Dwars door Mol

Enkele weken voor de tweede lockdown zei ik voor de grap “als er terug een lockdown komt, dan stap ik álle wandelknooppunten van Mol af”. En ik ben een vrouw van mijn woord… Waarom ook niet eigenlijk? Ideaal om mijn eigen gemeente wat beter te leren kennen! Ik woon er nu 4 jaar en heb er al wel wat wandelkilometers afgelegd, maar er zijn veel plaatsen waar ik nog nooit geweest ben. Wat begon als grap is dus een persoonlijke challenge geworden.

Mol is qua oppervlakte één van de grootste gemeenten van Vlaanderen. Een speeltuin van meer dan 11.000 hectare boordevol groen en water. Ook het wandelknooppuntennetwerk is er erg goed georganiseerd met maar liefst 171 wandelknooppunten. Mol is dus echt een ideale wandelomgeving! En die wil ik graag met jullie delen.

wandelknooppunten Mol wandelen
Alle 171 wandelknooppunten in Mol

Ik neem jullie graag mee naar mijn favoriete plekken in Mol die je via de wandelknooppunten kan ontdekken. Hopelijk krijgen jullie zin om ook op ontdekking te komen in Mol en vinden jullie hier inspiratie voor een leuke wandelroute. 

Wandeling rond de Put van Rauw

Rauw is één van de twaalf gehuchten van Mol en staat gekend omwille van zijn zandputten. Dit zijn zandgroeves die gebruikt werden voor het ontginnen van kwarts, ook wel het witte goud van Mol genoemd. Deze zandputten werden omgevormd tot een binnenmeer waar het mooi wandelen is.   

wandelen in mol put rauw

Vanaf de parking aan ’t Kristallijn kan je een wandeling maken van 7,6 kilometer rond de Put van Rauw via deze wandelknooppunten: 59 – 51 – 58 – 69 – 74 – 68 – 67 – 65 – 66 – 60 – 59

Adres parking: Blauwe Keidreef 3, 2400 Mol

wandeling in mol put rauw

De 15 Kapellekens in Achterbos

In het gehucht Achterbos vind je de 15 Kapellekens terug: 14 uniforme kapelletjes en één grotere kapel. De grootste kapel dateert al van de achttiende eeuw en was bedoeld als rustplaats voor reizigers. De 14 kleinere kapelletjes staan op één rechte lijn en werden in 1815 opgericht als bedevaartsoord. Elk kapelletje bevat een afbeelding van de kruisweg.

wandelen in mol achterbos 15 kapellekens

Deze wandeling van 6,2 kilometer start aan de kerk van Achterbos en ter hoogte van wandelknooppunt 40 kom je de 15 Kapellekens tegen: knooppunten 44 – 43 – 41 – 40 – 42 – 75 – 76 – 74 – 45 – 44

Adres parking: Jozef Calasanzstraat 2, 2400 Mol Vergeet ook geen tussenstop te maken bij Ijs Anita!  

wandeling in mol achterbos 15 kapellekens

Natuurgebied de Ronde Put in Postel

Vanaf de abdij van Postel kan je een wandeling maken naar het natuurgebied de Ronde Put. Dit paradijs voor mens en dier bestaat uit open water, moeras, riet, heide, bos en grasland. Het natuurgebied trekt  erg veel vogels aan zoals de visarend, ijsvogel, rietgors, blauwborst,… Mijn favoriete plekje is de vogelkijkhut aan knooppunt 87. Na afloop van de wandeling kan proeven van een lekker abdijbiertje in Gasthof De Beiaard. Vergeet ook zeker geen bezoek te brengen aan de imposante norbertijnenabdij. Het brood en de kaas die je in de abdijwinkel kan kopen is trouwens ook een aanrader!

wandelen in mol postel abdij

Deze wandeling van 8,2 km start aan de abdij van Postel en passeert langs de Ronde Put: knooppunten 14 – 86 – 85 – 87 – 1 – 16 – 15 – 86 – 14

Parking abdij van Postel: Abdijlaan, 2400 Mol

wandeling in mol postel ronde put

Natuurgebied Buitengoor

De droge Kempense zandgrond associeer je niet meteen met moerassig gebied. Nochtans vind je in Mol het natuurgebied Buitengoor terug, een bijzonder moeras- en heidegebied waar talrijke zeldzame dieren en planten voorkomen. Dit natuurgebied is beschermd door Europa als onderdeel van het Natura 2000 gebied “Valleigebied van de Kleine Nete met brongbieden, moerassen en heiden”.

wandelen in mol buitengoor

Je kan er een korte wandeling maken van 4,5 km via de knooppunten 1 – 73 – 93 – 91 – 92 – 90 – 93 – 73 – 1

Startpunt parking Ecocentrum De Goren: Postelsesteenweg 71, 2400 Mol

TIP: Bij langdurige droogte kan je het natuurgebied verkennen met stevige wandelschoenen maar meestal zijn laarzen toch wel aangewezen. Het laatste stuk tussen knooppunt 90 en 93 ligt er het meest drassig bij. Dat ploeteren in de modder gaat zeker in de smaak vallen bij de kids!

wandeling in mol buitengoor

Natuurgebieden De Maat en Den Diel

De twee natuurgebieden De Maat en Den Diel worden gescheiden door het kanaal Bocholt-Herentals. Het natuurreservaat van 256 hectare bestaat uit een combinatie van zandputten, sprietputten, heidegebieden, loofbossen, moerassen en vennen. Voor ieder wat wils dus! Het gebied is ook erg gekend voor zijn talrijke libellen.

wandelen in mol de maat

Je kan de twee natuurgebieden verkennen via een wandeling van 8,7 kilometer via de knooppunten: 75 – 41 – 42 – 43 – 44 – 29 – 28 – 9 – 11 – 47 – 48 – 49 – 45 – 10 – 52 – 54 – 55 – 53 – 56 – 75

Adres parking Brasserie Het Jagershof: Waterstraat 43, 2400 Mol

Tussen knooppunt 75 en 41 steek je het kanaal over via een dubbele Bailey brug, één van de laatste originele Bailey bruggen in Europa die dateert uit de tweede wereldoorlog.

wandeling in mol bailey brug

Bossen SCK en VITO

De bossen van SCK en VITO situeren zich tussen de Castelsebaan, Zelm, Nuclea golf en het kanaal Bocholt-Herentals. Ik kom er graag en vaak wandelen omdat het er zo rustig is. Vaak kom ik niemand tegen op mijn route en heb ik soms het gevoel dat het ik de enige ben die in het bos aan het wandelen is.

wandelen in mol millegem

Waarom dit stukje natuur niet zo populair is weet ik eigenlijk niet. Ik denk dat het niet echt bekend is bij mensen buiten Mol. Of misschien is het omdat er geen echte parking voorzien is? Ik laat het hoe dan ook niet aan mijn hart komen en geniet volop van dit rustige stukje natuur in Mol! Aan de oostzijde kom ik vaak stoere grazers tegen tussen knooppunt 63 en 69. Aan de noordzijde grenst dit bosgebied aan het kanaal wat een leuke afwisseling is om even langs het water te stappen om daarna terug het bos in te duiken.

Mijn favoriete route van 5,9 km start in Gooreersels en gaat langs deze knooppunten: 67 – 69 – 63 – 55 – 1 – 78 – 22 – 62 – 83 – 84 – 85 – 81 – 80 – 79 – 78 – 67 

wandeling in mol millegem kanaal

Zonsondergang aan de Zilvermeerhaven Port Aventura

De meeste mensen kennen Mol waarschijnlijk van het Zilvermeer. Vlakbij het provinciaal recreatiedomein vind je ook de Zilvermeerhaven Port Aventura terug. Het havencomplex is een aanrader voor watersportliefhebbers. Zelf ben ik fan van de locatie omwille van de mooie zonsondergang die je er kan bewonderen. Vanop het terras van het havencafé heb je een prachtig zicht op het water en de ondergaande zon.

wandelen in mol zilvermeer port aventura

Mijn tip: maak een luswandeling en start aan de Zilvermeerhaven zodat je kan eindigen in het havencafé. Deze wandeling van 7,4 kilometer rond het Kanaalmeer gaat via de knooppunten 78 – 57 – 56 – 75 – 41 – 82 – 83 – 81 – 80 – 79 – 78.

Adres parking: Zilvermeerlaan 9, 2400 Mol

wandeling in mol zilvermeer port aventura

Meer wandeltips in Mol en omgeving

Wil je nog meer wandeltips in Mol? Op de website van de gemeente Mol vindt je verschillende leuke wandelingen in Mol terug. Voor de fervente wandelaar is de Streek-GR Mol Om een bijzondere wandeling. Deze lange afstandsroute van  90 kilometer passeert grotendeels langs de Molse gemeentegrenzen en dit levert in Strava dus een mooie laars op. Misschien wordt dit dan mijn volgende uitdaging mocht er nog een derde lockdown volgen… maar daar hoop ik stiekem toch niet op!

Andere tips voor een vakantie in de Kempen kan je hier terugvinden.

Reacties

  1. Jenny vandermaesen zegt:

    Wij hebben vandaag de wandeling gedaan van de 15 kapelletjes. Mooie wandeling. De anderen gaan we zeker ook nog doen. Bedankt om te delen 😊

    1. Tine zegt:

      Leuk om te horen en veel plezier bij de andere wandelingen! Benieuwd welke jouw favoriet is. Zelf vind ik de Put van Rauw en de Ronde Put in Postel de mooiste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *