Op weekend naar Geraardsbergen

Onlangs ging ik op weekend naar de Vlaamse Ardennen. Ik ging op verkenning in Geraardsbergen en maakte er een wandeling langs verschillende kunstwerken die in het prachtige glooiende landschap opgesteld staan. Daarnaast trok ik ook op ontdekking in het centrum van Geraardsbergen tijdens een wandeling door de stad. Overnachten deed ik in een erg bijzondere slaapplek: een slow cabin.

biZAR kunstroute in Zarlardinge

De biZAR kunstroute is een wandelroute in het pittoreske Zarlardinge, een dorpje in Geraardsbergen. De route passeert langs een vijfentwintigtal permanente kunstwerken die opgesteld staan in het landschap. De naam “bi” verwijst naar de combinatie van kunst en wandelen en “ZAR” staat voor de beginletters van het dorpje Zarlardinge.

biZAR kunstroute zarlardingen geraardsbergen

De wandelroute langs de kunstwerken is 5 kilometer lang en kan uitgebreid worden met een extra lus van 3 kilometer. In deze prachtige omgeving zijn die extra kilometers echt geen straf. De wandeling start aan de kerk van Zarlardinge, waar je ook kan parkeren op het Zarlardingeplein.   

biZAR kunstroute geraardsbergen wandelen vlaamse ardennen

Om de twee jaar vindt het biZAR kunstevenement plaats. Gedurende vier maanden in de zomerperiode kan je dan genieten van extra tijdelijke kunstwerken. De volgende editie vindt plaats in 2024.

biZAR kunstroute geraardsbergen wandeling vlaamse ardennen

De wandelroute is ongeveer voor de helft verhard maar dat stoorde me niet. Het ging dan over smalle landweggetjes waar amper verkeer passeerde. De omgeving waarin je wandelt maakt dat ruimschoots goed!

biZAR kunstroute geraardsbergen wandelen vlaamse ardennen

Overnachten in Geraardsbergen

Ben je van plan om in Geraardsbergen te overnachten? Dan kan ik je deze tip meegeven: langs de biZAR kunstroute kan je logeren in B&B Molen Ter Walle. Deze bed and breakfast is ondergebracht in een gerenoveerde watermolen uit de vijftiende eeuw. Hier kan je nog meer accommodaties in Geraardsbergen terugvinden.

B&B Geraardsbergen Molen Ter Walle

Stadswandeling

Deze uitgestippelde stadswandeling in Geraardsbergen is 4,7 kilometer lang. De wandelroute brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van de stad. Je kan gratis parkeren vlakbij de route op de parking aan sporthal De Kriebel (adres: Groteweg 2) of op de parking vlakbij de Muur van Geraardsbergen (adres: Driepikkel 6). Ook het station van Geraardsbergen ligt niet ver van de route dus als je met het openbaar vervoer komt is de wandeling ook makkelijk te doen.

Zelf vatte ik de wandeling aan vanaf sporthal De Kriebel en passeerde ‘s morgens eerst langs het Jaagpad langs de Dender. Aan de Grotestraatbrug stak ik de Dender over en maakte ik een kleine tussenstop bij Bakkerij Rossignol voor de beroemde mattentaarten. Dit streekproduct mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Geraardsbergen!

stadswandeling geraardsbergen dender vlaamse ardennen

Aangekomen op de markt valt meteen de kerk en het stadhuis op. Neem zeker een kijkje in de Sint-Bartholomeuskerk met zijn mooi beschilderd interieur. Voor het stadhuis staat de Marbol, een waterbron uit de veertiende eeuw. Je ziet ook een standbeeld van Manneken Pis voor het stadhuis. Dit exemplaar is zelfs 160 jaar ouder dan die in Brussel. In het stadhuis is de toeristische dienst Visit Geraardsbergen gevestigd waar je verschillende kostuums van het standbeeldje kan bekijken.

stadswandeling geraardsbergen marbol vlaamse ardennen
stadswandeling geraardsbergen manneken pis vlaamse ardennen

Daarna gaat de wandelroute door de Vredestraat dat enkele monumentale panden rijk is zoals het Ideeënhuis (nummer 20) en het Huis der Lombarden (nummer 45).

stadswandeling geraardsbergen wandeling vlaamse ardennen

De Sint-Adriaansabdij ligt wat verscholen van de weg, maar is echt een pareltje! Ook de tuin met vijver en het koetshuis zijn de moeite waard om te ontdekken.

stadswandeling geraardsbergen abdij vlaamse ardennen wandelen

Vervolgens wandelde ik verder richting de Muur van Geraardsbergen. Na een stevige klim kwam ik boven op de Oudenberg aan bij de Onze-Lieve-Vrouwkapel. Voor wielerliefhebbers is dit echt een mythische locatie. Maar ook als je niet van wielrennen houdt, is de beklimming zeker de moeite waard. Je hebt er echt een prachtige uitzicht over de regio.

muur geraardsbergen kapel vlaamse ardennen
muur geraardsbergen kapel vlaamse ardennen

Via het Grupellopark, het steilste park van Vlaanderen, gaat de wandelroute bergaf terug richting de markt en de Dender. Langs het water schittert de indrukwekkende Rijksmiddenschool. Dit monumentale pand langs de Begijnhofkaai dateert uit 1883 en fungeert nog steeds als schoolgebouw.

geraardsbergen wandeling vlaamse ardennen

De stadswandeling passeert verder nog langs de Collegekerk, het Oud-Hospitaal en de parochiekerk van de wijk Hunnegem.

Cafés en restaurants in Geraardsbergen

In Zarlardinge vind je het authentieke Eetcafé Sanseveria terug en het Italiaanse restaurant Bar il Padrino. Reserveren is voor beide locaties aangeraden.

geraardsbergen vlaamse ardennen sanseveria

In het centrum van Geraardsbergen kan je terecht bij Taverne ’t Hemelrijck boven op de Muur van Geraardsbergen. Ideaal om even te bekomen van de klim en je hebt er ook een mooi zicht op de kapel. In het Abtenhuis, gevestigd in de Sint-Adriaansabdij, kan je je culinair laten verwennen.

In de omgeving

Wanneer je langer in de Vlaamse Ardennen verblijft kan ik je deze plaatsen aanraden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *