Wat te doen tijdens een dagje Roermond?

Roermond is een gezellige stad in de Nederlandse provincie Limburg. De stad staat bekend omwille van het Designer Outlet Roermond maar het heeft meer te bieden dan enkel een shopping center. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Roermond tijdens deze stadswandeling!

Stadswandeling in Roermond

Deze wandeling in Roermond is ongeveer vier kilometer lang en start aan het station van Roermond. Het is een luswandeling dus als je wil kan je uiteraard ook ergens anders beginnen. Op het stationsplein zie het je de bekende letters ROER gevolgd door een rode mond. Via de Mariagardestraat wandelen we zuidwaarts richting het Cuypershuis.

bezienswaardigheden roermond stadswandeling

Het Cuypershuis is een museum over architect Pierre Cuypers. Het is gevestigd in de voormalige woning en atelier van de architect. Naast het gebouw staat een groot rood beeld van een passer, het symbool van het architectenberoep. Pierre Cuypers was niet alleen een belangrijke architect in Roermond, maar in gans Nederland. Zo ontwierp hij talrijke kerken en ook het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.

bezienswaardigheden roermond stadswandeling cuypershuis
bezienswaardigheden roermond stadswandeling cuypershuis

Daarna gaat de route terug noordwaarts via de Schuitenberg. Wandel op het kruispunt de Kloosterwandstraat in en zo kom je op het Kloosterwandplein. Hier vind je het theater De Oranjerie terug.

bezienswaardigheden roermond stadswandeling kloosterwandplein

Stap vervolgens verder richting het mooie Munsterplein. Bij goed weer is het hier erg leuk vertoeven op één van de terrassen. Op het plein valt naast het standbeeld van Pierre Cuypers en de kiosk uiteraard de indrukwekkende Munsterkerk op. Deze prachtige Romaanse kerk dateert al van de dertiende eeuw. Neem zeker een kijkje in de kerk wanneer deze open is. Binnen valt vooral het dubbel praalgraf van graaf Gerard IV van Gelre en zijn vrouw Margaretha van Brabant op.

wat te doen in roermond stadswandeling munsterkerk
wat te doen in roermond wandeling munsterkerk

Wandel verder richting de Steenen Brug over de rivier de Roer. Deze rivier speelde in de Middeleeuwen al een belangrijke rol want ze bood vis en stromend water waardoor er een stad ontstond. Wanneer je de brug oversteekt kan je verder wandelen richting de Maasboulevard en de jachthaven. De rivier de Maas werd in de veertiende eeuw een stuk omgeleid zodat deze langs Roermond passeerde. Hierdoor konden grote handelsschepen ook aanmeren wat voor gouden tijden zorgden voor de stad.

wat te doen in roermond steenen brug
wat te doen in roermond stadswandeling haven maas

De route gaat vervolgens terug richting de Steenen Brug. Vanop de brug heb je een mooi zicht op de Roerkade. Wandel een stukje langs de kade en draai dan rechtsaf richting de Markt. Op dit grote plein valt direct het mooie stadhuis op. Bovenop het dak siert het carillon, een torentje waarin zich de beiaard bevindt. Rondom staan er acht beelden die elk uur rond de toren draaien. Elk beeld verwijst naar de geschiedenis van de stad. Wil je meer informatie over deze beelden? Breng dan een bezoekje aan de dienst Toerisme die zich tegenover het stadhuis bevindt. Hier vind je een gratis folder met uitleg over elk beeld.

wat te doen in roermond stadswandeling stadhuis
wat te doen in roermond wandeling stadhuis

Vanop de markt zie je de Sint-Christoffelkathedraal al opduiken. In deze laatgotische kathedraal kan je verschillende kunstwerken en prachtige glas-in-loodramen bewonderen. Op sommige dagen kan je de 80 meter hoge toren beklimmen.

wat te doen in roermond stadswandeling sint-christoffelkathedraal

Achter de kathedraal vind je de Rattentoren terug. Dit is de laatst overgebleven toren van de voormalige stadsmuren. Ga daarna terug richting de markt en wandel de Swalmerstraat in.  Indien je wil kan je een ommetje maken richting de Caroluskapel. In deze voormalige kloosterkerk met een prachtig rococoplafond worden heel wat kunstschatten bewaard. Kijk wel vooraf even naar de openingsuren want de kapel is maar beperkt geopend.

bezienswaardigheden roermond rattentoren

Wandel vervolgens via de Pollartstraat terug richting het station van Roermond. Hier passeer je nog langs het Arresthuis, de voormalige stadsgevangenis die omgebouwd werd tot een luxueus hotel.

Uniek overnachten in Roermond

Wil je graag een nachtje doorbrengen in Roermond? Dan kan ik je dit bijzondere hotel aanraden: het Arresthuis. In dit gebouw was van 1666 tot 1794 het Bisschoppelijk paleis ondergebracht. Daarna deed het ook nog dienst als militair ziekenhuis, kazerne, magazijn, paleis van justitie en huis van bewaring.

origineel overnachten arresthuis roermond

De voormalige gevangenis werd in 2011 gerenoveerd tot een prachtig hotel. Je vind er nog veel grappige verwijzingen terug naar de vroegere functie van het gebouw. Gelukkig kan je er nu wel in alle vrijheid buitenwandelen. Het hotel beschikt over een sauna en er is het culinaire restaurant Damianz dus je kan je er op alle vlakken laten verwennen. Zou wel eens willen slapen in het Arresthuis?  

uniek overnachten arresthuis roermond

In de omgeving van Roermond

Ten zuidoosten van het centrum van Roermond ligt het Oude Kerkhof. Deze begraafplaats werd al in 1785 in gebruik genomen en is hiermee één van de oudste begraafplaatsen van Nederland. Bijzonder aan deze begraafplaats is dat er een duidelijke scheiding is tussen het katholieke, protestantse en joodse deel. Zo ontstond er een bijzonder verhaal…

bezienswaardigheden roermond oude kerkhof

Toen het koppel Van Gorkum –  Van Affaerden trouwden was dat door hun afkomst een gemengd huwelijk. De man was protestant terwijl zijn vrouw uit een katholieke familie kwam. Na zijn dood werd hij op het protestantse deel van het Oude Kerkhof begraven. Zijn weduwe wou naast hem begraven worden maar dat kon niet omdat ze katholiek was. Er werd een oplossing gevonden door een dubbelgraf aan beide zijden van de muur die het protestantse en katholieke deel van de begraafplaats van mekaar scheiden. De graven zijn verbonden door twee handen die met mekaar verbonden zijn over de muur. Het dubbelgraf staat dan ook bekend als het “graf met de handjes”.

bezienswaardigheden roermond oude kerkhof

Ben jij ook fan van zo’n bijzondere plekken? Deze en nog veel andere locaties vond ik terug in het boek Alle Gekste Plekken van Nederland.  

Op amper vijftien minuten rijden van Roermond sta je al in het pittoreske stadje Thorn. Ontdek de bijzondere geschiedenis van de witte parel van Nederlands Limburg of geniet gewoon van een wandeling doorheen de gezellige kasseistraatjes omgeven door prachtige witte huizen.

bezienswaardigheden thorn wat te doen in thorn

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *