Op citytrip in Diksmuide

Onlangs bracht ik een bezoek aan Diksmuide. Deze stad is misschien niet zo populair als de traditionele citytrip bestemmingen zoals Antwerpen, Gent en Brugge, maar Diksmuide heeft me echt aangenaam verrast. Door de grote diversiteit aan bezienswaardigheden vind ik het een dikke aanrader voor een alternatieve citytrip in eigen land. Hier vind je een overzicht van enkele dingen die je zeker moet gezien hebben.

Ijzertoren

Wanneer je in Diksmuide bent ontkom je uiteraard niet aan de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. De Ijzertoren is een 84 meter hoge vredesmonument in de vorm van een kruis. Het is een echte eyecatcher in de regio waar je echt niet naast kan kijken. In het gebouw is het Museum aan de Ijzer gevestigd waar je alles te weten kan komen over de streek tijdens de Eerste Wereldoorlog en over de geschiedenis van de Ijzertoren zelf.

ijzertoren citytrip diksmuide

Bij mijn bezoek aan de Ijzertoren startte ik met het nemen van de lift naar de 22ste verdieping. In de panoramazaal kreeg ik al een mooi zicht op de omgeving achter glas, maar wanneer ik de trap verder nam naar het dakterras kreeg ik een adembenemend open panoramisch zicht op de streek. Echt een aanrader dus!

ijzertoren stedentrip diksmuide

Vanop de bovenste verdieping van de Ijzertoren daalde ik vervolgens af naar beneden. Elke verdieping staat in een bepaald thema rond de Eerste Wereldoorlog. Ik vond het een indrukwekkende plek waar ik echt stil van werd…  Deze gruwelijke gebeurtenissen zullen hopelijk dankzij onder andere dit museum nooit vergeten worden.

ijzertoren diksmuide eerste wereldoorlog museum
ijzertoren diksmuide eerste wereldoorlog museum

Stadswandeling in Diksmuide

Na mijn bezoek aan de Ijzertoren wandelde ik verder richting het centrum van Diksmuide voor de “Stadslink”, een leuke stadswandeling van een drietal kilometer die op de grond aangegeven staat met klinknagels.

stadswandeling diksmuide

Nadat ik de brug over de Ijzer overstak, wandelde ik via de Kasteelstraat een stuk langs het water. Daarna stak ik de voetgangersbrug over en wandelde ik rechts de Beerstblotestraat in. Langs de Handzamevaart zag ik aan mijn rechterzijde de achterkant van de Bloemmolens, een indrukwekkend gerenoveerd industrieel gebouw. Jammer dat het niet toegankelijk was…

bloemmolens diksmuide citytrip

Vervolgens wandelde ik verder langs het water richting de Vismarkt waar de overkapping en het standbeeld van de visverkoopster nog doet terugdenken aan de geschiedenis van deze plek. Daarna ging ik even een kijkje nemen in het pittoreske Begijnhof dat momenteel volop gerenoveerd wordt.

vismarkt diksmuide stadswandeling
begijnhof diksmuide citytrip

Toen ik verder langs het water wandelde zag ik in de verte al het prachtige Postgebouw opduiken. Vervolgens volgde ik de route verder richting het Stadspark waar de voorjaarsbloemen mooi in bloei stonden. Een ideaal plekje om even uit te rusten of te picknicken!

postgebouw diksmuide citytrip
stadspark wandeling diksmuide citytrip

Daarna wandelde ik via de Stationsstraat verder naar de charmante Grote markt.  Op dit gezellige marktplein met zijn vele trapgevels ontdekte ik het mooie Stadhuis, de Boterhalle, de standbeelden “Manneke uit de Mane” en “Generaal-Baron Jaques”. Jammer dat de terrasjes nu niet open zijn!

grote markt diksmuide stadswandeling

Vervolgens nam ik een kijkje in de gotische Sint-Niklaaskerk die zich pal achter de Grote Markt bevindt. De kerk werd verwoest in de twee Wereldoorlogen maar werd gelukkig terug helemaal heropgebouwd.  Vooral de prachtige glasramen sprongen bij mij in het oog.  

sint-niklaas diksmuide citytrip
sint-niklaas diksmuide citytrip

Op de terugweg week ik even van de route af om via Hof ter Bloemmolens een kijkje te nemen aan de voorzijde van de prachtige gebouwen van de Bloemmolens. Helaas ook hier geen toegang te bespeuren… Achteraf las ik dat het gebouw omgevormd zou worden tot een wooncomplex met lofts.  

Dodengang

De Dodengang in Diksmuide is het enige loopgravenstelsel in België dat nog bewaard is gebleven uit de Eerste Wereldoorlog. Toen ik een bezoek bracht aan Diksmuide was het helaas gesloten. Bekijk dus zeker de openingsuren van de Dodengang wanneer je dit graag wil bezoeken.

dodengang diksmuide eerste wereldoorlog

Natuurgebied De Blankaart

Hat natuurgebied De Blankaart in Diksmuide ligt in de Ijzervallei en is dus een erg waterrijk gebied waar je veel watervogels kan spotten. Je kan er ook mooie natuurwandelingen maken langs de vijvers. Er zijn verschillende uitkijkpunten waar je van de natuur kan genieten. Ik vond het dan ook een ideale locatie om even tot rust te komen.

natuurgebied de blankaart diksmuide
natuurgebied de blankaart diksmuide

Wanneer ik vanaf de parking naar het natuurgebied wandelde zag ik al snel een prachtig kasteel opduiken. In het mooie Blankaartkasteel is momenteel het provinciaal bezoekerscentrum ondergebracht waar je meer informatie kan krijgen over het natuurgebied. Toch wel een unieke locatie nietwaar?

blankaartkasteel diksmuide
blankaartkasteel diksmuide

Parochiekerk van Lampernisse

Lampernisse is een deelgemeente van Diksmuide. In dit charmante dorpje wonen amper 200 mensen. De voormalige parochiekerk, de Heilige Kruisverheffingskerk, werd in 2018 onttrokken aan de eredienst en kreeg recentelijk een nieuwe bestemming.

kerk lampernisse diksmuide
kerk lampernisse diksmuide

Langs de buitenkant lijkt het een gewone kerk maar een deel van het kerkgebouw is ingericht als urnenkerk met zes urnenbomen. Het andere gedeelte heeft een socio-culturele functie gekregen, namelijk het dorpshuis De Seizoenen.

In de omgeving

Vanuit Diksmuide kan je makkelijk een daguitstap maken naar de Belgische kust. Ook een bezoek aan enkele prachtige kasteeldomeinen in Torhout is een echte aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *