Poperinge, stad van hop en bier

Poperinge had ik uitgekozen als uitvalsbasis tijdens mijn verblijf in de Westhoek. Er valt namelijk heel wat te beleven in de stad van hop en bier. Bovendien kan je vanuit Poperinge makkelijk een bezoek brengen aan Ieper. Er liggen ook enkele mooie wandelingen in de buurt zoals de Kemmelberg wandeling in Heuvelland en de Sint-Sixtuswandelroute in Vleteren.

Stadswandeling in Poperinge

Je kan Poperinge erg makkelijk verkennen via een uitgestippelde wandelroute van 2,7 kilometer. Hier kan je de plattegrond van de wandeling terugvinden. De route staat aangegeven met klinknagels met het symbool van een hopbel. Je kan gratis parkeren op het Oudstrijdersplein dat aan de wandelroute ligt.

Poperinge hop bier wandeling westhoek

Ik stapte de wandeling in tegenwijzerzin en kwam eerst aan bij de Sint-Bertinuskerk. In de Middeleeuwen was Poperinge een belangrijke stad omwille van de bloeiende lakennijverheid. Er werden in deze periode maar liefst drie indrukwekkende gotische kerken gebouwd. De torens van deze imposante bouwwerken bepalen nog steeds de skyline van de stad. Aan deze weelderige periode kwam een einde in 1343 toen Poperinge een weefverbod opgelegd kreeg door Ieper.

Poperinge hop bier wandeling westhoek stadhuis

De wandelroute passeert daarna vluchtig langs de Grote Markt. Je kan er al een eerste blik op werpen, maar later komt de route terug naar de markt dus straks gaan we hier verder op ontdekking. De wandeling gaat eerst nog langs de Sint-Janskerk, een imposante kerk die dateert uit de dertiende eeuw.  Vervolgens wandel je verder door het Burggraaf Frimoutpark. Dit stadspark in Poperinge werd genoemd naar Dirk Frimout, de eerste Belgische astronaut en ereburger van de stad.

Poperinge hop bier wandeling westhoek  grote markt
Poperinge hop bier wandeling westhoek  grote markt

Daarna gaat de route terug richting de Grote Markt van Poperinge. Je ziet er verschillende prachtige historische gebouwen zoals het neogotische stadhuis. Let zeker ook op het gouden hert in de topgevel van het gebouw met huisnummer 23. Ook het standbeeld van Eliane Cossey trekt de aandacht wanneer je over de markt wandelt.  

Poperinge hop bier wandeling westhoek talbot house
Poperinge hop bier wandeling westhoek talbot house

De wandeling gaat verder langs de Gasthuisstraat waar je aan het Talbot House komt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog konden Britse soldaten even op adem komen in Poperinge dat ver genoeg achter het front lag. Tubby Clayton opende er deze Every Man’s Club waar iedereen welkom was, zonder onderscheid tussen rang of stand. Men kon er even ontsnappen aan de horror van de oorlog. Ik bracht een bezoek aan het indrukwekkende Talbot house met onder andere een museumgedeelte, de tuin, concertzaal en kapel op de zolderverdieping. Britse huisbewaarders heten je nog steeds welkom in Talbot House. Echt een bijzondere plek dus.

Poperinge hop bier wandeling westhoek talbot house
Poperinge hop bier wandeling westhoek talbot house

Even verderop in de Gasthuisstraat ligt het Hopmuseum. Na de bloeiende lakennijverheid kwam er een ander belangrijk exportproduct voor Poperinge: hop! Poperinge werd een belangrijk handelscentrum van de hopteelt. De vele herenhuizen en hopmagazijnen herinneren nog steeds aan deze periode.  In het indrukwekkende gebouw van het Hopmuseum stond destijds de stadsschaal waar de hop gewogen werd. In het museum kom je alles te weten over de hopteelt, de oogst en verwerking ervan. Je kan er ook een verzameling van meer dan 2.500 bieren bewonderen en verschillende volksspelen uitproberen. Een museum dat in de smaak valt bij jong en oud.

Poperinge hop bier wandeling westhoek hopmuseum
Poperinge hop bier wandeling westhoek hopmuseum

De wandelroute gaat uiteindelijk nog langs de Onze-Lieve-Vrouwekerk om tenslotte terug te eindigen aan de parking aan het Oudstrijdersplein.  

Café en restaurants in Poperinge

In het centrum van Poperinge zijn er talrijke horecagelegenheden waar je terecht kan om iets te eten en drinken. In deelgemeente Watou bevindt zich Brouwerij Sint-Bernardus. Vanaf de zomer 2023 kan je hier terug een bezoek brengen aan de brouwerij. In de shop kan je wel nog terecht voor het kopen van lekkere biertjes. En Bar Bernard is ook nog open waar je iets kan eten en drinken. Bij goed weer is het terras met adembenemend uitzicht op de regio een aanrader. Reserveer zeker wanneer je er iets wil gaan eten want anders heb je misschien geen plek meer.

Poperinge hop bier westhoek sint-bernardus brouwerij
Poperinge hop bier westhoek sint-bernardus brouwerij bar bernard

Overnachten in Poperinge

Om in het thema hop te blijven koos ik ervoor om te overnachten in B&B d’Hommelbelle. Deze bed and breakfast is namelijk gevestigd in een voormalig hopbedrijf. Het gebouw is prachtig gerenoveerd met verschillende verwijzigingen naar de hopteelt. De ontvangst was erg hartelijk, de kamers kraaknet en het ontbijt héérlijk. Wat wil je nog meer?  

Poperinge hop bier westhoek b&b hommelbelle overnachten
Poperinge hop bier westhoek b&b hommelbelle overnachten

In de omgeving van Poperinge

Tijdens een vakantie in de Westhoek raad ik je ook aan om een bezoek te brengen aan Ieper en Diksmuide. Ben je ook zo’n wandelliefhebber als mij? Dan vind je de Kemmelberg wandeling in Heuvelland en de Sint-Sixtuswandelroute in Vleteren ongetwijfeld ook de moeite waard om te stappen. Veel plezier alvast!

Verblijf je langer in de Westhoek? Dan is onderstaande reisgids misschien wel interessant voor jou. Je vindt er 17 wandel-, fiets- en autoroutes terug. Voor elk wat wils dus. Daarnaast zit de gids boordevol tips van locals en uiteraard ook de belangrijkste bezienswaardigheden in de Westhoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *