Genieten in Goes

Goes is een stad in de Nederlandse provincie Zeeland. Het is een bruisende winkelstad maar Goes heeft veel meer troeven dan dat. In de dertiende eeuw groeide Goes al uit tot havendorp en vervolgens tot een echte stad. Goes werd een economisch centrum waar voornamelijk laken en zout verhandeld werd. In 1554 brandde een groot deel van de stad af waardoor veel gebouwen van na die periode dateren.

goes zeeland nederland wandeling haven centrum

Ik maakte er een mooie historische stadswandeling door gezellige straatjes en pleintjes, langs verschillende prachtige monumentale panden en de mooie stadshaven van Goes. De laatste jaren is Goes in een hip jasje gestoken. Verschillende mooie street art kunstwerken sieren de stad. Ook dat mocht niet ontbreken tijdens mijn ontdekkingstocht door Goes.

Stadswandeling in Goes

Parkeren deed ik op de gratis parking Stationspark tegenover het station van Goes. Het leek me ideaal om van hieruit zowel de street art kunstwerken ten zuiden van het station als de historische binnenstad ten noorden van het station te gaan verkennen. Ik stippelde een wandelroute uit van ongeveer zes kilometer.

goes zeeland nederland wandeling street art

Vanaf de parking trok ik eerst op street art jacht richting de Bongerd wijk. Deze wandelroute volgde ik die ging langs de Bessestraat, Moerbeistraat, Bramestraat, Appelstraat tot aan het Jim Morrisonpad. Onderweg bewonderde ik verschillende mooie werken van onder andere Super A, EELCO en Hendrik Beikirch. Hier kan je een overzicht terugvinden van alle street art kunstwerken in Goes.

goes zeeland nederland wandelroute mural street art
goes zeeland nederland wandelen street art

Daarna keerde ik terug richting het historische centrum van de stad. Hier kan je de route terugvinden van het vervolg van deze stadswandeling in Goes. Vanaf het station trok ik richting de Dam en vervolgens naar de twee kerken van Goes. Het is een beetje een raar zicht vond ik. Twee kerken met dezelfde naam die recht tegenover mekaar staan. Links de rooms-katholieke Heilige Maria Magdalenakerk en rechts de protestantse Maria Magdalenakerk. Neem zeker een kijkje in beide kerken zodat je kan zien hoe verschillend het interieur wel niet is.

goes zeeland nederland wandeling kerk
goes zeeland nederland wandeling haven kerk
Protestantse kerk
goes zeeland nederland wandeling haven kerk
Katholieke kerk

Links naast de katholieke kerk bevindt zich de Tourist Shop Goes en het Historisch Museum De Bevelanden. Wanneer ik door de poort naast de Tourist Shop wandelde, ontdekte ik het weeshuisplein en het Washuis.  

goes zeeland nederland wandeling historische centrum

Rechts naast de katholieke kerk ligt het Slot Oostende, het oudste gebouw in Goes. In dit voormalige kasteel is nu een hotel, restaurant en brouwerij gevestigd. Het is de ideale stopplaats wanneer je iets wil eten of drinken in een bijzondere setting.

goes zeeland nederland wandeling slot oostende
goes zeeland nederland wandelen slot oostende

Na een lekkere lunch wandelde ik verder naar de Grote Markt van Goes. Het stadhuis valt hier onmiddellijk op. De grote toren dateert al uit 1389 en deed vroeger dienst als gevangenis. In het stadhuis was vroeger ook de markthal en vleeshal gevestigd. Nu kan je er iets eten in Lunchcafé Stadhuis.

goes zeeland nederland wandeling stadhuis

Kijk op de Grote Markt zeker even rond naar de prachtige historische gebouwen. Grote monumentale panden wisselen mekaar af met kleinere gebouwen met mooie trapgevels.

goes zeeland nederland wandelen grote markt

Via de Rijfelstraat wandelde ik verder naar de Vlasmarkt. In de zestiende eeuw werd hier het vlas verkocht voor het maken van kledij. Op dit plein valt onmiddellijk de Sint-Jacobusschool op die nu een woonfunctie heeft gekregen. Ook het hoekhuis Den Bastiaen uit 1623 is het vermelden waard.

goes zeeland nederland wandeling vlasmarkt sint-jacobusschool

Via de Beestenmarkt ging ik verder naar de mooiste plek in Goes: de stadshaven. Neem zeker de tijd om hier even rond te wandelen want je ziet er verschillende prachtige gebouwen. Het Drie Koningen Huis (hoek Bierkade-Koningstraat), het Gotische Huis (Turfkade 11), het Visperk (achthoekig huisje aan de Turfkade), het Soephuus (Kleine Kade 43),… Je kijkt er echt je ogen uit! Het water en de boten maken het plaatje helemaal compleet.

goes zeeland nederland stadswandeling haven
goes zeeland nederland stadswandeling haven
goes zeeland nederland stadswandeling haven

Vanop de Sint Maartenbrug heb je een mooi zicht op de haven van Goes. Van daaruit wandelde ik via de Oostsingel naar de Oostwal, dat vroeger deel uitmaakte van de stadsomwalling. Het is nu omgevormd tot stadspark De Veste, een groene zone rond de stad waar het heerlijk vertoeven is.

goes zeeland nederland stadswandeling oostwal

Vanop de Ganzepoortbrug heb je een mooi zicht op het water. Ook vanop het terras van Grand Café de Smederij kan je genieten van dit uitzicht. De wandeling is hiermee ten einde dus dat kan een leuke afsluiter zijn. Van daaruit wandelde ik terug richting het station van Goes en de parking Stationspark.

Hopelijk vind jij deze wandeling in Goes de moeite waard en breng jij binnenkort ook een bezoek aan de stad. Laat me zeker weten wat je er van vond!

Goese Sas

Het Goese Sas ligt in Wilhelminadorp, een dorp in de gemeente Goes ten noorden van het historische centrum. Het sas ligt aan de monding van het Havenkanaal van Goes in de Oosterschelde. De locatie is ideaal als je even rust wil opzoeken. Het is er ook mooi om te wandelen of te fietsen. Naast het Goese Sas ligt een jachthaven en het café/restaurant Het Loze Vissertje. De visgerechten zijn hier uiteraard een specialiteit. Smakelijk!

goes zeeland nederland goese sas oosterschelde wilhelminadorp

Overnachten in Goes

Wil je graag overnachten in een bijzondere accommodatie in het centrum van Goes? Dan gaan deze hotels in Goes je ongetwijfeld interesseren:

Hier vind je nog meer mogelijkheden om te overnachten in Goes.

overnachten goes hotel zeeland nederland

In de omgeving van Goes

Hou jij ook zo van die gezellige havenstadjes? Dan kan ik je in de omgeving van Goes ook het vestingstadje Veere, de havenstad Vlissingen en Middelburg, de hoofdstad van de provincie Zeeland, aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *