Het middeleeuwse stadje Thuin

Tijdens een daguitstap naar het Henegouwse stadje Thuin mag een bezoek aan de abdij van Aulne zeker niet ontbreken. Ook een stadswandeling in het centrum van Thuin langs de beroemde hangende tuinen is een aanrader. Breng hierbij zeker een bezoek aan het belfort dat door Unesco erkend is als werelderfgoed. Wanneer je nog tijd over hebt kan je ook een bezoekje brengen aan Ragnies, een deelgemeente van Thuin, dat uitgeroepen werd tot één van de mooiste dorpen van Wallonië.

Abdij van Aulne

De abdij van Aulne werd opgericht in het jaar 637. Met de komst van de monniken van Claircaux werd de abdij een cisterciënzerabdij in 1147. Tijdens de Franse revolutie werd de abdij echter volledig vernield op het einde van de achttiende eeuw. Sommige delen van de abdij werden gerestaureerd en kregen een nieuwe bestemming als retraitehuis.

ruine abdij aulne thuin belgie vakantie

Van de andere delen blijven enkel de imposante ruïnes over. Je kan een bezoek brengen aan deze ruïnes van de abdij van Aulne die zich in Gozée bevinden, een deelgemeente van Thuin. De classicistische voorgevel van de abdijkerk is mooi bewaard gebleven. Ook zie je nog prachtige spitsbogen van de voormalige kerk. Vergeet zeker geen kijkje te nemen in de achterliggende tuinen van waar je een mooi zicht hebt op de ruïnes.

ruine abdij aulne thuin belgie vakantie

Deze ruïnes zijn misschien niet zo indrukwekkend en goed bewaard gebleven dat die van de abdij van Villers-la-Ville, toch vond ik het de moeite waard voor een bezoek. Reken op ongeveer een uur tot anderhalf uur voor een bezoek aan de ruïnes van de abdij van Aulne. Achteraf kan je terecht in één van de horecazaken die zich naast de abdij gevestigd hebben. Blijf je graag logeren vlakbij de abdij van Aulne? Dat kan bij Auberge de l’Abbaye.

ruine abdij aulne thuin belgie vakantie

Stadswandeling in Thuin

Je bezoek aan de abdij van Aulne kan je makkelijk combineren met een stadswandeling in het middeleeuwse stadje Thuin dat aan de oevers van de Samber ligt. Toerisme Thuin heeft 3 wandelingen in Thuin uitgestippeld. Zelf koos ik voor de rode wandeling van 3 kilometer omdat deze wandeling de meeste uitkijkpunten heeft.

stadswandeling hangende tuinen thuin belgie vakantie

Je kan gratis parkeren op een ruime parking in de Rue Benoît Constant Fauconnier. Van daaruit wandel je rechtsaf de Grande Rue in. Aan je linkerkant zie je een smal gangetje tussen Grande Rue 51 en 53. Dit paadje brengt je naar het bekende panoramisch uitkijkpunt met zicht op de hangende tuinen van Thuin. Van hieruit staat de wandeling verder goed aangegeven met een rood bordje met een hashtag (#). 

stadswandeling thuin belgie vakantie

De rode wandeling brengt je langs de vestingmuren, de terrasvormige tuinen, wijngaarden en idyllische smalle straatjes. Regelmatig wordt je getrakteerd met mooie uitzichtpunten op de prachtige omgeving. Wanneer de wandeling bijna ten einde is kom je in het centrum van Thuin aan.

wandeling thuin belgie vakantie

Hier tref je het Belfort aan dat door Unesco erkend is als werelderfgoed. Vanop het Place du Chapitre aan het belfort heb je al een mooi uitzicht op de Samber. Wil je de omgeving van nog hoger bekijken? Kies dan voor een beklimming van het het belfort! Let wel op dat dit via steile smalle trappen gaat en niet echt ideaal is wanneer je last hebt van hoogtevrees. Maar mijn Mr. Hoogtevrees heeft toch de duimen moeten leggen tegen Mevr. Curieuzeneus en met trillende benen heb ik de laaste trappen beklommen. Alles voor het uitzicht!

wandelen belfort thuin belgie vakantie
wandelen belfort thuin belgie toerisme

Na de beklimming van het belfort kan je iets drinken op het gezellige pleintje. Wanneer je nog niet uitgewandeld bent, kan je hier ook verder de blauwe luswandeling van 1,5 kilometer doen. Dan daal je af richting de Samber en maak je kennis met het binnenschippersleven van Thuin. In de 19de eeuw was Thuin namelijk dé binnenscheepvaartstad bij uitstek. Nu liggen er enkele pleziervaartboten aangemeerd. Op de Péniche Sir Lancelot kan je zelfs blijven overnachten in Thuin op een boot!

wandelen samber thuin belgie vakantie

Ragnies, één van de mooiste dorpen van Wallonië

Ragnies is een deelgemeente van Thuin en verkozen tot één van de mooiste dorpen van Wallonië. Dat vond ik het omweggetje wel waard dus! Het was erg rustig in het dorpje waar de Sint-Martinuskerk een centrale plaats heeft. Enkele grote boerderijcomplexen springen ook in het oog.

ragnies thuin belgie vakantie mooiste dorp wallonie

De mooiste is ongetwijfeld de Ferme de la Cour. Deze voormalige hoofdboerderij en gerechtshof van de abdij van Lobbes is prachtig gerenoveerd en huisvest nu de distillerie de Biercée. Je kan de distillerie bezichtigen tijdens een begeleid bezoek. Wil je enkel proeven van de producten die er gemaakt worden, dan ben je uiteraard ook welkom in brasserie La Grange des Légendes. Deze bijzondere plek moet je zeker eens gezien hebben!

ragnies thuin belgie vakantie mooiste dorp wallonie
ragnies thuin belgie vakantie mooiste dorp wallonie

In de omgeving van Thuin

In de buurt van Thuin vallen er nog heel wat andere dingen te beleven. Hier vind je enkele tips zodat je er makkelijk een weekendje weg van kan maken:

  • – Daguitstap naar de meren van l’Eau d’Heure
  • – Daguitstap naar Viroinval met een bezoek aan Fondry des Chiens
  • – Daguitstap naar Chimay met de abdij Notre-Dame de Scourmont, het kasteel van Chimay en het meer van Virelles  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *