Twee jaar geleden bracht ik een kort bezoek aan Ieper en dat smaakte naar meer. Deze keer ging ik verder op ontdekking en dan is een stadswandeling in Ieper de perfecte manier om de stad écht te leren kennen. Ieper is veel meer dan enkel de Menenpoort en de oorlogsgeschiedenis. Deze wandelroute neemt je mee langs een indrukwekkend parcours vol geschiedenis, cultuur en architectuur. Van de Grote Markt tot aan de Menenpoort: je komt ogen tekort.
Inhoud
1. Stadswandeling in Ieper
Deze wandeling in Ieper is 6,6km lang en staat aangegeven met klinknagels op de grond. Hier kan je de kaart downloaden en ook de gpx is beschikbaar. De route start midden in het historische hart van de stad aan de Grote Markt. Dit plein is niet alleen ruim en levendig, maar ademt ook geschiedenis. Hier vind je gezellige terrasjes, leuke winkeltjes én het startpunt van je stadsavontuur.

Het eerste hoogtepunt op je route is de imposante Lakenhalle. Dit gotische gebouw was in de middeleeuwen het centrum van de bloeiende lakenhandel. Vandaag huist hier het In Flanders Fields Museum, een absolute aanrader voor wie de Eerste Wereldoorlog beter wil begrijpen. Vergeet niet omhoog te kijken naar het Belfort. Tijdens je bezoek aan het museum kan je zelfs de toren beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de stad. De achterliggende Sint-Maartenskathedraal is ook een bezoek waard.


Aan de overzijde van de markt ligt het oude Vleeshuis waar vroeger vlees werd verhandeld. Nu doet het dienst als tentoonstellingsruimte. Je bent hier in het vroegere centrum van ambacht en handel want even verderop ligt de Vismarkt, een charmant pleintje met het bekende tolhuisje.

Tijdens de wandeling zie je misschien wel plaatsen waar er bronzen sleutels op de grond liggen. Het zijn gedenktekens voor de Ieperse burgerslachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op de sleutels staan telkens de naam, sterfdatum en leeftijd van het slachtoffer vermeld.

Een verborgen parel op deze wandeling is het Belle Godshuis. Het werd opgericht in 1276 door een rijke Ieperse dame als een opvangcentrum voor armen. Het groeide daarna snel uit tot een hospitaal en diende later ook als rusthuis voor vrouwen. Niet ver van het Godshuis vind je het Merghelynck Museum. Dit elegante herenhuis toont het leven van een adellijke familie in de 18e eeuw met sierlijke salons, prachtige meubels en verfijnde kunst.
Wandel vervolgens via de Lombaardstraat en de Blindeliedenstraat richting het het Coombspad, dat je langs de oude stadsvesten leidt. Je wandelt hier letterlijk over de sporen van het middeleeuwse Ieper. De Predikherentoren is wat overblijft van het Dominicanenklooster. Vandaag is het een charmant herkenningspunt op je route langs het water.

Even verderop wandel je langs de Vredesbrug, een brug met in 86 talen het woord vrede. De brug leidt naar het Vredeseiland dat in 1640 door de Spaanse bezetter gebouwd werd als munitiedepot. Nu kan je er iets eten of drinken bij restaurant Pacific Eiland. Vanop het terras heb je een prachtig zicht op de Majoorgracht.

Deze wandeling in Ieper gaat verder via het Majoorpad dat je langs de vestingmuren richting het zuiden van de stad brengt tot aan de Rijselpoort. Deze poort is één van de oorspronkelijke stadspoorten van Ieper en een strategisch punt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Naast de Rijselpoort bevindt zich het Ramparts Cemetery, een Britse militaire begraafplaats. Het uitzicht op de vestingen en de rust van het domein maken dit tot één van de meest serene plekken van de wandeling.

Het Willemspad is een rustige, groene wandelweg die je verder langs de waterkant over de vestingmuren leidt. De natuur en de stadsmuren vormen samen een prachtig decor. Je sluit je stadswandeling in Ieper af bij de Menenpoort. De Menenpoort wordt beschouwd als het algemene symbool voor de Eerste Wereldoorlog. Na de recente restauratie is de Menenpoort weer volledig te bezichtigen.

Elke avond om 20u wordt hier de Last Post geblazen ter ere van de gesneuvelden van WOI. Het is een moment dat je stil maakt, ongeacht hoe vaak je het meemaakt. Deze plek is niet enkel een toeristische trekpleister, maar vooral een plaats van collectief geheugen en eerbetoon.

Hiermee is deze stadswandeling in Ieper ten einde. Vanaf de Menenpoort wandel je zo terug naar de Grote Markt dus je kan eventueel eerst nog iets gaan eten vooraleer terug te keren naar de Menenpoort voor de Last Post.
2. Waar overnachten in Ieper
Er valt heel wat te beleven in de Westhoek. Wanneer je in de stad wil blijven overnachten na de Last Post kan je onder andere terecht in deze hotels in Ieper.

3. Wat te doen in de omgeving
Ga je voor een langere tijd op vakantie naar de Westhoek, dan kan je ook een bezoek brengen aan Poperinge, Veurne of Diksmuide. Ben je een echte wandelliefhebber? Dan kan ik je de Kemmelbergwandeling in Heuvelland en de Sint-Sixtuswandelroute in Vleteren aanraden. In de Westhoek kan je ook verschillende oorlogsmonumenten en militaire begraafplaatsen bezoeken zoals Tyne Cot Cemetery. Hier kan je al mijn tips voor een vakantie in de Westhoek terugvinden.


Wat een leuke historische wandelingen met de bordjes op de grond, kerk en de bijzondere sleutels op de grond.
Ik ben eigenlijk nog nooit in Ieper geweest. Wel leuk die wandeling met klinknagels op de grond!
Eerst en vooral Ieper is echt een van mijn lieveling stad..
We gaan er jaarlijks paar keer heen en dat is vooral voor de geschiedenis van de wereldoorlogen dan gaan we ook veel begraafplaatsen gaan bezoek. In en rond Ieper.
Maar echt bedankt om deze met ons te delen. Ik ga deze zeker eens doen, deze stadswandeling.
ooh wauw wat een mooie plekjes! Ik wist niet dat Ieper zo mooi was.
Ieper? Nooit van gehoord. Wat een mooie stad. Daar ga ik zeker een keer naar toe. Geweldige foto’s. Echt heel leuk om te lezen.
Het ziet er prachtig uit, maar Ieper is voor mij helaas toch echt te ver weg.
Met mijn opleiding cultureel erfgoed ben ik in Ieper geweest. We hebben het museum bezocht en door de stad gewandeld. Was erg indrukwekkend om te zien