Kemmelbergwandeling in Heuvelland

Afgelopen weekend trok ik richting de Westhoek en maakte ik er een wandeling op de Kemmelberg. De wandelroute is 9 kilometer lang en gaat via de wandelknooppunten 80 – 81 – 82 – 83 – 73 – 74 – 63 – 61 – 9 – 59 – 64 – 65 – 72 – 89 – 87 – 85 – 80. De route ligt op het grondgebied van de gemeente Heuvelland in het zuiden van de provincie West-Vlaanderen. De heuvelachtige regio is erg populair bij wandel- en fietsliefhebbers.

kemmelberg wandeling heuvelland westhoek

Kemmelbergwandeling in Heuvelland

Je kan gratis parkeren op parking Kemmel in de Kasteeldreef in Heuvelland. Op de hoek van de Kasteeldreef en  de Pannestraat kan je het Domein De Warande inwandelen. Aan je rechterkant passeer je langs een kleine speeltuin vooraleer je aan het eerste knooppunt 80 aangekomen bent. Van hieruit start de luswandeling.

kemmelberg wandeling heuvelland westhoek

Op het Domein De Warande bevindt zich een kasteel waar momenteel het gemeentehuis van Heuvelland ondergebracht is. Wanneer je de Bergstraat oversteekt stap je het Provinciedomein Kemmelberg binnen. Dit domein is 159 hectare groot en bevindt zich rond de Kemmelberg. Deze heuvel van 156 meter is het hoogste punt van West-Vlaanderen. Smeer die benen al maar in want tussen knooppunt 81 en 82 zal je ze goed kunnen gebruiken!

kemmelberg wandeling heuvelland westhoek

Aan knooppunt 82 kan je even uitrusten. Je ziet er regelmatig fietsers passeren die de legendarische Kemmelberg proberen te bedwingen. Op de top van de Kemmelberg zie je ook de Belvedère, een toeristische uitkijktoren en restaurant die momenteel helaas gesloten zijn. Maar niet getreurd: mooie uitkijkpunten volgen zeker nog tijdens deze wandeling!

kemmelberg wandeling heuvelland westhoek

Even verderop passeer je langs het Frans Monument “Den Engel”, een gedenkzuil die herinnert aan de Franse soldaten die hier in 1918 gevochten hebben tijdens de Slag om de Kemmelberg. Daarna daal je via trappen af naar beneden. Aan knooppunt 74 kom je aan het Ossuarium, een Frans massagraf waar 5.294 Franse slachtoffers begraven liggen. Slechts 57 konden geïdentificeerd worden en hun namen staan op de witte obelisk gegraveerd.

kemmelberg wandeling heuvelland westhoek den engel
kemmelberg wandeling heuvelland westhoek ossuarium

Via de Kleine Kemmelbergweg daal je verder de Kemmelberg af. Geniet van de verschillende mooie vergezichten die je onderweg tegenkomt. De route passeert daarna langs de Monteberg. Deze heuvel met de top op 115 meter ligt tegen de Kemmelberg. Op de heuvel ligt Wijngoed Monteberg. De wandelroute zelf passeert er net niet, maar wijnliefhebbers maken misschien wel graag een ommetje voor een bezoek en degustatie? 

kemmelberg wandeling heuvelland westhoek

De route gaat sowieso langs de wijngaarden. Bij mooi weer in de zomer waan je je hier echt in het zuiden. De mooie uitzichten volgen mekaar hier erg snel op. Aan knooppunt 72 bevindt zich een picknickbank en een landschapskunstwerk uit wilgentenen.  Ga je liever iets eten of drinken? Amper 100 meter verder passeert de route langs de achterzijde van De Hollemeersch, een hotel-restaurant met een terras waar je een fenomenaal uitzicht hebt.

kemmelberg wandeling heuvelland westhoek

Wil je graag deze wandeling combineren met een bezoek aan een bijzonder museum? Op amper 300 meter van De Hollemeersch ligt de Commandobunker van Kemmel. Deze geheime bunker werd in 1953 gebouwd naar aanleiding van de Koude Oorlog. Jarenlang bleef het een militair mysterie wat er op die locatie gebouwd was. De bunker was bedoeld als commandopost  voor een internationaal luchtverdedigingssysteem. Er werd onder andere getraind op een atoombomaanval. De bunker was operationeel tot in 1995. Nadien werd de bunker ingericht als museum waar je kan kennismaken met de militaire geschiedenis ten tijde van de Koude Oorlog.

kemmelberg wandeling heuvelland westhoek

Kies je ervoor om gewoon verder te wandelen na knooppunt 72, dan zet de route zich zuidoostwaarts verder door de velden. Aan knooppunt 85 passeer je langs het Militair Kerkhof Lindenhoek Chalet. Er liggen 317 slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog begraven, voornamelijk Britse soldaten.  

kemmelberg wandeling heuvelland westhoek

De wandelroute gaat vervolgens terug richting knooppunt 80 dat vlakbij de parking ligt. Ga je achteraf graag nog iets eten of drinken? Rond het dorpsplein de Dries in Kemmel vind je enkele horecazaken terug zoals de Foodbar A L’aise.

In de omgeving

Wanneer je in Heuvelland bent mag een bezoek aan de Rodeberg niet ontbreken. Deze heuvel van 138 meter hoogte ligt in het dorpje Westouter, een deelgemeente van Heuvelland. Je kan er de regio bewonderen vanuit de kabelbaan Cordoba. Vanuit de zetellift zweef je boven de wijngaarden en heb je een panoramisch zicht op de omgeving. Bij deze heb ik nog eens getest of mijn hoogtevrees nog steeds aanwezig is…  

cordoba kabelbaan heuvelland westhoek
cordoba kabelbaan heuvelland westhoek

Zoek je nog een andere wandelroute in de regio? Dan kan ik je de Sint-Sixtus wandelroute in Vleteren aanraden. De route start tegenover de abdij van Westvleteren die wereldberoemd is voor zijn trappistenbieren.

Tijdens mijn verblijf in de Westhoek maakte ik ook een wandeling door Poperinge en bracht ik er een bezoek aan het Talbot House, het Hopmuseum en de Sint-Bernardusbrouwerij. Daarnaast ging ik ook op ontdekkingstocht in Ieper. Ik bracht er een bezoek aan het In Flanders Fields Museum, een interactief museum over de Eerste Wereldoorlog. Als afsluiter ging ik naar de Last Post die elke dag om 20 uur aan de Menenpoort doorgaat. Echt een kippenvelmoment…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *