Op verkenning in Viroinval

Viroinval is een gemeente in het zuiden van de provincie Namen. De naam verwijst naar de vallei van de rivier de Viroin, die de gemeente doorkruist. Viroinval is waarschijnlijk het meest bekend omwille van het zinkgat Fondry des Chiens, maar er valt nog veel meer te beleven. Ontdek het hier!

Wandelen in Viroinval

Deze wandeling in Viroinval is ongeveer 8 kilometer lang en staat goed aangegeven met een gele rechthoek. De start ligt aan de kerk van Nismes, deelgemeente van Viroinval. Gratis parkeren kan tegenover de kerk of op de grotere parking achter de dienst voor toerisme van Viroinval.

viroinval nismes dorp vakantie

Wanneer je voor de kerk staat, wandel je eerst de brug over en ga je de Rue des Juifs in. Na de scherpe bocht naar links zie je na ongeveer 10 meter aan je rechterkant een oplopend smal paadje. Smeer die kuiten maar in want de wandeling start dus met een pittige beklimming. Je ontdekt er onmiddellijk de prachtige natuur van de regio. Maak zeker een klein ommetje wanneer je het bordje tegenkomt met een uitzichtpunt. Hier kan je picknicken met een prachtig zicht op het dorpje Nismes.

viroinval nismes wandelen vakantie

De wandeling kent een mooie afwisseling tussen bossen en open vlaktes. Na ongeveer 2,5 kilometer zet je de afdaling in richting een oude spoorwegbedding. Je kan even afwijken van de route en tot aan de sporen wandelen. Hier zie aan je linkerkant de bekende spoorwegtunnel. Pas wel op want het lijkt misschien een verlaten spoorweg maar af en toe rijden er nog wel toeristische treinen!

viroinval nismes wandelen vakantie

Daarna gaat de wandeling terug bergop richting het uitkijkpunt La Roche aux Faucons (Valkenrots) met zicht op een steengroeve die nog gedeeltelijk in gebruik is. Op dit punt is de wandeling ongeveer halverwege. Van hieruit wandel je verder richting het zinkgat Fondry des Chiens.

viroinval nismes wandelen roche aux faucons

Dit bekende zinkgat wordt ook wel eens de Grand Canyon van België genoemd. Persoonlijk vind ik dit wat overdreven want deze kloof is namelijk “maar” 100  meter lang en 20 meter diep. Het is wel een bijzonder geografisch fenomeen dat je toch eens gezien moet hebben. Je kan ook afdalen in de kloof. Wees dan wel voorzichtig, zeker wanneer het geregend heeft.

viroinval nismes wandelen fondry des chiens

Daarna gaat de wandeling bergaf richting het riviertje Eau Noire. Wanneer je de brug over het water oversteekt gaat het weer bergop. Daarna gaat de route terug richting het centrum van Nismes. Neem zeker de tijd om even in dit gezellige dorpje rond te lopen en even uit te rusten op één van de terrasjes!

Stoomtrein

Langs de vallei van de Viroin loopt een oude spoorweg die terug in gebruik genomen is voor toeristische treinritten. Via de stoomtrein der drie valleien kan je een rit maken tussen de stations van Treignes en Mariembourg. Bekijk zeker de dienstregeling want de treinen rijden niet dagelijks en er rijden ook niet altijd stoomtreinen (zoek op “vapeur”). In Treignes kan je ook een bezoek brengen aan het stoomtreinmuseum.

viroinval nismes stoomtrein drie valleien treignes mariembourg

Roche à Lomme

De Roche à Lomme is een mooi uitkijkpunt in Dourbes, deelgemeente van Viroinval. Op deze steile rotsachtige kalksteenheuvel heb je een prachtig panoramisch uitzicht op de vallei. Door het grote stenen kruis domineert dit uitkijkpunt het landschap. Dit bijzondere plekje is opgenomen op de lijst met uitzonderlijk erfgoed in Wallonië.  

viroinval dourbes wandelen roche a lomme

Vierves-sur-Viroin

Vierves-sur-Viroin, een deelgemeente van Viroinval, is uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Wallonië. Het kasteel van Vierves-sur-Viroin trekt hier meteen de aandacht.  

In de omgeving van Viroinval

Vanuit Viroinval kan je makkelijk een daguitstap maken naar de meren van l’Eau d’Heure. Ook een bezoek aan Chimay met de abdij Notre-Dame de Scourmont, het kasteel van Chimay en het meer van Virelles is een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *