De natuur stopt niet bij de landsgrens. Dat maakt het Grenspark Kalmthoutse Heide direct duidelijk. Het natuurgebied loopt dwars door de Belgisch-Nederlandse grens. Twee landen die één natuur gemeenschappelijk hebben: een natuurgebied dat bestaat uit heide, vennen, landduinen en bossen.
Wandelroutes in de Kalmthoutse Heide
In het Grenspark Kalmthoutse Heide vind je een dertigtal uitgestippelde wandelingen terug van 1,7 tot 24 kilometer. De meeste wandelingen zijn toegankelijk voor honden wanneer ze aangelijnd zijn. Bij slechts vier wandelroutes zijn honden helaas niet welkom omdat ze door stiltegebied gaan waar ook grote grazers actief zijn. Er zijn ook enkele rolstoeltoegankelijke wandelroutes in de Kalmthoutse Heide. Stippel je liever zelf een route uit, dan kan dat uiteraard ook aan de hand van de aanwezige wandelknooppunten.

Er zijn verschillende toegangspoorten aan de Kalmthoutse Heide. Hier kan je parkeren en er is horecagelegenheid aanwezig. Kom je met de trein naar de Kalmthoutse Heide? Dan is het station Heide of Essen het meest aangeraden.
Wil je graag genieten van een paars bloementapijt? De heide staat ongeveer in bloei vanaf half augustus tot half september. De gebieden die in het roos aangeduid zijn op de kaart van de Kalmthoutse Heide zijn de gebieden waar de meeste heideplanten staan.

Wandelpad Duin
Zelf koos ik voor wandelpad Duin aangezien deze voor een groot deel door heidegebied gaat dat nu prachtig in bloei staat. Deze wandelroute van 7,5 kilometer vertrekt aan toegangspoort De Vroente (Putsesteenweg 129 – 2920 Kalmthout). De route is bijna volledig onverhard en staat goed aangegeven met rode bordjes met het symbool van een duin. Deze route is niet toegankelijk voor honden aangezien ze voor een gedeelte door stiltegebied en begrazingsgebied gaat.

Vanaf de parking steek je de Putsesteenweg over en je komt direct in een bosrijk gebied terecht. Ik deed de wandeling in tegenwijzerzin dus draaide al snel rechtsaf. De eerste helft van de wandeling gaat afwisselend door duinen- en bosgebied en langs weilanden.

Wanneer je aan een zandparking toekomt draai je linksaf en kom je op een klein verhard weggetje. Aan je rechterkant zie je uitkijktoren de Stapper verschijnen. De toren is 10 meter hoog dus ga zeker even naar boven voor een mooi uitzicht op het Stappersven.


Langs het verharde stuk zie je daarna aan je linkerkant het Pluisven. Op het bankje kan je even uitrusten met een mooi zicht op het water. Ideaal ook voor een drankje of picknick want hier is de wandeling ongeveer halfweg.

Na het Pluisven verlaat je het korte verharde gedeelte en stap je linksaf het begrazingsgebied in. Deze grote open heidevlaktes kleuren nu prachtig paars! Het gebied wordt onderhouden door grote grazers. Je kan er Gallowayrunderen, IJslandse paarden en schapenkuddes tegenkomen. Zelf zag ik verschillende runderen die er lustig op los graasden.

Wanneer je de begrazingszone weer uitwandelt zie je in de verte een grote brandtoren. Wandelpad Duin passeert op amper 300 meter van de toren dus dat is het ommetje zeker waard. Naast de uitkijkpost voor de brandweer helemaal bovenaan is de toren ook gedeeltelijk toegankelijk voor wandelaars. Je kan dus niet helemaal tot boven maar dat mag de pret niet drukken want het toeristisch uitkijkplatform bevindt zich toch op 24 meter hoogte.

Keer na je bezoek aan de brandtoren terug naar de normale wandelroute. De wandeling gaat nog even door duinen om weer te eindigen in het bosgebied vooraleer je aankomt aan toegangspoort De Vroente.

Naast de parking ligt restaurant De Heihoeve. Ideaal dus om iets te drinken op het terras of een hapje te eten na je wandeling.
Overnachten in Kalmthout
Er zijn enkele plekken waar je kan overnachten in Kalmthout. Hotel Jerom ligt naast toegangspoort De Vroente en is dus ideaal wanneer je wil gaan wandelen in de Kalmthoutse Heide. Het stijlvol ingerichte hotel biedt ’s morgens een lekker ontbijt aan. Voor onderweg kan je een lunchpakket bestellen zodat je kan genieten van een heerlijke picknick tijdens het wandelen of fietsen.
In de omgeving van Kalmthout
Het Provinciaal Groendomein Arboretum Kalmthout is echt een bijzondere plek. Sinds 1856 vind je hier een verzameling terug van bomen en planten uit de hele wereld. Het is hiermee één van de oudste tuinen van Vlaanderen. Het domein van maar liefst 13,5 hectare groot is echt een paradijs.

Elk seizoen valt hier wel iets te beleven. Bij aankomst krijg je een folder met informatie en een uitgestippelde wandeling die je langs de mooiste plekjes van het moment brengt. Nu volgde ik de zomerroute, een wandeling die je langs bijzondere zomerbomen brengt. Maar ook de kleurrijke blauwe tuin, vlindertuin en rode tuin konden mij bekoren.

In de winter stelen de bloeiende toverhazelaars en Japanse esdoorns er de show. In de lente is het dan weer uitkijken naar de prachtige bloesems van de kerselaars en appelaars. Elk seizoen heeft dus wel zijn charmes in het Arboretum van Kalmthout!

Kalmthout ligt niet ver van Antwerpen dus je kan het makkelijk combineren met een citytrip naar de koekenstad. Hier vind je alvast een stadswandeling terug langs enkele belangrijke bezienswaardigheden in Antwerpen. Een meer uitgebreide citygids over Antwerpen kan je hier terugvinden: