Zoek je nog een bestemming voor een leuk weekendje weg? Dan zijn de Vlaamse Ardennen altijd een goed idee! Zelf koos ik voor Ronse als uitvalsbasis om een stuk van deze prachtig glooiende regio te gaan ontdekken. De eerste dag ging ik op verkenning in het Muziekbos en achteraf maakte ik nog een stadswandeling door Ronse. Na een zalige overnachting in een tiny house op een echte toplocatie was ik helemaal uitgerust voor de pittige Panoramawandeling in Kluisbergen.
Wandelen in het Muziekbos in Ronse
Het Muziekbos is een 110 hectare grote bos ten noordoosten van het centrum van Ronse. De 150 meter hoge Muziekberg ligt in het Muziekbos dus als je er gaat wandelen mag je je verwachten aan enkele stevige kuitenbijters. Aan de rand van het bos word je dan ook meermaals getrakteerd op prachtige vergezichten. Hier kan je een leuke wandelroute in het Muziekbos terugvinden.
Midden in het bos bevindt zich een mysterieuze ronde toren, de Geuzentoren. Deze toren ligt tussen wandelknooppunt 35 en 58. Naast de Geuzentoren zie je een grafheuvel die al dateert uit de Bronstijd. Aan de andere kant van de toren nodigt een ligbank je uit om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht. Wie kan hier aan weerstaan?
In de herfst kan je in het Muziekbos genieten van de mooie herfstkleuren. Maar ook in het voorjaar krijgt het bos een mooi kleurtje. In april kleurt het Muziekbos namelijk prachtig paars door de ontelbare wilde hyacinten.
Stadswandeling in Ronse
Tijdens mijn stadswandeling door Ronse ontdekte ik heel wat over het textielverleden van deze boeiende stad. Ik startte mijn wandeling aan de Hoge Mote, een vijftiende-eeuws gebouw waar momenteel Toerisme Ronse gehuisvest is. Spring hier zeker even binnen voor meer info over de streek en zo ontdek je ook het prachtige binnenplein! Een mote is trouwens een aangelegde heuvel die omringd wordt door een gracht. Langs het water vervolgde ik mijn weg naar het Bruulpark.
Het park grenst aan het Museum voor Textiel (MUST) waar je een bezoek kan brengen aan de oude textielfabriek Cambier-Robette. Van hieruit wandelde ik verder richting de Sint-Hermesbasiliek waar momenteel grote renovatiewerken plaatsvinden. Jammer dat de crypte hierdoor momenteel niet toegankelijk is want dit zou echt een pareltje zijn heb ik me laten vertellen.
Tegenover de basiliek staat de oude Sint-Martinuskerk. Deze werd prachtig gerestaureerd tot een ware foodtempel. In De Passage zijn nu enkele horecazaken ondergebracht. Hier kom ik zeker nog eens terug wanneer de horeca weer open mag want dat leek me echt supergezellig!
Door de textielindustrie kende Ronse een grote welvaart en daar zie je nu nog steeds bewijzen van. Talrijke art-nouveau en art-deco huizen sieren het stadscentrum. Wanneer ik richting het station wandelde kwam ik er dan ook verschillende mooie exemplaren tegen. Veel textielfabrieken zijn gelukkig ook behouden gebleven en kregen een nieuwe bestemming. Zo is sportcentrum The Loft ondergebracht in de voormalige textielfabriek Tissage Dupont.
Wist je al dat het station van Ronse vroeger in Brugge stond? En nee dat is echt geen grap! Het vroegere stationsgebouw van Ronse werd te klein en ook in Brugge had men hetzelfde probleem. Omdat het gebouw in Brugge groter was heeft men in 1879 het station van Brugge steen voor steen afgebroken en terug heropgebouwd in Ronse. Grappig weetje: men heeft het gebouw bij de heropbouw per ongeluk omgedraaid. De voorzijde van het voormalige station in Brugge grenst nu aan de treinsporen en niet aan het stationsplein in Ronse. Gelukkig valt dat niet echt op omdat beide gevels erg op mekaar gelijken.
Op de Grote Markt van Ronse valt onmiddellijk de 11 meter hoge obelisk op die midden op het plein staat. Ook het stadhuis is een echte blikvanger. Dit gebouw dateert uit de jaren vijftig maar verschillende elementen zoals de zuilen zijn afkomstig van het eeuwenoude vorige stadhuis. Vanaf de Grote Markt zette ik mijn weg verder richting het vertrekpunt om zo mijn bijzondere overnachtingsplek te gaan ontdekken.
Wil je de stadswandeling nog wat uitbreiden dan kan ik de Stadstuin aanraden! Dit grote stadsvernieuwingsproject omvat een 7 hectare groot park dat omringd wordt door woningen. Het is echt een ideale locatie om even uit te rusten en te picknicken!
Tiny house in de Vlaamse Ardennen
Na een leuke wandeldag in de Vlaamse Ardennen trok ik naar mijn verblijfplaats: een tiny house. Het vakantiehuisje staat helemaal achteraan in de tuin van de eigenaars waardoor je er voldoende privacy hebt. In de tuin bevond zich ook een zwemvijver. Helaas was het daar nu nog iets te koud voor. Aan het tiny house was een gezellig terras met ruimte voor een vuurtje te maken. Ideaal dus voor de koudere avonden! Doordat het huisje op een heuvel ligt heb je er een prachtig zicht op de stad. ’s Avonds werd het helemaal sprookjesachtig door de ontelbare lichtjes in de vallei!
Het tiny house is erg stijlvol ingericht en biedt voldoende ruimte voor 2 personen. Er is een keukentje aanwezig met eettafel en een gezellig zitgedeelte. De aparte slaapkamer beschikt over een ruim tweepersoonsbed en aansluitend is er een doucheruimte voorzien. Alles is dus aanwezig om er een leuk verblijf van te maken. Hier kan je meer informatie terugvinden over dit tiny house in Ronse.
In de omgeving
De Vlaamse Ardennen is een ideale regio om te gaan wandelen. Zelf koos ik na een heerlijke nachtrust voor de Panoramaroute in Kluisbergen. Zoals de naam al zegt staan prachtige panoramagezichten centraal in deze wandeling. Echt een aanrader dus!