Stadswandeling in Amsterdam

De Nederlandse hoofdstad Amsterdam is een ideale dichtbij citytrip bestemming. Er valt zo veel te beleven dat je er makkelijk enkele dagen kan doorbrengen. De stad heeft heel wat historische en culturele troeven maar heeft ook een hip en modern kantje. Je kan er een bezoek brengen aan talrijke bezienswaardigheden die de stad rijk is. Daarnaast is het er ook gewoon erg leuk om te kuieren langs het water. De Amsterdamse grachten zijn door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Stadswandeling in Amsterdam

Deze wandeling van 9,5 kilometer brengt je langs enkele leuke plekjes en belangrijke bezienswaardigheden in Amsterdam. Hier kan je de volledige route van deze stadswandeling terugvinden. Deze start aan het iconische Centraal Station, een ontwerp van de bekende Nederlandse architect Pierre Cuypers. Wanneer je het imposante stationsgebouw buiten stapt, ga je linksaf richting de Prins Hendrikkade.

Wandel ongeveer een kilometer langs de kade en geniet van de uitzichten op het water. Vergeet ook niet af en toe naar rechts te kijken want je passeert enkele monumentale gebouwen die de stad rijk is. Op nummer 108 zie je zo het Grand Hotel Amrâth Amsterdam, een luxueus hotel dat gevestigd is in het voormalige scheepvaarthuis. 

Stap verder langs de Prins Hendrikkade tot aan de Kortjewantsbrug. Van hieruit heb je een prachtig zicht op het nieuwe Scheepvaartmuseum. In de verte zie je ook het NEMO Science Museum, een wetenschapsmuseum in de vorm van een boot. Beide musea zijn een aanrader voor jong en oud.

Daarna gaat de route verder langs de Schippersgracht en de Nieuwe Herengracht. Aan de Hortusbrug passeer je langs de Hortus Botanicus Amsterdam, de botanische tuin van de stad die opgericht werd in 1638. Deze botanische tuin is hiermee één van de oudste botanische tuinen ter wereld. Veel plantenliefhebbers uit binnen- en buitenland komen hiervoor speciaal een bezoek brengen. 

Wandel verder langs de Nieuwe Herengracht tot je aan de Amstel komt. De stad Amsterdam heeft zijn naam te danken aan deze rivier. Vanop de oever kan je genieten van een fraai zicht op het water en de prachtige grachtenpanden aan de overzijde. Je passeert langs de Magere Brug, een bekende voetgangersbrug die ’s avonds ook mooi verlicht wordt. 

Ga daarna verder over de Jan Vinckbrug. Hier heb je een mooi uitzicht op de Prinsengracht. Wat verderop wandel je langs de Amstelsluizen. Zie jij het bronzen beeld van de Nederlandse komiek André van Duin op de sluis zitten? Hij kijkt uit op het Koninklijk Theater Carré, dat gehuisvest is in een indrukwekkend gebouw.

Steek vervolgens de Amstel over aan de Hogesluisbrug. Via het Frederiksplein en de Lijnbaansgracht stap je richting de Museumbrug. Zoals de naam al zegt, ben je hier aangekomen aan het Rijksmuseum. Dit iconische gebouw is ook het werk van architect Pierre Cuypers. Het museum is zo groot dat je er makkelijk een halve dag kan doorbrengen.

Het museumgebouw op zich en de bibliotheek van het museum zijn al de moeite waard om te bezoeken. De bekendste werken van het Rijksmuseum zijn De Nachtwacht van Rembrandt, het Melkmeisje van Vermeer en een zelfportret van Vincent van Gogh. In het museum zijn een restaurant en een café ondergebracht.

Wandel verder richting het Museumplein waar nog twee andere belangrijke musea gelegen zijn. In het Van Gogh Museum kan je het leven en werk van Vincent van Gogh ontdekken. Je vindt er onder andere één van de zeven Zonnebloemen terug. Daarnaast ligt het Stedelijk Museum Amsterdam, het museum voor moderne en hedendaagse kunst en design. Aan het oude gedeelte van het museum werd een nieuwe moderne vleugel gebouwd, dat ook wel eens lachwekkend de badkuip genoemd wordt. Ik zal het maar samenvatten dat over smaak niet te twisten valt zeker.

Keer vervolgens terug richting het oude stadscentrum via de Spiegelgracht en ga dan via de Nieuwe Spiegelstraat verder tot aan de T-splitsing met de Herengracht. Hier ben je aangekomen aan de Gouden Bocht, het meest prestigieuze deel van de Herengracht. In deze monumentale grachtenpanden wonen de rijkste Amsterdammers.

Sla rechtsaf en wandel even langs de Herengracht tot aan de Kaasmarktsluis. Steek hier het water over en wandel richting het Rembrandtplein. Dit levendige plein wordt omringd door veel horecazaken. In het midden van het plein zie je het Rembrandtmonument, een groot standbeeld ter nagedachtenis aan de schilder Rembrandt van Rijn.

Verlaat het Rembrandtplein langs de noordwestzijde via de Reguliersbreestraat. Op nummer 26 tot 34 zie je het indrukwekkende Koninklijk Theater Tuschinski. In dit bijzonder gedecoreerde gebouw zijn zes bioscoopzalen ondergebracht. Het werd in 2021 nog uitgeroepen tot mooiste bioscoop ter wereld.

Wandel vervolgens naar het Muntplein en ga verder via de zuidelijke kant van de Singel. Dan passeer je langs de drijvende Bloemenmarkt, een permanente markt met bloemen en bloembollen.

Steek aan het Koningsplein het water over en wandel de Heiligeweg in. De naam van dit smalle straatje kondigt al aan waar de route verder naartoe gaat: het Begijnhof. Het is een bijzonder rustige plek in de drukke binnenstad. Vroeger woonden er vrouwen van katholieke zusterschappen maar momenteel zijn de meeste huizen in privé bezit.

Neem zeker een kijkje in de kerk en de goed verborgen begijnhofkapel. Op nummer 34 staat één van de oudste huizen van Amsterdam. Dit houten huis dateert uit 1530 en is één van de twee overgebleven houten huizen in de stad. 

Ga hierna via de Kalverstraat, de populairste winkelstraat van Amsterdam, richting de Dam. De Dam is een groot plein in het historische hart van de stad. Op dit plein worden veel evenementen georganiseerd. Het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk liggen aan de Dam.

Tot 10 april 2023 kan je in de Nieuwe Kerk de bijzondere tentoonstelling “De eeuw van Juliana” gaan bezoeken. Je komt er meer te weten over het leven van Juliana die van 1948 tot 1980 koningin der Nederlanden was.

Wandel verder via de Warmoesstraat naar de Oude Kerk. Deze kerk dateert uit 1306 en is het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam. Naast de kerkelijke functie fungeert het gebouw ook als museum waar wisselende tentoonstellingen plaatsvinden. Neem zeker even een kijkje binnen en let dan op de prachtige houten tongewelven.

Ga vervolgens via de Oudezijds Voorburgwal richting de Zeedijk. Op nummer 1 van deze centrumstraat ontdek je het tweede houten huis dat Amsterdam nog rijk is. Het werd gebouwd tussen 1546 en 1550. Momenteel is hier café In ’t Aepjen gevestigd. Deze bruine kroeg is zeker een bezoekje waard. Niet alleen omwille van het interieur, maar ook voor het huisbiertje Aepjen en de vriendelijke uitbater.

Daarna gaat de wandelroute richting Damrak. Hier is een erg populaire locatie om foto’s te nemen. Langs de ene kant heb je een zicht op het water en kleurrijke grachtenpanden. Langs de andere kant heb je het uitzicht op het indrukwekkende Centraal Station. Hiermee ben je terug aangekomen aan het station en zit deze wandeling in Amsterdam er op. Hopelijk heb je zin gekregen om ook een bezoek te brengen aan deze bruisende stad! 

Zin gekregen om Amsterdam verder te gaan verkennen? In onderstaande reisgids vind je nog vier andere wandelingen in de stad terug, elk in een ander thema: hoogtepunten van Amsterdam, museumwandeling, hofjes en architectuur en als laatste een street art tour.

Wil je een citytrip in Amsterdam combineren met een natuurwandeling in de omgeving? Hier vind je 7 wandelroutes in het Amsterdamse Bos terug.

Overnachten in Amsterdam

Zoek je nog een leuke slaapplek in Amsterdam? Dan kan ik je het Bunk hotel aanraden. Dit hotel/hostel is gevestigd in een voormalige kerk en ligt in Amsterdam Noord. Je kan er overnachten in gewone hotelkamers maar ook in budgetvriendelijke bunks. Dit zijn kleine slaapcapsules die erg populair zijn in Japan.

Bunk hotel is erg trendy ingericht en beschikt over een eigen restaurant. Het hotel ligt op vijf minuten wandelen van het metrostation Noorderpark. Eén metrohalte verder sta je dan al in het centraal station van Amsterdam. Een andere en leukere optie gaat via het water. Op ongeveer tien minuten wandelen van het hotel kan je de veerboot nemen aan de Buiksloterweg. Die brengt je gratis naar de achterzijde van het centraal station. Welke optie je ook kiest, je staat zo in het centrum van de stad!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *