Doe eens gek en huur een avontuur!

Afgelopen weekend heb ik nog even genoten van misschien wel het laatste zomerse weekend van dit jaar. Ik huurde een buscamper, het kleinere broertje (of zusje)  van een mobilhome en trok ermee op avontuur. Zelf koos ik net voor een kleinere camper omdat het makkelijker is om mee te rijden en te parkeren en je toch alle luxe hebt van een mobilhome.

buscamper huren kamperen

Vakantie met de camper: avontuur gegarandeerd!

Je mag in België en veel andere landen helaas niet overal wildkamperen met een camper. Je mag uiteraard wel overnachten op een camping. Wil je liever niet op een camping slapen, dan kan je ook terecht op een camperplaats of bij particulieren die een stukje grond ter beschikking willen stellen.

Campspace

Via de website van Campspace kan je  erg leuke overnachtingsplekken vinden die mensen aan een lage kostprijs beschikbaar stellen. Zo kom je op de meest bijzondere plekken: van een knusse tuin, een boerderij, langs een riviertje, een groot bos tot een weiland met een prachtig weids uitzicht.

campervan huren kamperen

Voor mijn eerste overnachting koos ik voor een leuke landelijk gelegen locatie. Via Campspace vond ik een idyllisch plekje in Retie op een weiland  midden in de mooie Kempense natuur. Ik had er echt een prachtig uitzicht op de omliggende weilanden en af en toe kwam er een nieuwsgierig paard een kijkje nemen aan de rand van de plek. Genieten van een mooie zonsondergang bij een kampvuur… wat wil je nog meer?  

natuur kempen landelijk paard retie
natuur kempen landelijk vuurschaal retie

Ook ’s morgens was het erg leuk om wakker te worden in zo’n prachtige landelijke omgeving. In de streek kan je mooie natuurwandelingen maken in het Prinsenpark of je kan er ook gaan kajakken op de Kleine Nete.

natuur kempen landelijk retie

 Wil jij ook wel eens via Campspace een leuk plekje boeken? Via deze kortingscode krijg je alvast 10 euro korting. Veel plezier ermee!

Camperplaatsen

Er zijn verschillende camperplaatsen waar het wel toegelaten is om te overnachten met een camper. Via de apps Camperstop of Park4Night vind je makkelijk waar deze plekken zich bevinden. Bovendien staat er bij elke locatie vermeld welke voorzieningen er al dan niet zijn zoals elektriciteit, water, sanitair,…

Voor mijn tweede nacht in de buscamper koos ik voor een camperplaats in Dilsen-Stokkem, vlakbij het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd. Er waren geen voorzieningen aanwezig, maar dat vond ik ook niet nodig voor één nachtje. Eigenlijk was het een gewone parking met enkele ruimere plaatsen speciaal voorbehouden voor campers. Het leuke aan deze plek was dat je zo in een prachtig natuurgebied staat.

natuurgebied dilsen stokkem negenoord kerkeweerd

Wandelgebied Stokkem

Het wandelgebied Stokkem in het Limburgse Dilsen-Stokkem was vroeger een grindwinningsgebied. Nu maakt het deel uit van het RivierPark Maasvallei. Het natuurgebied wordt deels beheerd door Konikpaarden en Galloway runderen.  

natuurgebied dilsen stokkem negenoord kerkeweerd konikpaarden

In het midden van het natuurgebied staat een lemen uitkijktoren die op een terp staat, op het hoogste punt van het gebied. Tijdens de overstromingen van afgelopen zomer stond het gebied helemaal onder water. Enkel de uitkijktoren en een klein gebied errond bleef gespaard. Gelukkig gingen de grazers naar dit hoger gelegen stukje om veiligere oorden op te zoeken en kwam het water niet nog hoger. Het was bijna onwerkelijk om je in te beelden hoe het er toen uitzag. Op deze foto uit de krant kan je zien hoe hoog het water toen stond.

natuurgebied dilsen stokkem negenoord kerkeweerd uitkijktoren

Vanaf de parking aan de Negenoordlaan (P10) kan je het wandelgebied Stokkem makkelijk ontdekken via één van de uitgestippelde wandelroutes die variëren van 2,5 tot 13,9 kilometer. Achteraf kan je ook terecht bij brasserie De Wissen. Bij mooi weer is het erg goed vertoeven op het terras met zicht op het water.  

natuurgebied dilsen stokkem brasserie de wissen

De groene luswandeling van 2,5 kilometer is ideaal als eerste kennismaking met de regio. Deze wandeling gaat dwars door het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd en passeert langs de uitkijktoren. Je wandelt er grotendeels door begrazingsgebied waardoor je van dichtbij kan zien hoe de grazers het gebied beheren.

natuurgebied dilsen stokkem negenoord kerkeweerd galloway runderen

Tijdens warme dagen verschuilen de grazers zich graag in de schaduw van bomen en struiken. Zie je ze niet direct? Vanop de uitkijktoren heb je een beter zicht op het natuurgebied waardoor je ze makkelijker kan terugvinden.

natuurgebied dilsen stokkem negenoord kerkeweerd uitkijktoren

De rode luswandeling van 13,9 kilometer start ook aan de parking Negenoordlaan (P10). Wanneer je in wijzerzin wandelt, stap je eerst richting het gehucht Boyen. Daarna passeer je langs de Oude Maas en de Maas. Hier kan je het prachtige rivierlandschap aanschouwen op de grens met Nederland.

natuurgebied dilsen stokkem rivierpark maasvallei

Aan je rechterkant zie je de lemen uitkijktoren van het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd. Wanneer je hier passeert is het aangeraden om even van de route af te wijken en de toren te beklimmen. Je hebt er een prachtig zicht op het gebied. Hier kan je de grazers makkelijker spotten.

natuurgebied dilsen stokkem negenoord kerkeweerd uitkijktoren

Verderop kom je terug langs de Maas terecht. Wanneer de route naar rechts afwijkt van de Maas weg is het een aanrader om toch nog even 500 meter verder langs de Maas te wandelen. Hier kan je het gratis Veerpont over de Maas nemen waardoor je in Nederland aankomt. Op het Terras Maasoever kan je even uitrusten vooraleer je terug richting de wandelroute stapt voor de laatste kilometers richting het startpunt.

natuurgebied dilsen stokkem maasvallei
natuurgebied dilsen stokkem maasvallei galloway runderen

In de omgeving van Dilsen-Stokken

Wanneer je langer in de regio verblijft, kan je deze tips nog meegeven:

Reacties

 1. Jenny vandermaesen zegt:

  Beste,
  Wij organiseren maandelijks wandelingen voor ms-limburg. Zijn de korte wandelingen toegankelijk voor rolstoelgebruikers?
  Mvg
  Jenny vandermaesen

  1. Tine zegt:

   Hallo Jennny, de groene luswandeling van 2,5 kilometer is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Groetjes, Tine

 2. Jenny zegt:

  Dag Tine,
  Dank je wel voor de reactie. Wij hebben deze wandeling juist uitgeprobeerd. Het is een hele mooie wandeling en goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het enige wat ons stoorde zijn de koeienvlaaien op het pad wat het moeilijker maakt voor rolstoelgebruikers om die te ontwijken .
  Ook de brasserie is aangepast aan rolstoelgebruikers. We nemen deze wandeling zeker op in ons programma voor volgend jaar.
  Groetjes
  Jennu

  1. Tine zegt:

   Oei, dat is inderdaad niet altijd even praktisch als die slecht gepositioneerd zijn… Hopelijk valt het volgend jaar dan beter mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *