Rond de meren van l’Eau d’Heure

De meren van l’Eau d’Heure liggen deels in het Naamse Cerfontaine en deels in het Henegouwse Froidchapelle. Het gigantische merengebied van meer dan 600 hectare is het grootste watergebied in België. Het gebied bestaat uit 5 meren: La Plate Taille, l’Eau d’Heure, Falemprise, Ry Jaune en Feronval.

Deze meren werden in 1970 kunstmatig aangelegd om wateroverlast te voorkomen en het kanaal Brussel-Charleroi van voldoende water te voorzien voor de binnenscheepvaart. Wanneer dat laatste niet meer nodig bleek, kregen de meren sinds het begin van deze eeuw een nieuwe functie als recreatiegebied waar talrijke watersporten beoefend kunnen worden. 

Bezoek aan de stuwdam en de skywalk

De stuwdam van Plate Taille is de grootste stuwdam van België. Dit indrukwekkende bouwwerk is bovendien de enige stuwdam die je in ons land langs de binnenkant kan bezoeken. Echt een unieke ervaring dus!

Via een begeleide rondleiding van ongeveer anderhalf uur kom je alles te weten over de geschiedenis van het merengebied. Wist je trouwens dat de naam l’Eau d’Heure afkomstig is van het feit dat de rivier l’Eau d’Heure vroeger na een uur regen al buiten zijn oevers trad en de ganse regio onder water zette?

De rondleiding start in de buik van de dam. Je wandelt er door een imposante ondergrondse tunnel. Daarna krijg je een kijkje in de machinekamer met vier gigantische pompen die ingezet worden voor de productie van elektriciteit. Het hoogtepunt van de rondleiding is ongetwijfeld het bezoek aan de 107 meter hoge toren. Vanuit de glazen skywalk heb je een adembenemend panoramisch zicht op de meren. Durf jij op de glazen vloer gaan staan?

Watersporten, wandelen en fietsen

Voor watersportliefhebbers zijn de meren van l’Eau d’Heure echt een ideale vakantiebestemming. Je kan er diverse watersporten beoefenen zoals zwemmen, surfen, zeilen, aquagolf, suppen, kayakken, jetskiën, duiken, varen,…

Ook voor wandel- en fietsliefhebbers is er een uitgebreid aanbod aan routes. Zelf huurde ik er een fiets en fietste ik er de groene lus rond het meer La Plate Taille en aansluitend de blauwe lus die langs de andere meren gaat. Deze twee routes samen zijn ongeveer 40 kilometer lang en echt een aanrader. De weg staat goed aangegeven met veel bordjes en eigenlijk kan je bijna niet verkeerd rijden aangezien je grotendeels langs de oevers van het water rijdt.

De meren van l’Eau d’Heure bezoeken met kinderen

Op en rond de meren van l’Eau d’Heure valt er ook heel wat te beleven voor kinderen. Bij Crocodile Rouge, het park van de Rode Krokodil, worden er talrijke leuke activiteiten georganiseerd. Zo kan je er een tocht maken met een amfibievoertuig, dat zowel op de baan als in het water voortbeweegt. Gegarandeerd een bijzondere ervaring! Of wat dacht je van het reuzenrad, een ritje op het toeristentreintje, een lasergame of een outdoor escape spel? Achteraf kan je in het Robin’s Café terecht voor wat lekkers. 

Ook het avonturenpark Natura Parc, een klimpark met verschillende tokkelbanen, bomenparcours en death-ride gaat ongetwijfeld in de smaak vallen. Wanneer dit nog niet avontuurlijk genoeg is, dan kan je ook terecht op het vliegveld van Cerfontaine voor een luchtdoop of een parachutesprong.

Overnachten rond de meren van l’Eau d’Heure

Rond de meren van l’Eau d’Heure zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden. In het Golden Lakes Hotel kan je overnachten in een modern viersterrenhotel langs de oevers van het meer La Plate Taille. Kies zeker voor een kamer met uitzicht op het meer en geniet zo optimaal van de omgeving!

Het vakantiepark Landal Village l’Eau d’Heure is ook gelegen aan het meer La Plate Taille en biedt bungalows aan voor 2 tot 10 personen. Op het vakantiepark worden er ook talrijke activiteiten georganiseerd.

Wat te doen in de omgeving

In de ruime omgeving van de meren van l’Eau d’Heure valt er ook heel wat te beleven. Hierbij enkele mogelijkheden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *