Bezoek aan de vredesstad Ieper

Tijdens mijn vakantie in de Westhoek bracht ik een kort bezoek aan Ieper. Het was mijn eerste kennismaking met de stad en die was zeker positief. Ik heb me dan ook voorgenomen om nog eens terug te komen en dan wat langer door te brengen in de stad.

Lakenhalle van Ieper

Op de Grote Markt in Ieper valt één gebouw onmiddellijk op: de Lakenhalle. Dit gigantische gebouw is één van de grootste burgerlijke gotische gebouwen die Europa rijk is. Het werd in de dertiende eeuw gebouwd als teken van rijkdom en macht die de stad toen had. In de Middeleeuwen was Ieper namelijk een erg belangrijk handelscentrum omwille van de lakennijverheid. Destijds was het zelfs één van de eerste grote gebouwen die onze contreien kende. Maar ook nu is het nog steeds een indrukwekkend gebouw. De Lakenhalle werd samen met de belforttoren opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.  

ieper lakenhalle grote markt unesco belfort

In Flanders Fields Museum

Een bezoek aan het In Flanders Fields Museum mocht niet ontbreken tijdens mijn bezoek aan Ieper. Dit interactief museum over de Eerste Wereldoorlog is gehuisvest in de Lakenhalle. In het museum word je meenenomen naar de oorlogssituatie in de Westhoek. De oorlog wordt erg tastbaar en persoonlijk gemaakt door de vele verhalen van de gewone man, zoals jij en ik. De vele audiovisuele verhalen bezorgden me regelmatig kippenvel.

In Flanders Fields Museum ieper wereldoorlog 1

Een bezoek aan het In Flanders Fields Museum vond ik dus zeker de moeite waarde. Alleen had ik een beetje onderschat hoe lang je in het museum kan doorbrengen. Ik dacht dat twee uur wel voldoende zou zijn. Niet dus! Je kan er makkelijk een halve dag doorbrengen. De audiogids vond ik zeker een meerwaarde. Daarnaast kan je tijdens je bezoek aan het museum ook de belforttoren beklimmen en zo genieten van een mooi uitzicht op de streek. Wanneer ik terugkom naar Ieper, ga ik zeker nog eens terug naar dit museum.

In Flanders Fields Museum ieper belfort lakenhalle vredesduif

Hooge Crater

Ten westen van het centrum van Ieper bevindt zich het Hooge Crater Cemetery in het dorpje Hooge. Op deze Britse militaire begraafplaats liggen 5.923 slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog begraven. Er werd tijdens de oorlog hevig strijd gevoerd in Hooge. Door een zware mijnontploffing werd er een grote krater in het landschap geslagen. Vandaar de naam Hooge Crater dus.

ieper hooge crater cemetery britse militaire begraafplaats

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis die zich hier afgespeeld heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog? Tegenover de begraafplaats kan je een bezoek brengen aan het Hooge Crater Museum. Dit bijzondere museum is gevestigd in een voormalige kerk. Naast het museum kan je voor een drankje terecht in het themacafé.  

ieper hooge crater museum oorlog wereldoorlog 1

Menenpoort

Als afsluiter van de dag bezocht ik de Menenpoort waar om 20 uur de Last Post plaatsvindt. Hier brengen de klaroeners van de Last Post Association dagelijks een indrukwekkend eerbetoon aan de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlig. Echt een kippenvel moment… De ijzingwekkende stilte die onderbroken wordt door het geluid van de klaroeners gaat door merg en been. Dit moet je eens meegemaakt hebben om te weten wat ik bedoel.

menenpoort ieper last post
menenpoort ieper last post

In de omgeving van Ieper

Tijdens mijn vakantie in de Westhoek bracht ik ook een bezoek aan Poperinge, de stad van hop en bier. Daarnaast ging ik de streek ook te voet verkennen tijdens de Kemmelberg wandeling in Heuvelland en de Sint-Sixtuswandelroute in Vleteren. Daarnaast kan je een bezoek aan Diksmuide en de Ijzertoren makkelijk combineren wanneer je in de regio op vakantie bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *