Stadswandeling in Dordrecht

Tijdens een weekendje weg in de regio rond Dordrecht, ging ik eerst een dag op wandel in het Nationaal Park De Biesbosch. De volgende dag ging ik op ontdekking in Dordrecht zelf. Via de stadswandeling “Schatten van Dordrecht” werd ik verrast door verschillende leuke plekken die de stad rijk is.

Wandeling “Schatten van Dordrecht”

De wandelroute is 4,5 kilometer lang en loopt in een lus dus je kan kiezen waar je start. Parkeren in het centrum van Dordrecht is betalend. Aan de rand ligt parkeerterrein Weeskinderendijk waar je de eerste 24 uur gratis kan parkeren. Je moet wel je nummerplaat ingeven in de automaat zodat je geregistreerd staat. Vanaf de parking is het ongeveer één kilometer wandelen tot aan de Grote Kerk die op de wandelroute ligt. Van hieruit startte ik de wandelroute in tegenwijzerzin.

wandelen Dordrecht citytrip Nederland

 De Grote Kerk is misschien wel het bekendste monument in Dordrecht. Volgens het ontwerp moest de toren een spits hebben en zou deze 108 meter hoog zijn. Tijdens de bouw zakte de toren echter scheef en is men moeten stoppen op 65 meter en kwam er geen spits meer. Tijdens een bezoek aan de kerk kan je ook de toren beklimmen.

wandeling Dordrecht citytrip Nederland

De route gaat vervolgens verder richting het stadhuis. De voorgevel doet het niet vermoeden, maar dit gebouw dateert al uit de Middeleeuwen. Het was oorspronkelijk een markthal gebouwd door Belgische kooplieden die er laken verkochten. Het gebouw werd pas in 1544 in gebruik genomen als stadhuis. Momenteel kan je onder andere de trouwzaal, de voormalige gevangeniscellen op zolder en de jachtkamer bezoeken.

wandelroute Dordrecht citytrip Nederland

Vergeet niet even rond je te kijken wanneer je de Lombardbrug oversteekt. De wandeling gaat verder richting het VVV kantoor. Het kan je terecht voor alle toeristische informatie over Dordrecht. In de Museumstraat passeer je langs het Arend Maartenshof. Pas op want je wandelt het poortgebouw zo voorbij zonder dat je het doorhebt en dat zou jammer zijn. Het is echt een verborgen pareltje! Het hofje werd in 1625 gebouwd voor arme vrouwen en kan je vergelijken met onze begijnhoven.

wandelen Dordrecht citytrip Nederland

Wandel op het kruispunt van de Museumstraat en de Nieuwstraat even verder rechtdoor. Aan je rechterzijde zie je het Dordrechts Museum, één van de oudste musea van Nederland. Je kan er schilderijen bewonderen van meesters uit de Gouden Eeuw tot hedendaagse kunstenaars. Aan de overkant van het museum zie je een voormalige kerk. In deze Kunstkerk is nu een museum voor moderne kunst ondergebracht. Neem zeker een kijkje binnen wanneer de Kunstkerk open is. Ga dan langs de achterzijde naar buiten via de straat Augustijnenkamp en bewonder de prachtig versierde gevel!

kunstkerk Dordrecht citytrip Nederland
kunstkerk Dordrecht citytrip Nederland

Wil je graag nog extra schatten ontdekken tijdens deze wandeling? Wandel dan in de straat Steegoverschot ter hoogte van huisnummer 95 het gangetje in en je komt in een kloostertuin terecht. Wandel daarna via het paadje rechtsaf richting de Hofstraat. Hier zie je enkele mooie huisjes aan je linkerzijde. Aan je rechterkant kom je op een gezellig plein het Hof waar het Augustijnenklooster gevestigd is. Het Hof van Nederland heeft een belangrijke plek in de geschiedenis van Nederland. Hier werd in 1572 namelijk het begin van de onafhankelijke Republiek der Nederlanden ingeluid.

wandelen Dordrecht citytrip Nederland Hofstraat

De wandelroute passeert verder nog langs de Zakkendragersstraat. Dordrecht was vroeger een bloeiende handelsstad waar heel wat goederen verhandeld werden. Zakkendragers droegen zware handelswaren op hun rug en konden in dit smalle steegje de goederen even laten rusten door tegen de muur te gaan staan.

wandelen Dordrecht citytrip Nederland

Daarna draai je rechts de Voorstraat in. Ter hoogte van huisnummer 118 zie je een goed verborgen kerkgebouw. De Oud-Katholieke Kerk Maria Major herinnert nog aan de schuilkerk die hier vroeger stond tijdens de protestantse reformatie. Het katholicisme werd toen verboden en katholieken moesten noodgedwongen in het geheim bijeen komen. Later werd het katholicisme gedoogd in kerken die verscholen lagen achter huizen.

wandeling Dordrecht citytrip Nederland

De volgende stopplaats op de route ligt aan de Groothoofdpoort. Bewonder het poortgebouw met het stadswapen van Dordrecht en wandel vervolgens door de poort richting het water. Hier heb je een prachtig uitzicht op de drie rivieren die hier samenkomen: de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede. Kijk zeker ook nog eens achter je naar de andere zijde van het poortgebouw. De route is hier ongeveer halverwege dus misschien is het wel het ideale moment voor een terrasje met zicht op het water?

wandelroute Dordrecht citytrip Nederland
wandelen Dordrecht citytrip Nederland

Daarna gaat de wandeling verder over de Damiatebrug, een authentieke ophaalbrug. Ideaal voor een fotomomentje! Je wandelt verder langs de Wolwevershaven. Geef je ogen de kost en bewonder de boten die aangemeerd liggen. Maar vergeet ook niet naar de prachtige gebouwen aan je rechterzijde te kijken!

wandeling Dordrecht citytrip Nederland

Wanneer je vervolgens de Roobrug oversteekt zie je aan je linkerkant de historische scheepslift Straatman liggen. Dit rijksmonument wordt nog steeds gebruikt om schepen gedeeltelijk uit het water te lichten zodat de nodige reparaties gedaan kunnen worden. Wanneer je de Roobrug overgestoken bent heb je aan je rechterkant een mooi uitzicht op het water met in de verte de Grote Kerk. Deze locatie is erg populair bij fotografen.

wandelroute Dordrecht citytrip Nederland

Stap daarna verder tot je rechtsaf de Wijnstraat ingaat. De Wijnbrug is ook een idyllische locatie waar je even halt moet houden. Vervolgens draai je rechtsaf de Voorstraat in. Ter hoogte van huisnummer 265 zie je een smal huisje met op het gelijkvloers een doorgang naar een steiger die vroeger gebruikt werd om goederen te lossen via het water.

wandelen Dordrecht citytrip Nederland

Kijk in de Voorstraat ook even naar beneden. Misschien ben je er enkele tegengekomen onderweg? Op meerdere locaties in de stad zie je Stolpersteine ofwel struikelstenen op de grond. Het zijn vierkante bronzen kasseitjes die geplaatst zijn aan de huizen waar Joodse gezinnen woonden die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar concentratiekampen gebracht werden. Toch even confronterend om voor die huizen te staan en die namen te zien…

wandeling Dordrecht citytrip Nederland

De wandelroute gaat vervolgens langs het Scheffersplein tot je weer aan het stadhuis komt. Steek de Lombardbrug terug over en ga rechtsaf de Groenmarkt in. Ga daarna links de Vleeshouwersstraat in tot je aan de Lange Ijzeren Brug komt. Geniet van het uitzicht wanneer je de brug oversteekt!

wandelroute Dordrecht citytrip Nederland

Stap vervolgens langs de Nieuwe Haven richting de Engelenburgerbrug. Ook hier heb je weer een mooi uitzicht op de stad en het water. Je merkt ook een merkwaardig kunstwerk van Henk Visch op: een giraf. Via het Maartensgat kom je terug aan de Grote Kerk en is de wandeling ten einde.

Eten en drinken in Dordrecht

Restaurant LEF is erg sfeervol ingericht en je kan er heerlijk eten! Bij mooi weer is het ook erg goed vertoeven op het terras met zicht op het water en de Grote Kerk!

restaurant LEF Dordrecht citytrip Nederland
restaurant LEF Dordrecht citytrip Nederland

In de omgeving van Dordrecht

Wanneer je in Dordrecht verblijft kan je makkelijk een daguitstap maken naar het Nationaal Park De Biesbosch. Dit waterrijke natuurgebied is ideaal om mooie wandeltochten te maken. Je kan het gebied ook vanop het water verkennen en een bootje huren of een begeleide vaartocht meevolgen.

Nationaal Park De Biesbosch Nederland wandelen
Nationaal Park De Biesbosch Nederland wandeling
Nationaal Park De Biesbosch Nederland wandelroute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *