Panoramaroute in Kluisbergen

Toen ik onlangs een weekendje in Ronse verbleef, kon ik het niet laten om de Panorama wandelroute te gaan wandelen. Deze wandeling van 16 kilometer had ik al een paar keer op social media zien passeren en leek me telkens de moeite waard. De naam is echt wel toepasselijk gekozen. Ik werd er veelvuldig getrakteerd op prachtige panorama uitzichten.

Panorama wandelroute in Kluisbergen

Starten deed ik in het schilderachtige dorpje Kwaremont, een deelgemeente van Kluisbergen. De witte Sint-Amanduskerk is een echte blikvanger en ik kon het dan ook niet laten om hier eerst even een kijkje te gaan nemen. Daarna begon ik aan de route richting ontelbare vergezichten.

panoramaroute kluisbergen wandelen vlaamse ardennen

Leuke insider tips over het dorpje Kwaremont kan je trouwens terugvinden in het boek “Bij ons in het dorp”, waar de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen in de kijker gezet worden.

boek kwarement mooiste dorp vlaanderen

Na een stevige klim richting de Paterberg passeerde ik langs de wegkapel Ten Boeker. Het bankje hier nodigt gewoon uit om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht. Daarna wandelde ik verder richting de kerk van Zulzeke die ik al van ver zag liggen.

panoramaroute kluisbergen wandelen vlaamse ardennen
paterberg kluisbergen wandelen vlaamse ardennen

De route loopt vervolgens langs het Spijkerbos en het Kuitholbos en gaat dan richting de Hotondberg. Op de top staat de witte Hotond molen te pronken. Deze molen in Kluisbergen staat op het hoogste punt van de provincie Oost-Vlaanderen. Wanneer de horeca terug open is moet je hier zeker even afwijken van de route om iets te gaan drinken. Je kan dan ook boven op de molen klimmen voor het beste uitzicht op de regio. Naast de molen is het Hotond Sporthotel gevestigd.

hotond molen kluisbergen wandelen vlaamse ardennen

Tijdens het laatste deel van de route kwam ik nog een aantal stevige klimmetjes tegen zoals de Rampe en de Feelbosstraat. Telkens werd ik gelukkig beloond met een adembenemend zicht op de streek. Uiteindelijk zag ik de witte kerk van Kwaremont terug opduiken. Jammer dat ik nu geen terrasje kon doen in dit charmante dorpje…

De panoramawandeling samengevat:

  • Afstand: 16 km (50% verhard / 50% onverhard maar dat stoorde mij niet doordat ik toch meer afgeleid was door de uitzichten)
  • Route: plan van de panoramaroute (alles staat goed aangegeven met bordjes)
  • Mogelijke startpunten waar parking en horeca aanwezig is: Kwaremontplein, kerk van Zulzeke of de Hotond molen
  • Goede wandelschoenen aangeraden voor de stevige klimmetjes
  • Helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers of buggy’s
panoramaroute kluisbergen wandelen vlaamse ardennen
kerk zulzeke kluisbergen wandelen vlaamse ardennen
panoramaroute kluisbergen wandelen vlaamse ardennen

Meer tips voor een vakantie in de Vlaamse Ardennen

Verblijf je langer in de regio? Check dan zeker ook mijn andere tips voor een vakantie in de Vlaamse Ardennen.

Reacties

  1. […] De Panoramawandeling in Kluisbergen, één van mijn favoriete wandelingen in […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *