De CM Urban Walk in Lier

Afgelopen weekend deed ik voor het eerst mee aan de CM Urban Walk. Je volgt dan een uitgestippelde wandelroute door een stad die je langs en soms dwars door bijzondere gebouwen brengt. Deze keer vond dit evenement plaats in Lier. Er was een route uitgestippeld van 10 kilometer met optioneel een extra lus van 2 kilometer. Onderweg werd je getrakteerd op enkele lekkernijen. Vooraf inschrijven is verplicht als je wil deelnemen aan een Urban Walk.

Wandelroute door Lier

De CM Urban Walk startte aan het Stadskantoor op het Paradeplein aan de Dungelhoeffsite. De wandeling begon met een bezoek aan het Stadskantoor waar je gewoon door de raadzaal kon wandelen waar de Lierse gemeenteraad zetelt. Toch welk bijzonder dat je daar zomaar toegang kreeg.

CM Urban Walk Lier stadswandeling stadskantoor

Daarna ging de wandeling verder naar het Stadsmuseum. In dit museum kan je niet enkel kennismaken met bekende kunstenaars uit Lier, maar ook met bijzondere Lierse tradities en folklore. In het museum staat een replica van een mammoetskelet dat in 1860 opgegraven werd aan de Dungelhoeffkazerne.

CM Urban Walk Lier stadswandeling stadsmuseum

Vervolgens ging de route verder richting de Grote Markt met talrijke historische gebouwen met prachtige gevels. Het stadhuis is een echte blikvanger op de markt. Dit gebouw fungeerde vroeger als de lakenhalle. De aanpalende belforttoren maakt deel uit van het Unesco werelderfgoed. De wandelroute ging door het stadhuis en de trouwzaal. Via een bijzondere wenteltrap kon je ook de bovenverdieping bekijken.

CM Urban Walk Lier stadswandeling stadhuis
CM Urban Walk Lier stadswandeling stadhuis

De CM Urban Walk passeerde daarna door Constant Lier, een stijlvol congrescentrum met vergaderlocaties en coworking spaces dat recent de deuren heeft geopend. Voordien waren hier de stadskantoren van de stad Lier gevestigd.

CM Urban Walk Lier stadswandeling constant lier
CM Urban Walk Lier stadswandeling constant lier

De wandelroute ging dwars door cultuurcentrum Vredeberg dat gehuisvest is in een kloostergebouw uit de zeventiende eeuw. Daarna kon je een bezoek brengen aan de Sint-Gummaruskerk. De kerk wordt momenteel grondig gerestaureerd en kan je enkel bekijken achter een glazen wand.

CM Urban Walk Lier stadswandeling sint-gummaruskerk

Vervolgens ging de route dwars door Bibliotheek de Fé, de leeszaal en de prachtige Colibrantzaal die gevestigd is in de kapel van het Alexianenklooster. Daarna bracht ik een bezoek aan de Jezuïetenkerk. Deze voormalige kerk wordt nu voornamelijk gebruikt voor concerten en evenementen.

CM Urban Walk Lier stadswandeling colibrantzaal

De volgende locatie van de CM Urban Walk was De Kwekerij. Deze ontmoetingsplaats voor regionale ondernemers is ondergebracht in een gerenoveerd schoolgebouw. Daarna ging de wandeling verder dwars door het Spuihuis. Dit voormalige sashuis is het enige overgebleven gebouw van de tweede stadsomwalling rond Lier.

CM Urban Walk Lier stadswandeling spuihuis

Aangekomen aan de Sionbrug over de Kleine Nete kon je kiezen voor de extra wandellus van 2 kilometer door het natuurgebied Nazareth-Zuid. Ik vond het een leuke afwisseling om de stad achter je te laten en even de natuur in te trekken.

CM Urban Walk Lier stadswandeling wandelen nete
CM Urban Walk Lier stadswandeling wandelen nazareth zuid

Daarna volgende een passage langs de Lierse vesten, een groene corridor rondom de binnenstad die de oude stadsomwalling rond de stad volgt. Vervolgens was er nog een passage door het Stadspark waar we konden genieten van een echt Liers Vlaaike.

CM Urban Walk Lier wandeling liers vlaaike

De Urban Walk route passeerde verder over de Sint-Jansbrug. Hier kan je genieten van een prachtig uitzicht op het water, het historische pand De Fortuin en in de verte de Hoogbrug.

CM Urban Walk Lier wandeling wandelroute

Daarna kwamen we aan bij de Zimmertoren en het Zimmermuseum. De Zimmertoren is de bekendste bezienswaardigheid in Lier. De toren maakte deel uit van de vroegere stadsomwalling en wordt ook wel Wonderklok genoemd. De toren toont maar liefst dertien wijzerplaten.

CM Urban Walk Lier wandeling zimmertoren

Via het Zimmerplein ging de route verder dwars door het Godshuis Joachim en Anna. Godshuizen werden in de Middeleeuwen opgericht om onderdak te bieden aan ouderen, zieken en behoeftigen.

CM Urban Walk Lier wandeling godshuis

Vervolgens trok de wandelroute naar het Begijnhof, een pareltje erkend tot Unesco werelderfgoed. De pittoreske kasseistraatjes, authentieke huizen, tuintjes en begijnhofkerk maken van het begijnhof echt een unieke locatie in Lier.

CM Urban Walk Lier wandeling begijnhof
CM Urban Walk Lier wandeling begijnhof

De Urban Walk passeerde daarna nog langs Reuzenhal waar je de grootste inwoners van Lier terugvindt. De Lierse reuzen worden ingezet tijdens optochten en processies en behoren tot het Vlaams cultureel erfgoed.

CM Urban Walk Lier wandeling reuzen

Tenslotte ging de wandelroute ook nog dwars door het LAGO Lier De Waterperels. Toch wel bijzonder om langs het binnenzwembad te kunnen wandelen. Daarna ging de route terug naar de startlocatie aan het Paradeplein.

CM Urban Walk Lier wandeling paradeplein stadskantoor

Wat vond ik van de CM Urban Walk in Lier?

Voor mij was het de eerste keer dat ik mee deed aan een Urban Walk. Het geeft je de kans om bijzondere gebouwen te ontdekken waar je anders normaal gezien niet zomaar toegang toe krijgt. Het is een leuk evenement om samen met vrienden of familie aan deel te nemen. Het enige nadeel aan deze Urban Walk in Lier was dat je toch wel lang moest aanschuiven om sommige gebouwen te bezoeken. Wil jij ook eens graag deelnemen aan een Urban Walk? Hier vind je alvast informatie terug over de volgende CM Urban Walks.

Meer wandeltips

Wandel jij ook zo graag? Check dan zeker mijn blogberichten over andere wandelingen die ik maakte.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *