Afgelopen voorjaar bracht ik enkele dagen door in de prachtige Condroz regio. Ik vond de streek zo mooi (zie hier mijn eerste blog over de Condroz) dat ik er terug naartoe trok om verder op verkenning te gaan.
Ruïnes van Poilvache
In Houx, een deelgemeente van het Naamse Yvoir, bracht ik een bezoek aan de ruïnes van Poilvache. Deze middeleeuwse vesting dateert van het begin van de dertiende eeuw en bestond vroeger uit een kasteel en een versterkt dorp. Door de hoge ligging op een steil rotsmassief vormde het bouwwerk een goede uitkijkpost op de Maasvallei en was het ideaal om de streek te verdedigen. Ook nu heb je er nog steeds een prachtig zicht op de Maas.
In 1430 werd de site helaas verwoest en sindsdien is het een verlaten archeologisch monument. Alles is nog niet volledig opgegraven maar je ziet er wel stenen funderingen, waterputten, kelders, omwallingen, uitkijktorens en de restanten van een adellijke residentie. Meer informatie en de bezoekmogelijkheden kan je terugvinden op de website van de ruïnes van Poilvache.
Tuinen van Annevoie
Aan de overzijde van de Maas liggen de bekende tuinen van Annevoie in de Naamse gemeente Anhée. Deze tuinen en het bijhorende kasteel zijn ontworpen en aangelegd in de achttiende eeuw. Doorheen de tijd zijn er verschillende aanpassingen doorgevoerd aan de tuinen waardoor je nu een mix van Franse, Italiaanse en Engelse stijlen terugvindt.
Het unieke aan deze tuinen zijn de vele waterpartijen. Door de vier natuurlijke bronnen stroomt het water via verschillende kanalen langs de diverse hoogteverschillen. De watertuinen van Annevoie behoren dan ook tot de mooiste van Europa. Zeker een bezoekje waard dus! Hier vind je meer informatie over de tuinen van Annevoie terug.
Overnachten in de Condroz
Tijdens mijn vorige vakantie logeerde ik in een unieke accommodatie in de Condroz: een waterlodge. Ook deze keer vond ik een bijzonder plekje terug om te slapen. Ik overnachtte er op het prachtige kasteeldomein van Ronchinne in Maillen, een deelgemeente van het Naamse Assesse.
Op dit 42 hectare groot domein kan je niet alleen overnachten in het kasteel zelf. Als je het nog wat extra speciaal wil maken kan je ook slapen in enkele leuke afgelegen slaapplekken die zich op het domein bevinden. Zo kan je logeren in een boomhut, een iglohut, een futuristische loft cube of een fazantenhuisje. Voor ieder wat wils dus!
Bij je verblijf op het kasteeldomein is ook het gebruik van de wellness inbegrepen. Zo kan je helemaal tot rust komen in de sauna, het bubbelbad, stoombad en verwarmd zwembad. Hier Hier kan je toch geen nee tegen zeggen?
Charmant dorpje Crupet
Crupet is een deelgemeente van het Naamse Assesse. Dit charmante dorpje in de Condroz regio is uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Wallonië. Naast de Sint-Maartenskerk vind je de Sint-Antoniusgrot terug. Deze grot met levensgrote figuren is een bekend bedevaartsoord.
Het kasteel van Carondelet met een donjon uit de dertiende eeuw werd recentelijk gerenoveerd en is een echte blikvanger in het dorp. Achter het restaurant Le Pachis is een kleine openbare parking. Achteraan op de parking heb je een mooi zicht op het kasteel. Wil je graag gaan wandelen in deze mooie regio? Aan deze parking passeren 4 wandelingen van 3,1 tot 11,4 kilometer.
Kasteel van Modave
Op de terugweg maakte ik nog een tussenstop in het Luikse Modave. Wie mijn vorig blogbericht over de Condroz regio gelezen heeft, weet dat er veel mooie kastelen in de Condroz terug te vinden zijn. Deze keer ging ik op bezoek bij het kasteel van Modave, echt een prachtexemplaar!
Wanneer je de imposante oprijlaan indraait wordt het meteen duidelijk waarom dit kasteel geklasseerd is als belangrijk erfgoed in Wallonië. Er is een ruime gratis parking voorzien aan je rechterzijde. Het bezoek aan het kasteel van Modave zelf is betalend maar zeker een aanrader. Je kijkt er echt je ogen uit met het indrukwekkende interieur en bijzondere plafonds.
Het kasteel ligt in een natuurgebied van maar liefst 450 hectare. Wandelmogelijkheden in overvloed dus. Zelf koos ik voor de wandeling Petit Modave van 7,5 kilometer. Deze route staat erg goed aangegeven met bordjes met een rode ruit.
Wanneer je de kasteelpoort weer buitenstapt zie je schuin links voor je de imposante oprijlaan. Schuin rechts voor je is er een indrukwekkende dreef tussen twee bomenrijen. Wanneer je deze dreef ingaat zie je na ongeveer 50 meter aan je rechterzijde een wandelpad dat langs de kasteelmuren gaat. Zo kom je snel in het natuurgebied terecht.
Via een bruggetje steek je de rivier Le Hoyoux over. Daarna gaat het bergopwaarts richting een bebost gebied. Aan de rand van het bos passeer je langs mooie open velden zodat je van prachtige vergezichten kan genieten. Veel huizen ga je niet tegenkomen tijdens deze afgelegen wandeling. Uitzonderlijk eens een conciërgewoning van het natuurgebied, een oude boerderij die dienst deed als watermolen of enkele andere boerderijen.
Midden in de velden passeer je ook langs een oorlogsmonument dat de slachtoffers herdenkt die hier in 1943 gesneuveld zijn. Wanneer de wandeling bijna op zijn einde loopt passeer je nog langs een kerkhof om vervolgens de indrukwekkende kasteeldreef terug in te wandelen.
Samengevat is de wandeling Petit Modave van 7,5 kilometer erg makkelijk te combineren met een bezoek aan het kasteel van Modave. De route loopt door een erg rustig en mooi natuurgebied. Ideaal dus om even tot rust te komen.