan je avontuur begint.

Geniet alvast van het uitzicht vanop de linkeroever van de Maas. Je ziet er het indrukwekkende fort, de Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw en Domitianus van Huy en de brug Pont Roi Baudouin. Wandel daarna  zuidwestwaarts langs het water tot aan de kabelbaan halte Batta.

Hoei fort Huy bezoeken Maas wandeling

Kabelbaan van Huy

De oorspronkelijke kabelbaan van Huy werd geopend in 1957 in aanloop naar de wereldtentoonstelling Expo 58. In 2012 werd de kabelbaan zwaar beschadigd door een helikopterongeval. Het duurde maar liefst twaalf jaar tot de kabelbaan weer open ging in april 2024. De kabelbaan gaat van Halte Batta naar de halte aan het fort en daarna verder naar halte Sarte. Er is ook een rechtstreekse verbinding tussen halte Batta en Sarte.

kabelbaan Hoei Huy téléphérique

Vlakbij het winkelcentrum Batta kan je nu de vernieuwde kabelbaan nemen, een unieke ervaring die je niet mag missen! Hou er wel rekening mee dat de kabelbaan sluit wanneer er te veel wind is. Je kan online tickets kopen maar het kan ook makkelijk aan de automaat bij halte Batta. Kies voor een combiticket voor de kabelbaan met een bezoek aan het fort.

kabelbaan Hoei Huy téléphérique

De kabelbaan brengt je over de Maas en biedt een spectaculair uitzicht op de stad en haar omgeving. Geniet van het uitzicht, maak zeker wat foto’s en stap daarna boven af aan de halte op het fort.

kabelbaan Hoei Huy téléphérique

Bezoek aan het Fort van Huy

Het Fort van Huy, gebouwd tussen 1818 en 1823 op de plaats van het kasteel van de prins-bisschoppen van Luik, torent hoog boven de stad uit en biedt een fascinerende blik op de militaire geschiedenis van de regio. Het fort werd in de  Tweede Wereldoorlog ingenomen door het Duitse leger en diende als gevangenis. Het is een blijvende herinnering aan de gebeurtenissen die er plaatsvonden in de Tweede Wereldoorlog.

Hoei fort Huy bezoeken
Hoei fort Huy bezoeken

Het fort is een getuigenis van nazi concentratiekampen, verhoorkamers, gevangeniskamers en washuizen. Het museumgedeelte informeert je over de leefomstandigheden van de gevangenen en het leven tijdens de bezetting. Het museum heeft een indrukwekkende collectie die de geschiedenis tot leven brengt. Veel informatieborden zijn helaas enkel in het Frans. Een bezoek aan het fort van Huy duurt ongeveer anderhalf uur.

Hoei fort Huy bezoeken

In de ondergrondse gangen van het fort van Huy is ook een deel exporuimte waar kunst tentoongesteld wordt: van foto’s, schilderijen tot beeldhouwwerken. Boven op het fort kan je genieten van een adembenemend uitzicht over de stad en de Maas. Je ziet er zelfs de drie koeltorens van de kerncentrale van Tihange. Er is ook een unieke rooftop bar op het dak van het fort.

dakterras rooftop bar fort Huy bezoeken

Tip: tijdens de eerste zondag van de maand kan je gratis het fort van Huy bezoeken mits reservatie!

fort Huy bezoeken uitzicht kerk Maas

Muur van Huy

Na je bezoek aan het fort stap je weer in de kabelbaan en vervolg je je weg naar de halte Sarte, gelegen boven op de beroemde Muur van Huy. Aan de halte liggen restaurant Le Cortina, de kerk Notre-Dame de la Sarte en Mont Mosan, een gezinsvriendelijk park met attracties voor kinderen, minigolf, show met zeeleeuwen en papegaaien,…

wandelroute muur Huy centrum
Wandelroute van de muur van Huy naar het stadhuis
Muur Huy Hoei wielrennen Waalse Pijl

De Muur van Huy is een legendarische klim in de wielersport en bekend van de jaarlijkse wielerwedstrijd de Waalse Pijl. Met de fiets is het een pittige klim omhoog. Gelukkig kan je deze nu te voet afdalen richting het centrum van de stad. Geniet onderweg van het uitzicht en moedig passerende wielrenners wat aan tijdens hun tocht omhoog.

Muur Huy Hoei wielrennen Waalse Pijl

Ontdek het stadscentrum van Huy

Nadat je de muur van Huy afgedaald hebt kom je aan in het centrum van de stad. Steek de Place de St Denis over en wandel de Rue Vankeerberghen in. Aan je linkerkant passeer je het Museum van Huy dat gevestigd is in een historisch kloostergebouw met mooi binnenplein.  Het museum is gratis toegankelijk en toont een uitgebreide collectie van archeologische vondsten, kunstwerken en historische documenten die het verhaal van de stad en zijn inwoners vertellen.

Museum Huy Hoei bezoeken
Museum Huy Hoei bezoeken

Draai na het museum linksaf de Rue des Frères Mineurs in. Dit smalle steegje maakt deel uit van het oude Huy dat gekenmerkt wordt door geplaveide  straatjes en muren in breuksteen. Je passeert er onder andere het Maison près la Tour, het oudste huis van de stad uit de 13-14e eeuw en de kerk Saint-Mengold.

wandeling Huy Hoei bezoeken
wandeling Huy Hoei bezoeken

Draai op het kerkplein linksaf een smal steegje in en je komt aan op de Grote Markt. Op dit plein valt onmiddellijk het Stadhuis en de fontein Li Bassinia op.

wandeling Huy Hoei bezoeken stadhuis fontein

Op de Grote Markt kan je even uitrusten op een terrasje. Van hieruit kan je verschillende wandelingen in Huy maken om verder op verkenning te gaan. Zelf koos ik voor de Kunstwandeling die je langs enkele prachtige kunstwerken in de stad brengt. Deze route is maar twee kilometer lang dus als je nog tijd over hebt kan je nog altijd kiezen om een andere wandeling te doen.

wandeling Huy Hoei bezoeken Grote Markt

Tijdens de Kunstwandeling zie je verschillende beeldhouwwerken zoals “Le lecteur au journal” van Silvana Belletti en “Les joueurs de billes” van Ursule Monteforte-Fürster. De route passeert ook langs een oude muurschildering van De Beukelaer en het kunstwerk van een haan, het symbool van de waakzaamheid.

wandeling Huy Hoei bezoeken
wandeling Huy Hoei bezoeken
wandeling Huy Hoei bezoeken
wandeling Huy Hoei bezoeken

Deze wandeling passeert langs de Collegiale Kerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Domitianus. Deze indrukwekkende kerk is één van de belangrijkste religieuze gebouwen in de stad. Binnen kun je prachtige glas-in-loodramen en historische kunstwerken bewonderen. Het meest indrukwekkende is Li Rondia, een rozet met een diameter van maar liefst negen meter. Aan de achterzijde van de kerk kan je ook het bijzondere Bethlehem-portaal bewonderen.    

kerk Huy bezoeken wandeling
kerk Huy bezoeken wandeling Li Rondia

Na het einde van de wandeling kan je het centrum verlaten via de brug Pont Roi Baudouin zodat je terug aankomt in wijk Batta en naar de parking of het station kan wandelen.

Overnachten in Huy

Blijf je langer in de streek, check dan deze tips om te overnachten in Huy. Zo kan je er bijvoorbeeld blijven overnachten in een kasteel of voormalig klooster!

Wat te doen in de omgeving

Huy ligt tussen Namen en Luik en de regio heeft veel te bieden voor toeristen die de charme van Wallonië verder willen ontdekken. Hier zijn enkele tips voor interessante bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving.

Huy ligt aan de voet van de Condroz regio met heel wat kastelen zoals het kasteel van Modave, Vêves, Walzin en Bioul. Maar er zijn ook andere bezienswaardigheden zoals het Parc de Furfooz, Ciney, Dinant, de abdij van Maredsous, de ruïnes van Poilvache, de tuinen van Annevoie,…

kasteel Walzin Condroz
Kasteel van Walzin

Durbuy staat bekend als het “kleinste stadje ter wereld” en je vindt er charmante straatjes, leuke winkeltjes en heerlijke restaurants. De omgeving is perfect om te wandelen en te kajakken op de Ourthe.

Namen is een belangrijke historische stad aan de Maas. Net als in Huy is er een kabelbaan die je kan gebruiken om de citadel te bezoeken. Deze imposante citadel biedt een schitterend uitzicht over de stad Namen en de rivieren Maas en Samber. Er zijn verschillende musea en tentoonstellingen binnen de citadel.

Namen bezoeken citytrip citadel
Namen

Luik is ook een prachtige stad aan de Maas met heel wat toeristische bezienswaardigheden zoals La Boverie, Montagne de Bueren en het bekende treinstation Luik-Guillemins.

De Grotten van Remouchamps kan je deels te voet en deels per boot verkennen. De stalactieten en stalagmieten vormen een magisch landschap onder de grond.

Door de diversiteit aan bezienswaardigheden en activiteiten in de regio rond Huy, is er voor iedereen wel iets te vinden. Of je nu houdt van geschiedenis, natuur, avontuur of gastronomie, Wallonië zal je zeker niet teleurstellen. Veel plezier met het ontdekken van deze prachtige regio!

Reacties

 1. Kijkje in huis en tuin zegt:

  Wat een leuk tripje met de kabelbaan, de fort ziet er ook indrukwekkend uit.

 2. Jouvence zegt:

  Zeet eruit als een interessante plaats waar genoeg te zien is. Ik ga het in ieder geval onthouden voor in de vakantie, want het is maar 2 uurtjes rijden vanaf ons.

 3. Heidi zegt:

  Ziet mij een geweldige stad uit met boordenvolle geschiedenis.
  Ga ik zeker op mijn lijstje zetten.

 4. Wanda zegt:

  Oh, dit stadje heeft ons een paar jaar geleden enorm verrast! We wisten toen helaas niet dat de kabelbaan gesloten was, maar wilden toch wel graag het fort bezoeken, dus dat was een fikse klim naar boven, maar het was het zeker waard! Het fort is super interessant en het uitzicht is natuurlijk prachtig!

 5. Elsa zegt:

  Wat is dit mooi zeg! Ik heb Huy op mijn lijst genoteerd. Daar wil ik een keer naar toe. Lijkt me supermooi! Dankjewel voor het mooie en duidelijke artikel.

 6. oooh dat Ford lijkt me super om te bezoeken. Wat superfijn ook dat dit een keer per maand gratis kan.

 7. Claire zegt:

  Wat is het er mooi groen! Dat zullen onze kids ook helemaal fantastisch vinden

 8. Tessa zegt:

  Wat een leuk stadje is dit. Ben er nog nooit geweest. Leuk dat ze ook een kal

 9. Irene zegt:

  Ik had geen idee dat er een kabelbaan was?! Heb de Muur van Huy een aantal malen bezocht omdat het een bekend gedeelte is in het wielerparcours het Waalse Pijl. Goed om te weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *