Sint-Sixtus wandelroute in Westvleteren

Westvleteren is een deelgemeente in het West-Vlaamse Vleteren en is wereldberoemd omwille van het bier dat er gebrouwen wordt in de Sint-Sixtusabdij. De Westvleteren 12 werd namelijk al verschillende keren uitgeroepen tot beste bier ter wereld. Bierliefhebbers die ook houden van wandelen gaan deze wandeling zeker weten te appreciëren.

Sint-Sixtusadbij in Westvleteren

De wandeling start aan de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren.  Deze cisterciënzerabdij werd gesticht in 1831. Het trappistenklooster was afhankelijk van de abdij van Westmalle. De abdij is helaas niet te bezoeken als toerist. In 1838 werd de brouwerij gesticht. “Wij brouwen om te leven. Wij leven niet om te brouwen.” is de leuze van de monniken.

Sint-Sixtusabdij Westvleteren trappist bier

De drie verschillende trappistenbieren van West-Vleteren zijn niet zomaar te koop in de winkel. Je kan het bier enkel aan de poort van de abdij kopen als particulier. Hiervoor moet je wel eerst online reserveren. Kan je geen vrije plek bemachtigen? Lees dan onderaan dit blogbericht hoe je toch nog Westvleteren trappist kan kopen.

Sint-Sixtusabdij Westvleteren trappist bier

Begin 2023 is er een proefproject gestart om het bier aan huis te laten leveren bij particulieren. Het is enkel mogelijk voor beperkte hoeveelheden.  

Sint-Sixtus wandelroute

De Sint-Sixtus wandelroute is 7,5 kilometer lang en start aan de Sint-Sixtusadbij. Tegenover de abdij kan je gratis parkeren op de parking van het Ontmoetingscentrum In  De Vrede (adres: Donkerstraat 13 – 8640 Vleteren). De wandeling staat goed aangegeven met bordjes maar hier kan je ook vooraf de wandelroute downloaden in gpx of pdf formaat. De route gaat door een gevarieerd landschap van bossen, weides, akkers en hopvelden.

Sint-Sixtuswandelroute Westvleteren wandelen westhoek

De Sint-Sixtuswandelroute passeert eerst langs de Lourdesgrot in het Sint-Sixtusbos. Deze grot werd in 1921 gebouwd met stenen uit de bossen rond de adbij van Rochefort. De grot werd gebouwd uit dankbaarheid dat de abdij en de bewoners gespaard zijn gebleven van vernieling en dood tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Sint-Sixtuswandelroute Westvleteren wandelen lourdesgrot
Sint-Sixtuswandelroute Westvleteren wandelen lourdesgrot

Wanneer de wandeling ongeveer halfweg is stap je langs het Dozinghem Military Cemetery. Op deze Britse militaire begraafplaats liggen meer dan 3.000 gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog begraven. Je kan de begraafplaats vrij bezoeken.

Sint-Sixtuswandelroute Westvleteren Dozinghem Military Cemetery
Sint-Sixtuswandelroute Westvleteren Dozinghem Military Cemetery

Daarna gaat de wandeling verder door het Dozinghembos om vervolgens via landweggetjes terug te keren richting de Sint-Sixtusabdij.  

Café – restaurant in Westvleteren

Wil je na de wandeling nog iets eten of drinken? Dat kan in het Ontmoetingscentrum In De Vrede. Dit is de enige plaats ter wereld waar de trappisten van Westvleteren officieel geschonken mag worden. Zeker een bezoekje waard dus.

Sint-Sixtusabdij Westvleteren trappist bier in de vrede
Sint-Sixtusabdij Westvleteren trappist bier in de vrede

Er is ook een klein winkeltje waar je naast de Westvleteren trappist ook nog andere streekproducten zoals abdijkaas en abdijpaté kan kopen. Had je geen vrije plek meer gevonden om het bier aan de poort te kopen, dan kan je hier dus toch nog je slag slaan. Schol!

Sint-Sixtusabdij Westvleteren trappist bier in de vrede

In de omgeving van Westvleteren

Ben je op vakantie in de Westhoek en zoek je nog meer wandeltips? Dan kan ik je deze wandeling in Heuvelland aanraden. De route gaat op en rond de Kemmelberg dus smeer die kuiten alvast in!

Combineer je graag een wandeling met een bezoek aan een stad? Dan vind je deze stadswandelingen in Poperinge en Diksmuide misschien wel leuk. Ook een bezoek aan Ieper is een echte aanrader.

Voor een uitgebreide reisgids over de Westhoek kan je ik graag verwijzen naar onderstaande digitale reisgids. In 170 pagina’s vind je er een uitgebreid overzicht terug van de belangrijkste bezienswaardigheden in de regio. Daarnaast kan je er ook veel tips van locals ontdekken. Er zijn ook 17 routes opgenomen die je te voet, met de fiets of met de auto kan gaan verkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *