Een stadswandeling door Middelburg is als een reis terug in de tijd. De hoofdstad van de Nederlandse provincie Zeeland kent een rijke geschiedenis die je in elke straat en op elk plein nog kan zien. Middelburg was ooit een belangrijke stad in de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en die welvaart is nog steeds zichtbaar in de indrukwekkende monumenten en gebouwen. Tijdens een zelf uitgestippelde wandeling neem ik je mee langs enkele van de mooiste plekjes van Middelburg.
INHOUD
1. Wandelroute door Middelburg
Deze stadswandeling is ongeveer 4,5 kilometer lang en voert je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Middelburg. In het centrum van de stad zijn er verschillende plaatsen waar je betalend kan parkeren in Middelburg. Wil je liever gratis parkeren in Middelburg? Kies dan voor de parking aan de Oude Veerseweg ter hoogte van huisnummer 3. Deze parking ligt op ongeveer 500 meter van de Oostkerk, het begin van de stadswandeling. Kies je voor een andere parking, dan is het misschien handiger om de wandeling op een ander punt te starten.
2. Bezienswaardigheden in Middelburg
A. Oostkerk
De wandeling begint bij de Oostkerk, een opvallende verschijning in het stadsbeeld van Middelburg. De kerk werd gebouwd in de 17e eeuw en is een van de weinige barokke kerken in Nederland. Wat de Oostkerk zo bijzonder maakt, is de ronde vorm van het gebouw. Het is een prachtig voorbeeld van de architectuur uit die tijd, met een indrukwekkende koepel die hoog boven de stad uittorent.
De kerk is beperkt open voor bezoekers die er een rondleiding kunnen volgen en de koepel kunnen beklimmen. Check vooraf de data van de rondleidingen. Met een beetje geluk kan je er ook een concert meepikken.
B. Abdij van Middelburg
Vanaf de Oostkerk lopen we naar de abdij van Middelburg, een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad. De abdij stamt uit de 12e eeuw en is het religieuze hart van Middelburg. De abdij heeft een prachtig binnenplein en verschillende indrukwekkende gebouwen.
Terwijl je over het binnenplein van de abdij loopt, voel je de geschiedenis om je heen. Ooit woonden hier monniken die het dagelijkse leven in de stad sterk beïnvloedden. Nu is het een rustig toevluchtsoord voor bezoekers en een plek vol cultuur en geschiedenis.
Aan de zuidkant van het plein krijg je toegang tot de abdijgebouwen. Via een kloostergang passeer je eerst aan je rechterzijde de kloostertuin. Wandel zeker even de knusse tuin binnen. Ga daarna verder tot je aan de drie kerken komt.
Je komt binnen via de Wandelkerk met voor je de Lange Jan, de abdijtoren van 92 meter hoog met bovenaan de keizerskroon. Je kan de Lange Jan beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Het beklimmen van de 207 treden is zeker de moeite waard voor een panoramisch zicht op de stad en het omliggende landschap.
De Wandelkerk ligt tussen de Koorkerk die aan de oostelijke zijde ligt en de Nieuwe Kerk aan de westelijke kant. De Koorkerk is een eenvoudige kerk die destijds enkel gebruikt werd door de monniken van de abdij. De Nieuwe Kerk was toegankelijk voor de kerkgangers uit de stad. Sinds 2004 is deze kerk met een blauw houten tongewelf de hoofdkerk van de Protestantse gemeente Middelburg.
Wandel daarna terug naar het abdijplein. Aan de noordzijde van het plein bevindt zich het Zeeuws Museum. Dit museum biedt een inkijk in de geschiedenis en cultuur van Zeeland. Van eeuwenoude wandtapijten, gebruiksvoorwerpen tot moderne kunst, het museum vertelt het verhaal van Zeeland door de eeuwen heen.
C. Van De Perrehuis
Na het bezoek aan het Zeeuws Museum is het slechts een korte wandeling naar het Van De Perrehuis. Dit statige 18e-eeuwse stadspaleis werd ontworpen door de Antwerpse architect Jan Pieter van Baurscheidt in opdracht van de Zeeuwse regent Johan Adriaan Van de Perre. Het gebouw is een mooi voorbeeld van de elegante architectuur van die tijd en was ooit het politieke en sociale centrum van de stad.
Het Van De Perrehuis herbergt tegenwoordig het Zeeuws Archief. Het vertelt het verhaal van de rijkdom en de grandeur die Middelburg ooit kende, vooral tijdens de hoogtijdagen van de VOC. In de omgeving vind je wel meer prachtig bewaarde huizen terug dus geef je ogen de kijk!
D. Markt van Middelburg
Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Middelburg is zonder twijfel het stadhuis. Dit indrukwekkende gebouw aan de Markt is een van de mooiste gotische stadhuizen van Nederland. Het werd gebouwd in de 15e eeuw en het rijke decor aan de buitenkant met standbeelden en sierlijke details, maakt het tot een architecturale parel.
Als je de tijd hebt kun je het stadhuis ook van binnen bewonderen, waar soms rondleidingen worden gegeven. De prachtige zalen en historische ambiance geven je een nog beter beeld van het rijke verleden van Middelburg. Dit was het politieke hart van de stad waar belangrijke beslissingen werden genomen.
Aan de linkerzijde van het Stadhuis vind je de Vleeshal waar ooit vlees werd verkocht. De locatie geeft aan hoe belangrijk dit gebouw ooit was voor het dagelijks leven in de stad. Tegenwoordig is de Vleeshal in gebruik als expositieruimte voor moderne kunst. Het contrast tussen de historische buitenkant en de hedendaagse kunst binnen is bijzonder.
E. Seismolen
De wandeling brengt je vervolgens naar de Seismolen, een traditionele Nederlandse molen uit 1728 die net buiten het historische centrum van Middelburg ligt. De molen werd oorspronkelijk gebruikt voor het malen van graan en is een prachtig voorbeeld van de molens die je in heel Zeeland tegenkomt.
Hoewel de Seismolen tegenwoordig niet meer in gebruik is, is het wel een leuke plek om te passeren. Het is een rustpunt halverwege de wandeling waar je even kunt genieten van de landelijke omgeving net buiten de stad. De molen bevindt zich aan het bolwerk rond Middelburg dat als versterking diende van de bestaande stadsmuur.
F. Kloveniersdoelen
Wandel even verder langs de stadsvesten en draai dan terug richting in het centrum van Middelburg tot aan de Kloveniersdoelen, een monumentaal gebouw met een lange geschiedenis. Ooit werd dit gebouw gebruikt door de schuttersgilden van de stad die verantwoordelijk waren voor de verdediging van Middelburg. Tegenwoordig is het een cultureel centrum met bioscoop. Achter het gebouw is een tuin waar je kunt genieten van een hapje en een drankje op het gezellige terras.
Wil je graag de stad verkennen vanop het water? Kies dan voor een bootrondvaart! Er ligt een opstapplaats vlakbij de Kloveniersdoelen.
G. Stadsschuur
Van de Kloveniersdoelen wandelen we verder naar de Stadsschuur, een Rijksmonument dat gebouwd werd rond 1585. De Stadsschuur werd vroeger gebruikt als opslag- en werkplaats. Aan de zijkant van het gebouw vind je nog een eeuwenoude zonnewijzer terug.
H. Vismarkt
Wandel daarna door tot aan de Vismarkt, een plek die je een goed beeld geeft van het dagelijkse leven in het historische Middelburg. Zoals de naam al zegt, was dit de plek waar de vissers hun vangst verkochten. Tegenwoordig is de Vismarkt een gezellig pleintje waar je iets kan drinken op het terras terwijl je de historische sfeer in je opneemt.
I. Kuiperspoort
Een van de meest fotogenieke plekken in Middelburg is zonder twijfel de Kuiperspoort. Deze smalle steeg met zijn oude pakhuizen en geplaveide straatjes neemt je mee terug naar de tijd dat de haven van Middelburg nog volop in bedrijf was. De pakhuizen werden gebruikt door de kuipers, die vaten maakten voor de scheepvaart.
Tegenwoordig is de Kuiperspoort een rustige plek waar je kunt wandelen en de sfeer van het oude Middelburg kunt proeven. Het is een verborgen juweeltje dat vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen, maar zeker een bezoek waard is.
J. Haven van Middelburg
De stadswandeling door Middelburg eindigt bij de haven. Deze schilderachtige haven met zijn historische schepen en kades, is een prachtige plek om je wandeling af te sluiten. Ooit was de haven het kloppende hart van de handel in Middelburg, vooral tijdens de VOC-periode. Tegenwoordig is het een plek waar je kunt genieten van het uitzicht over het water en de prachtige historische gebouwen langs de kade. Neem zeker even de tijd voor een foto op de Beatrixbrug, de Spijkerbrug of de Dokbrug.
3. Overnachten in Middelburg
Wil je graag wat langer in de regio verblijven, dan kan je uiteraard ook blijven overnachten in Middelburg. Enkele bijzondere slaapplekken zijn:
- – De Koepoort, een stijlvol appartement dat zich in de oude stadspoort van Middelburg bevindt
- – Hotel St. Joris, een hotel in Middelburg dat gevestigd is in een monumentaal pand uit 1582
- – B&B De Kerck, een bijzondere bed and breakfast in een voormalige kerk
Hier kan je meer tips terugvinden voor een vakantie in Zeeland.
Wat ziet er super mooi uit.
Ik zelf ben er nog niet heen geweest.
Jaren geleden waren we voor het eerst een weekje op vakantie in Zeeland en toen zijn we ook even naar Middelburg geweest en ja, wat een mooie stad! Vooral de Kuiperpoort is prachtig om te zien. Leuk om die plekjes nu weer terug te zien!
Middelburg is mooi! Lang geleden dat we daar zijn geweest overigens, waren er destijds op vakantie in Zeeland.
Wat een prachtige stad en omgeving! Ik ben er volgens mij nog niet eerder geweest.
Wat een leuke wandeling. Ik ga deze onthouden voor als ik volgende maand naar Middelburg ga!