Het Trappistenpad in Westmalle

In Westmalle, een deelgemeente van het Antwerpse Malle, kan je het Trappistenpad bewandelen. De route van 8 kilometer staat goed aangegeven via de wandelknooppunten 99 – 1 – 98 – 97 – 89 – 36 – 35 – 33 – 34 – 37 – 38 – 39 – 32 – 30 – 99. De wandeling laat je kennismaken met de omgeving rond de Abdij der Trappisten van Westmalle, een cisterciënzerabdij die gesticht werd in 1794.

Trappistenpad in Westmalle

Vlakbij knooppunt 99 is een ruime gratis parking aan Café Trappisten (adres: Antwerpsesteenweg 487 in 2390 Malle). Steek de weg over tegenover het café en wandel de dreef in die naar de abdij leidt. Aan je linkerzijde zie je eerst de Sint-Bernarduskapel die in 1947 opgericht werd ter herinnering van soldaten die in de omgeving gesneuveld zijn.

trappistenwandeling abdij westmalle wandelen

Wat verder passeer je langs de hoofdtoegangspoort van de abdij. De abdij en de bijhorende brouwerij kan je in principe niet bezichtigen. De monniken die hier verblijven wijden zich toe aan een leven in een gemeenschap van bidden en werken en leiden een teruggetrokken leven. Het gastenverblijf is wel toegankelijk voor diegenen die rust en bezinning zoeken. Ook bij de gebedsdiensten en eucharistie kan je aanwezig zijn.

trappistenpad abdij westmalle wandeling

De route zet zich verder langs de abdijmuren. Wat verderop passeer je langs het voormalige Sanatorium Lizzie Marsily waar nu een woonzorg- en revalidatiecentrum is ondergebracht. Vanaf knooppunt 89 wandel je een groot gedeelte in erg rustig bosgebied. Hier kan je helemaal tot rust komen. Je passeert ook regelmatig een bankje dat je uitnodigt om even halt te houden.

trappistenpad abdij westmalle wandelen
trappistenpad abdij westmalle wandeling

Halverwege de wandeling kom je in mooie open velden terecht met een prachtig weids uitzicht. Hierna trek je terug het bos in op terugweg richting de abdij. Daar aangekomen passeer je eerst langs de brouwerij om dan verder langs de abdijmuren naar het startpunt te wandelen.

trappistenpad abdij westmalle wandelen

Trappistenbier

Het keurmerk “trappistenbier” mag enkel gebruikt worden wanneer het bier gebrouwen wordt in een Trappistenabdij door de monniken zelf of onder hun toezicht. De brouwerij moet ook ondergeschikt zijn aan het klooster en een belangrijk deel van de opbrengsten moet naar liefdadigheid gaan. De bieren van Westmalle voldoen aan deze voorwaarden en mogen dus de benaming trappistenbieren gebruiken, net als de andere Belgische trappistenbieren Chimay, Orval, Rochefort en Westvleteren.

trappistenpad abdij westmalle wandeling

De meest bekende trappistenbieren van Westmalle zijn ongetwijfeld de Westmalle Tripel en Westmalle Dubbel. Maar er wordt ook nog een derde bier gebrouwen binnen de muren van de brouwerij, namelijk de Westmalle Extra. Dit is het bier dat de Trappisten van Westmalle zelf drinken. Tot voor kort kon je het zeer beperkt verkrijgen aan de abdijpoort, maar sinds 2021 is het ook te koop in sommige drankenhandels en horecagelegenheden.   

trappistenpad abdij westmalle wandelen

Neem zeker de tijd om na je wandeling een bezoek te brengen aan Café Trappisten. Hier kan je terecht voor een lekker hapje en een trappistenbiertje. Ook de Westmalle Extra kan je hier proeven, net als enkele gerechten op basis van trappistenbieren.

Ben je wel fan van de trappistenbieren? Bezoek dan ook eens Westvleteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *