Wandelen in De Biesbosch

Het Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied in Nederland dat op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland ligt. Het natuurgebied is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Je kan er niet alleen veel watervogels terugvinden. Het is ook één van de beste locaties in Nederland om bevers te spotten. Het waterrijke natuurgebied is ideaal om te voet of vanop het water te verkennen.

wandelen Nationaal Park De Biesbosch nederland

Wandelen in De Biesbosch

Zelf trok ik te voet op verkenning door De Biesbosch. Ik volgde er een wandelroute van 10 kilometer langs de wandelknooppunten 85 – 83 – 81 – 16 – 11 – 10 – 93 – 94 – 62 – 98 – 50 – 80 – 95 – 94 – 93 – 10 – 11 – 15 – 85. Toen ik er was lagen de wandelroutes er droog bij, maar bij nat weer zijn waterdichte schoenen wel aangeraden.

wandeling Nationaal Park De Biesbosch nederland

Tegenover knooppunt 85 ligt een kleine zandparking (adres: De Hilweg 2 in Werkendam). Mocht hier geen plek meer zijn, kan je net over de brug ook gratis parkeren op de grote parking tegenover het MuseumEiland. Aan knooppunt 93 ligt een grote parking waar je eventueel ook kan starten want het is toch een luswandeling.

wandelroute Nationaal Park De Biesbosch nederland

De wandeling gaat eerst door De Pannekoek, een gebied van oude grienden die nog op een traditionele manier onderhouden worden. Grienden zijn akkers waar wilgen aangeplant werden. Het wilgenhout was vroeger erg belangrijk bij het maken van manden en de aanleg van dijken.

wandelen Nationaal Park De Biesbosch nederland

Je hebt het misschien al wel gemerkt, maar het water is nooit veraf in de Biesbosch. De wandelroute gaat noordwaarts verder tot aan knooppunt 10. Even verderop passeer je eetcafé Het Bolle Bevertje. Daarna kom je aan jachthaven en café van Oversteeg, waar je een boot of kano kan huren.   

wandeling Nationaal Park De Biesbosch nederland

Wanneer je onderweg bent naar knooppunt 62 passeer je aan je rechterkant langs enkele mooie uitkijkpunten. Daarna gaat de route verder over verschillende kleinere wandelbruggetjes. In dit deel van de wandeling zag ik veel beversporen en steeg de hoop om een bever in het wild te zien.

wandelroute Nationaal Park De Biesbosch nederland
wandelen Nationaal Park De Biesbosch nederland bever

Tussen knooppunt 50 en 80 wordt het gebied ruiger. Ook hier is de bever duidelijk erg actief. Aan je linkerzijde loopt het kanaal de Nieuwe Merwede. Van knooppunt 80 tot 94 wandel je weer door een zone met leuke wandelbrugjes over het water.

wandeling Nationaal Park De Biesbosch nederland

Daarna gaat de route weer terug langs de jachthaven richting knooppunt 11. Hier draait de route linksaf en kijk je uit op een eiland waar veel watervogels zitten. Het geluid dat ze maken is enorm en het leken mij wel om enkele duizenden te moeten gaan.

wandelroute Nationaal Park De Biesbosch nederland

Vervolgens gaat de wandelroute verder door een mooi natuurgebied met bijna altijd wel zicht op het water. Ik zag er ook verschillende zwanenkoppeltjes en passeerde langs een mooi landschapskunstwerk. Op het einde van de route kom je terug aan de parking tegenover wandelknooppunt 85.

wandelen Nationaal Park De Biesbosch nederland

Café – restaurant in De Biesbosch

Vlakbij wandelknooppunt 85 ligt het Biesbosch MuseumEiland. Het is een architecturaal pareltje dat helemaal opgaat in het natuurgebied. In het gebouw is een museum en bezoekerscentrum ondergebracht waar je alles te weten komt over het Nationaal Park De Biesbosch.

museumeiland Nationaal Park De Biesbosch nederland

Daarnaast kan je er ook iets eten en drinken in het Museumcafé Biesonder. Het terras is echt een aanrader bij mooi weer! Wil je het natuurgebied vanop het water ontdekken, dan kan je hier ook voor één van de vaartochten kiezen.

museumeiland Nationaal Park De Biesbosch nederland
museumeiland Nationaal Park De Biesbosch nederland
museumeiland Nationaal Park De Biesbosch nederland

Tussen wandelknooppunt 10 en 93 bevindt zich eetcafé Het Bolle Bevertje en jachthaven van Oversteeg waar je naast een boot of kano huren ook iets kan drinken.

Overnachten in de buurt van De Biesbosch

In de omgeving kan je op verschillende locaties overnachten in De Biesbosch. De stad Dordrecht ligt niet ver en hier zijn ook enkele leuke slaapplekken zoals Villa Augustus, een hotel dat gevestigd is in een voormalige watertoren.  

Zelf koos ik voor een verblijf het dorpje Strijen. Sinds begin dit jaar kan je hier slapen in een watertoren die gerenoveerd werd tot uniek vakantiehuis. De bovenste verdiepingen heb je helemaal privé ter beschikking. Als kers op de taart vind je helemaal bovenaan een fenomenaal dakterras. Van hierboven heb je echt een waanzinnig uitzicht op de regio. Ik zag er in de verte zelfs de skyline van Rotterdam. Omdat beelden meer zeggen dat woorden…

uniek overnachten nederland watertoren
origineel overnachten nederland watertoren
bijzonder overnachten nederland watertoren
speciaal slapen overnachten nederland watertoren

In de omgeving van De Biesbosch

Zoals gezegd ligt het Nationaal Park De Biesbosch niet ver van Dordrecht. Met een veerboot kan je de oversteek maken met de auto. Ik ging op ontdekking in de stad via een leuke stadswandeling in Dordrecht. Het weer zat helaas niet echt mee die dag maar de stad heeft me wel weten charmeren en ik ga zeker nog eens terug voor een daguitstap naar Dordrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *