Twee jaar geleden ging ik de street-art kunstwerken in Oostende ontdekken. Deze keer ging ik terug naar de Koningin der Badsteden om er kennis te maken met de maritieme rijkdom van de stad. Daarnaast bracht ik ook een bezoek aan de Atlantikwall Raversyde.
Maritieme wandeling in Oostende
De Maritieme wandeling in Oostende is 7,7 kilometer lang en brengt je langs diverse maritieme locaties die de stad rijk is zoals de Mercator, de Vistrap, de Visserskaai en Oosteroever. Je ontdekt er bijzondere plekjes van de visserijcultuur, uniek maritiem erfgoed en het leven aan de haven. Je kan een gratis plannetje van de wandeling ophalen bij Toerisme Oostende (Monacoplein 2), maar hier kan je ook de wandelroute downloaden.
De route gaat in een lus dus in principe kan je op elke locatie instappen. De wandeling start normaal gezien aan Toerisme Oostende en gaat van daaruit naar de eerste stopplaats: de Mercator. Dit indrukwekkende zeilschip ligt in de jachthaven van Oostende. De driemaster werd voor het eerst te water gelaten in 1932. Het werd gebouwd als opleidingsschip waar koopvaardijofficieren, machinisten, matrozen en koks een specifieke scheepvaartopleiding konden volgen. De Mercator werd ook gebruikt om het stoffelijk overschot van Pater Damiaan over te brengen vanuit Hawaï. Sinds de jaren zestig is de Mercator een museumschip dat je kan bezoeken.
Even verderop in het Mercatordok ligt de “Nele”, een zeilschip dat gebouwd werd in 2005. Het schip werd op traditionele wijze gebouwd maar werd wel voorzien van alle moderne comfort. Het schip kan volledig afgehuurd worden voor dagtochten of meerdaagse tochten. Daarnaast worden er in de zomermaanden regelmatig vaartochten georganiseerd voor individuele passagiers.
Tegenover het station passeer je een derde bijzondere schip: de Amandine. Dit vissersschip dateert uit 1962 en ging vissen tot in IJsland. Deze IJslandvaarder legde in 1995 zijn laatste tocht af. Nadien werd het ingericht als museum. De Amandine is op dit moment gesloten wegens renovatiewerken.
De wandelroute gaat vervolgens verder langs de Visserskaai. Heb je een hongertje? Dan kan je hier bij één van de kraampjes proeven van de lekkernijen uit de zee. Neem daarna de gratis overzetboot naar Oosteroever.
Oosteroever is aan het uitgroeien tot een nieuwe hippe wijk in de historische haven van Oostende. Historische gebouwen zoals de Vismijn, de vuurtoren Lange Nelle en Fort Napoleon wisselen mekaar hier af met nieuwe hoogbouw. Je kan er ook even door de duinen wandelen.
Heb je voldoende tijd uitgetrokken voor deze wandeling, maak dan zeker een ommetje naar het Fort Napoleon. Napoleon Bonaparte liet het in 1813 bouwen om voorbereid te zijn op mogelijke vijandelijke aanvallen. Oostende was namelijk een erg strategische locatie. Aan de hand van een audiogids kan je een betalend bezoek brengen aan het fort zelf. De stijlvolle brasserie is vrij toegankelijk en heeft een mooi terras in de duinen. Daarnaast is ook het dak van het fort gratis toegankelijk.
Keer daarna terug met de overzetboot naar de Visserskaai. De wandelroute gaat dan via de Vistrap. Hier is de bekendste vismarkt van België gehuisvest. Vroeger was het een trap die naar de aangemeerde vissersboten ging. Sinds 2016 heeft dit plaatsgemaakt voor een overdekte markthal. Hier kan je dagelijks nachtvers gevangen vis kopen.
Aan de rotonde wandel je langs Oostende Maritiem. Hier kan je verschillende maritieme activiteiten boeken. Van een excursie op zee, sportvissen op volle zee tot een bezoek aan een offshore windmolenpark.
Het Zeeliedenmonument op het Zeeheldenplein eert alle vissers, matrozen en soldaten die op zee gestorven zijn. Het monument bestaat uit twee zeelieden. De ene rouwt om het verlies van de overledenen en de andere kijkt trots de zee tegemoet.
Kijk hier ook even naar het “Klein Strand” tussen de Westelijke Strekdam en het Westerstaketsel. Bij laagtij kan je hier soms zeehonden spotten. Wandel vervolgens de Westelijke Strekdam op en waai lekker uit op het uiterste puntje van België. Je hebt er ook een prachtig zicht op zee. Deze strekdam is niet echt gebouwd als toeristische trekpleister. Het dient ook als bescherming tegen hevig stormweer.
Museumliefhebbers kunnen daarna even halt houden bij het Stadsmuseum. In dit museum kom je alles te weten over het Oostende van vroeger tot nu. Het museum is gehuisvest in een voormalig paleis dat onder andere gebruikt werd door Napoleon als hoofdkwartier en door de koningen Leopold I en II.
Tenslotte gaat de wandelroute ook nog langs de Kapucijnenkerk. Dit kleine kerkje uit 1618 is één van de oudste gebouwen van Oostende. Vissersvrouwen kwamen in deze kerk bidden voor een behouden terugvaart van hun mannen die op zee waren. De vissersschepen die zich in de kerk bevinden herinneren hier nog aan.
Hiermee is de Maritieme wandeling in Oostende ten einde gekomen. Heb je er honger of dorst van gekregen? Dan kan ik je het Botteltje aanraden. Je kan er niet alleen iets drinken, maar ook erg lekker eten!
Atlantikwall Raversyde
Atlantikwall Raversyde is een openluchtmuseum in Raversijde, een gehucht van Oostende. Het is één van de best bewaarde delen van de Duitse verdedigingslinie langs de kust. Je vindt er meer dan zestig bunkers, ondergrondse gangen en observatieposten terug.
Je kan er twee kustbatterijen bezoeken: batterij Aachen uit de Eerste Wereldoorlog en batterij Saltzwedel-neu uit de Tweede Wereldoorlog. Een batterij is een artillerie-eenheid met verschillende kanonnen, observatieposten en diverse constructies voor munitie en manschappen.
Op dit ruime domein kan je makkelijk enkele uren doorbrengen. Er is een wandelroute uitgestippeld die je langs beide batterijen brengt. Dit alles op een bijzondere locatie in de duinen waar je vaak zicht hebt op zee.
Ook voor kleine kinderen valt hier heel wat te beleven. Er is namelijk een leuke zoektocht uitgewerkt waar ze op schatten kunnen jagen. Voor tieners is er het Escape Enigma ontwikkeld waar ze verschillende raadsels moeten ontrafelen. Een bezoek aan Atlantikwall Raversyde is dus een aanrader voor jong en oud!
Overnachten in Oostende
Je kan op verschillende leuke locaties overnachten in Oostende. Vorige keer verbleef ik in het hippe Upstairs Hotel. Deze keer koos ik voor het Thermae Palace Hotel, een uniek historisch gebouw op de zeedijk in Oostende.
Het indrukwekkende Thermae Palace Hotel werd in 1933 geopend als luxueus kuuroord door koning Albert I. Het “Palais des Thermes” in artdeco stijl was een populaire trekpleister voor adellijke families. Begin jaren tachtig werd het thermaal instituut afgebouwd, maar het hotel bleef gelukkig wel behouden.
Je kan dus nog steeds overnachten in het Thermae Palace Hotel. Wil je jezelf extra verwennen, kies dan voor een kamer met terras en zicht op zee. Zalig om vanop het terras de zonsondergang te beleven! Ontbijt, lunch en diner worden geserveerd in de stijlvolle Brasserie Albert.