Op kastelenjacht in Torhout

Afgelopen weekend bracht ik door in West-Vlaanderen. Torhout was mijn uitvalsbasis om de regio te ontdekken. Deze stad, ook wel de hoofdstad van Houtland genoemd, telt enkele mooie kastelen. Tussen de twee mooiste kastelen is er zelfs een speciale wandelroute uitgestippeld, het Tweekastelenpad.  

Kasteel d’Aertrycke

Op het provinciaal domein d’Aertrycke ontdekte ik het sprookjesachtige kasteel d’Aertrycke. Aan de kasteelvijvers komt het prachtige kasteel erg goed tot zijn recht. Het kasteelpark is maar liefst 55 hectare groot en in het bosrijke gebied errond is het erg mooi om te wandelen. Vanaf het kasteel starten er vijf wandelingen tussen 1,5 en 14,4 kilometer. Voor elk wat wils dus!

vakantie torhout west-vlaanderen weekend
 kasteel d’Aertrycke torhout west-vlaanderen

Zeker nu de paasbloemen volop in bloei stonden was het er echt supermooi. Op het kasteeldomein vind je enkele bijzondere gebouwen terug zoals een duiventoren, een badhuisje en een boothuis in de vorm van een tempel. In het kasteel zelf is een restaurant en eventlocatie gevestigd. In het voormalige koetshuis vind je een bistro terug. Momenteel kan je daar terecht voor take-away.

Kasteel Wijnendale

Het kasteel Wijnendale is een waterburcht die dateert uit 1085. Een deel van het kasteel is nog bewoond en in een ander gedeelte is een museum gevestigd dat geopend is van april tot september. Toen ik er passeerde was het dus nog gesloten maar in het omliggende Wijnendale bos valt er ook heel wat te beleven. Je kan er kiezen uit verschillende wandelingen van 2,6 tot 14,4 kilometer, waarvan er ook enkele speciaal voor kinderen zijn.

 kasteel Wijnendale torhout west-vlaanderen
 Wijnendalebos torhout west-vlaanderen

Langs het Fonteinpad heb je een mooi zicht op het kasteel. Je passeert dan ook langs de Onze-Lieve-Vrouwekapel van Wijnendale, een voormalige ijskelder die nu dienst doet als schuilplaats voor vleermuizen, een oude kasteelpoort en een hoektoren. In het Wijnendalebos kom je regelmatig kunstwerken tegen die uit hout gemaakt zijn zoals een bank met een vos of een totem.

Natuurhuisje in Torhout

Ik overnachtte in een natuurhuisje in Torhout met een prachtig zicht op de velden. Dit gezellige tiny house is geschikt voor twee personen. Vanuit mijn bed en vanop het terras had ik ook een leuk uitzicht op de pony, de schapen en de kippen. Af en toe kwamen ze zelfs nieuwsgierig kijken wanneer ik buitenkwam. Dit verblijf kan ik alleen maar aanraden als je een natuurliefhebber bent en op zoek bent naar een rustgevend vakantieverblijf!

natuurhuisje belgie tiny house
natuurhuisje belgie tiny house

In de omgeving van Torhout

Na twintig minuutjes rijden kwam ik al aan in Diksmuide en deze stad heeft me aangenaam verrast. Een verslag van mijn daguitstap naar Diksmuide kan je hier terugvinden. Ook een dagje aan zee behoort tot de mogelijkheden want vanuit Torhout is het maar een half uurtje rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *