Op citytrip naar Eindhoven

Eindhoven staat bekend als dé lichtstad van Nederland. In tegenstelling tot wat velen denken komt dat niet vanwege Philips, maar wel doordat Eindhoven vroeger een belangrijke rol gespeeld heeft in de luciferindustrie.

Philips

Het Philips bedrijf heeft nochtans ook belangrijke invloed gehad op de stad. Toen het gloeilampenbedrijf zich er in 1891 vestigde zorgde dat voor een opleving van het tot dan kleine stadje. Het bedrijf groeide uit tot een gigantisch elektronica concern. Toen Philips in de jaren negentig naar Amsterdam trok, kwamen veel gebouwen echter leeg te staan.

Design en innovatie

Eindhoven is ook een stad van design en innovatie. In de lege Philips gebouwen vestigden zich de laatste jaren verschillende creatievelingen, designers en technici. Strijp-S is hier een mooi voorbeeld van. Deze hippe wijk is uitgegroeid tot dé hotspot van Eindhoven.

Eindhoven Glow

Eindhoven Glow is het lichtkunstfestival dat jaarlijks plaatsvindt in november. Ik ben er al een aantal keer naartoe geweest maar het blijft me nog steeds verbazen. De stad toont er elk jaar waarom het nog altijd bekend staat als dé lichtstad van Nederland.

Ben jij nog nooit naar Eindhoven Glow geweest? Hou dan alvast een plekje vrij in je agenda voor 2022!

Musea in Eindhoven

In het Philips museum kom je alles te weten over de geschiedenis van de Philips fabriek en de rol die Philips gespeeld heeft in Eindhoven. Wat begon als gloeilampenfabriek groeide uit tot een gigantisch elektronicabedrijf.

Het Van Abbe Museum is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Je vindt er onder andere werken terug van Picasso, Kandinsky en Mondriaan. Het museum bestaat uit een oud gedeelte uit 1936 en een nieuw gedeelte uit 2003 wat je een leuk contrast geeft.

Het DAF museum heeft me nog het meest verrast moet ik toegeven. Het museum richt zich op de geschiedenis van de Van Doorne’s Automobiel Fabriek, beter bekend als DAF. Je hoeft niet de grootste autofanaat te zijn om de vele oldtimers te bewonderen. Van charmante personenwagens, een politiewagen, brandweerwagens, bussen, racewagens tot vrachtwagens. Hier is echt een gigantische collectie samengebracht!

Street art in Eindhoven

In Eindhoven kan je heel wat mooie street art kunstwerken bewonderen. De meest bekende plekken zijn de Berenkuil en de Silly Walk. De Berenkuil ofwel het Insulindeplein is een verkeersplein van twee verdiepingen. Bovenaan rijdt het autoverkeer en onderaan vind je een knooppunt van fiets- en wandelpaden terug. Hier kan je veel street art terugvinden die regelmatig veranderen.

De Silly Walk vind je terug in de Dommeltunnel die het centrum verbindt met de TU Eindhoven. Het is een fiets- en voetgangerstunnel waar je tekeningen terugvindt van de Silly Walks van John Cleese uit Monty Python. Wedden dat jij ze ook probeert na te doen?

Ook in de P.Czn. Hooftlaan, het Stadhuisplein, Kleine Berg, de Expeditiestraat, de PSV-laan, het Beukenlaanviaduct en de Meerkollaan ontdekte ik enkele mooie street art werken. Ga jij ook op ontdekkingstocht door Eindhoven?

Overnachten in Eindhoven

Je kan op verschillende leuke plekken overnachten in Eindhoven zoals in een gerenoveerd Philips gebouw of in een voormalige marechausseekazerne. Zelf koos ik voor een overnachting in het kloosterhotel Mariënhage.

Dit boutique hotel is gevestigd in het Domusdela complex waar ook de Augustijnenkerk deel van uit maakt. Het kloosterhotel weet een goed evenwicht te vinden tussen modern design en het behoud van authentieke elementen. Het hotel is echt een oase van rust en beschikt over een prachtig binnenplein.  

Hippe restaurants in Eindhoven

Down Town Gourmet Market is ongetwijfeld één van de meest populaire eetgelegenheden in het centrum van Eindhoven. In deze hippe foodhal zijn een twintigtal food corners onder één dak verzameld. Reserveren kan helaas niet dus snel zijn is de boodschap want de plekjes zijn erg gegeerd! Daarnaast kan je ook terecht in deze hippe eetadressen in Eindhoven: Fifth, Commons, het Ketelhuis of Blue Collar. Brouwerij 100 Watt is een aanrader voor een lekker drankje.

Andere bezienswaardigheden in Eindhoven

Wil je nog meer tips over deze boeiende stad? Meer bezienswaardigheden in Eindhoven kan je hier terugvinden.

Meer tips voor citytrips

Hou jij van de combinatie van wandelen en een bezoek aan een stad? Lees dan zeker mijn andere tips voor citytrips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *