Onthaasten in Brakel

Onlangs trok ik voor een daguitstap naar Brakel, midden in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Als je even op adem wil komen terwijl je omringd wordt door een prachtig natuurlandschap, dan is dit echt een aanrader!

Natuurgebied ‘t Burreken

Ik ben er gaan wandelen in natuurgebied ’t Burreken dat niet enkel in Brakel ligt maar zich ook uitstrekt over het grondgebied van Maarkdal en Horebeke. Dit natuurgebied huisvest enkele bijzondere bewoners zoals de vuursalamander en de bijzondere vissoorten de beekprik en de rivierdonderpad.  In het natuurgebied worden runderen en Exmoorpony’s ingezet voor de begrazing. Helaas kreeg ik ze die dag niet te zien. Hopelijk hebben jullie meer geluk!

wandeling vlaamse ardennen burreken

Je kan het gebied verkennen via de welbekende wandelknooppunten of via 3 uitgestippelde wandelroutes: het Poëziepad (4km), de Vuursalamanderroute (7km) of de Eikelmuisroute (7,5km).  Zelf koos ik voor de Vuursalamanderroute die aangeduid staat met een blauwe rechthoek. Ik parkeerde mijn auto langs de Herreweg (N8) ter hoogte van de Kruisstraat in Horebeke en zo stond ik binnen enkele passen op het parcours. Je kan de route het best in wijzerzin afleggen als je de bewegwijzering wil volgen. Dit wist ik vooraf niet waardoor ik vooral aangewezen was op de kaart.

wandelen vlaamse ardennen burreken

Het glooiende gebied doet echt wat schilderachtig aan. De afwisseling van bossen, gras- en hooilanden met adembenemende weidse uitzichten deed me vaak even halthouden om te genieten van het landschap. Sommige stukken zijn echte kuitenbijters maar je wordt er dus echt wel voor beloond! Toen ik er was waren er veel modderachtige en gladde stroken. Stevige wandelschoenen waren dus zeker welkom (en soms hadden schaatsen misschien ook wel handig geweest).

Toeppad in Brakel

Het Toeppad is een luswandeling van 8 kilometer rond het centrum van Nederbrakel , één van de deelgemeenten van Brakel. Zelf parkeerde ik aan de Rijdtmeersen (adres: Dam 1 in Brakel), een recreatiegebied met mooie vijver. Hier is ook een openbaar toilet aanwezig en de horecazaak Chalet De Rijdt die helaas nu wel gesloten was. Vanop het terras heb je er wel een mooi zicht op het water dus bij goed weer lijkt me dit echt wel een aanrader om na de wandeling nog iets te komen drinken.

wandeling vlaamse ardennen brakel toepkapel
Toepkapel
wandeling vlaamse ardennen brakel rijdtmeersen
Rijdtmeersen

Het Toeppad passeert onder andere langs het mijnwerkerspad, het mijnwerkersmonument, de Zwalmmolen en de Sint-Jozefskapel, ook wel Toepkapel genoemd. Deze kapel werd na de Eerste Wereldoorlog gebouwd om Sint-Jozef te bedanken dat de regio grotendeels gespaard is gebleven tijdens de oorlog. De Toepkapel ligt op een heuvel waardoor je er een mooi uitzicht hebt op de omgeving.

Uitkijktoren

Wanneer je in Brakel bent moet je zeker ook eens passeren langs de toeristische uitkijktoren. Deze is gratis toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Vanop het 30 meter hoge platform heb je een mooi zicht op de omgeving.

Adres: Twaalfbunderstraat 105, 9660 Brakel

panorama vlaamse ardennen brakel
uitkijktoren vlaamse ardennen brakel

Meer tips voor een vakantie in de Vlaamse Ardennen

Blijf je langer in de regio? Check dan hier mijn andere tips voor een onvergetelijke vakantie in de Vlaamse Ardennen.

Reacties

  1. Hugo Conderaerts zegt:

    gedeeld in de FB-groep “het mooiste uit de Vlaamse Ardennen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *