Gouda doet je waarschijnlijk meteen aan de bekende kaas denken. Maar dit gezellige kaasstadje in Nederland heeft heel wat meer te bieden. Ontdek het allemaal tijdens een uitgestippelde stadswandeling in Gouda van ongeveer 3,5 kilometer die je langs de leukste plekjes en belangrijkste bezienswaardigheden in Gouda brengt.
INHOUD
Parkeren in Gouda
Gratis parkeren in Gouda lukt helaas niet meer in het centrum. Je kan het makkelijkst parkeren op de parking Klein Amerika. Het dagtarief bedraagt daar momenteel 8 euro. Wanneer je de parking uitwandelt en de Tiendewegbrug oversteekt sta je onmiddellijk in het centrum van de stad.
Sint-Janskerk
Wandel via de Lange Tiendeweg tot aan de indrukwekkende Sint-Janskerk. Deze kerk is beroemd om haar 72 prachtige gebrandschilderde ramen, ook wel bekend als de “Goudse Glazen”. Neem de tijd om de details van de ramen te bewonderen want het zijn echte meesterwerken. Via een audiogids krijg je meer informatie over de glas-in-loodramen die geschonken werden door rijke geestelijken en adellijken nadat de kerk getroffen werd door een blikseminslag.
De kerk is met haar lengte van 123 meter de langste kerk van Nederland. Die grootte valt misschien niet meteen op als je voor de kerk staat doordat ze wat ingesloten wordt door huizen. Maar wanneer je een rondje maakt rond de kerk of een bezoek brengt in de kerk, dan besef je pas hoe groot deze kerk wel niet is.
Markt van Gouda
De wandeling gaat verder richting de historische Markt van Gouda, een mooi driehoekig plein in het midden van de stad dat omringd wordt door eeuwenoude huizen. Dit plein is al sinds de middeleeuwen het kloppende hart van de stad. Elke donderdagochtend vindt hier de beroemde kaasmarkt plaats, waar de Goudse kaas wordt verkocht.
Midden op de Markt prijkt het indrukwekkende Stadhuis van Gouda. Het stadhuis werd gebouwd rond 1450 in laatgotische stijl en is één van de bekendste stadhuizen van Nederland. Let vooral op de sierlijke trapgevels, de beelden op de voorgevel en het imposante bordes. Aan de zijkant van het stadhuis zie je een carillon met poppenspel. Elk half uur speelt het carillon en komen de klokkenluiders in beweging. Het toont de overhandiging van de stadsrechten aan Gouda in 1272.
Aan de noordkant van de Markt bevindt zich de Waag waar vroeger de kaas werd gewogen. Het pand is gebouwd in 1668 en is nu in gebruik als kaas- en ambachtenmuseum. De dienst toerisme van Gouda is ook gevestigd in dit historische pand.
Bekijk op de markt zeker de gevels van de historische panden. Op huisnummer 68 zie je bovenaan “Anno 1540” staan en op nummer 71 “Anno 1900”. Bij huisnummer 69 vind je de Siroopwafelfabriek Kamphuisen. Je kan er niet alleen genieten van een lekkere siroopwafel, maar ook zien hoe deze wafels al sinds 1810 gemaakt worden.
Turfmarkt
Verlaat de Markt langs de noordkant en wandel via de Hoogstraat tot aan de Turfmarkt. Vroeger werd hier turf aangevoerd via het water. Deze turf werd in de omgeving van Gouda ontgonnen en diende als brandstof. Wanneer je langs het water stapt passeer je de Trappenbrug, die net hoog genoeg was om de volgeladen schepen met turf nog te kunnen laten passeren. Wandel verder tot aan de Turfbrug en draai linksaf naar de Lage Gouwe.
Religieuze geschiedenis
Gouda stond bekend voor het gedogen van verschillende religieuze opvattingen en dat zie je nog steeds in de stad. Aan de Sint-Joostbrug zie je een middeleeuwse kerk die in 1429 gesticht werd door de zakkendragersgilde. Nadien werd het gebouw in gebruik genomen door de lutherse kerk. Bovenaan op de torenspits zie je dan ook geen haan maar een zwaan, het symbool op veel lutherse kerken.
Steek de Sint-Joostbrug over en aan de Hoge Gouwe 107-113 zie je de voorgevel van een katholieke schuilkerk. Wandel verder langs het water via de Hoge Gouwe. Je passeert even verder langs de Gouwekerk, een imposante neogotische kerk met hoge torenspits. Deze kerk is in gebruik als evenementenlocatie voor onder andere muzikale opvoeringen, tentoonstellingen en ooit zelfs een schaatsbaan.
Museumhaven
Wandel rechtsaf de Peperstraat in richting Museumhaven, een klein maar sfeervol haventje waar oude schepen aangemeerd liggen. Dit is een prachtig stukje Gouda om foto’s te maken. Vanaf de Mallegatsluis heb je een mooi uitzicht op de schepen, molen de Roode Leeuw en op de achterliggende Gouwekerk. Aan de sluis kan je iets eten en drinken bij het IJselhuis dat gevestigd is in het voormalige schipperswachtlokaal.
Haven van Gouda
Wandel vervolgens richting de haven van Gouda. Je passeert eerst langs het tolhuis van de graaf van Holland, die tol inde op passerende schepen. Nadien diende het gebouw als sluiswachterswoning. Wandel via Oosthaven richting het centrum. Aan je rechterzijde zie je de Grote Volmolen die gebouwd werd op de locatie waar vroeger het kasteel van Gouda heeft gestaan.
De haven van Gouda was vroeger het meest drukke deel van de stad waar schepen hun goederen lagen te laden en te lossen. Langs de Oosthaven en Westhaven vind je nog steeds prachtige panden terug. Het oudste huis van Gouda ligt aan Westhaven 65. Wandel noordwaarts richting het centrum en geniet op de Uiterste brug en de Noodgodsbrug van het uitzicht op het water en in de verte de Sint-Janskerk.
Museum Gouda
Aan Oosthaven 9 ligt het Museum Gouda dat gevestigd is in het voormalige Catharina Gasthuis en later het ziekenhuis van de stad. Dit stadsmuseum biedt een diverse collectie aan. Naast stukken uit de geschiedenis van de stad zie je er ook een oude apotheek, martelkamer en een uitgebreide collectie sieraardewerk (plateel). Je kan er ook een gedetailleerde maquette van Gouda bewonderen. Verlaat het museum via de achterzijde langs het Lazaruspoortje. Bij mooi weer is het goed vertoeven op het terras van het museumcafé.
Weeshuis
Wandel via het pittoreske straatje Achter de Kerk tot aan de Spieringstraat. Recht voor je zie je het voormalige weeshuis waar nu het hotel Relaix & Château Weeshuis ondergebracht is. Zoek je nog een plek om te overnachten in Gouda, dan is dit bijzondere hotel in Gouda een aanrader. In de binnentuin is het ook erg goed vertoeven. Liefhebbers van een high tea kunnen hier ook terecht.
Hiermee is de stadswandeling ten einde. Geniet nog van een hapje en drankje in één van de vele cafés en restaurants in Gouda. Je kan ook rechtstreeks terug naar de parking wandelen via de Jeruzalemstraat en de Lange Tiendeweg.
Veel plezier met je stadswandeling in Gouda!
Nog andere gezellige steden in Nederland zijn Dordrecht, Goes, Sittard, Thorn, Valkenburg, Veere,…
Prachtig dat glas in lood en de oude gebouwen! 8 euro parkeren dagtarief vind ik niet duur.
Gouda, is erg leuk. Eigenlijk kom ik er te weinig, maar je kunt er zo veel doen.
Gouda is het een super mooie stadje.
Ik ben er al eens heen geweest met mijn man.
Gouda is een gezellig stad. Ga er meerdere malen per jaar heen. Vaak met de trein, maar ook soms met de auto
Ik ben nog nooit in Gouda geweest maar zou er wel graag eens heen gaan.