Wandelen rond het kasteel van Ooidonk

De Ooidonk wandelroute in Deinze is 7,5 kilometer lang en biedt een leuke afwisseling tussen natuur en cultuur. Zoals de naam al zegt passeert de route langs het kasteel van Ooidonk, maar de wandeling heeft veel meer te bieden dan dat. Zelf startte ik de wandeling aan het kasteel. Naast Het Koetshuis is een gratis parking. Hier kan je na je wandeling ook terecht voor een drankje of een lekkere hap. Het terras is een echte aanrader!

Ooidonk wandelroute in Deinze

wandelen ooidonk deinze leie

Het kasteel van Ooidonk ligt vlakbij de Leie in Deinze. Je waant je er misschien wel even in de Loire streek. Het gebouw is ontstaan in de twaalfde eeuw als boerderij en groeide uit tot kasteelhoeve. Tijdens de middeleeuwen behoorde de waterburcht tot het verdedigingsbolwerk van de stad Gent. Het middeleeuwse slot werd helaas verwoest. Gelukkig werd het in de zestiende eeuw terug opgebouwd tot een kasteel in Vlaams-Spaanse renaissancestijl. Het prachtige kasteel met indrukwekkende torens en trapgevels is in privé bezit en wordt aanzien als één van de mooiste kastelen van België. Op sommige dagen kan je het kasteel van Ooidonk  bezoeken samen met de omliggende tuinen. Op dit moment vindt er zelfs een kunstenfestival plaats.

wandeling kasteel van ooidonk deinze leie

De wandeling gaat verder richting de Oude Leie. Wanneer je daar aangekomen bent moet je eigenlijk de route naar rechts volgen, maar ik zou aanraden om even af te wijken naar links en naar het sas van Astene te wandelen. Dit nostalgische plekje aan de Leie is zeker een omweg waard. De ophaalbrug wordt nog steeds met de hand bediend. Bovendien is het terras van het ‘t Oud Sashuis één van de mooiste plekken aan de Leie. Proef zeker het huisbier Schobiak en neem een kijkje in het kleine scheepsmuseum!

wandelen ooidonk deinze leie

Wanneer je terug gaat naar de route wandel je op de Maaigemdijk langs de oevers van de Oude Leie. Dit wordt niet voor niets het meest idyllische plekje van Deinze genoemd! Ideaal voor een picknick of gewoon even uit te rusten. Er mag hier zelfs gezwommen worden! 

wandeling ooidonk deinze leie

Vervolgens steek je de Leernsesteenweg over en ga je richting het Hof ter Mere, ook wel het Kasteel van Vosselare genoemd. Daarna gaat de route richting het centrum van Bachte-Maria-Leerne, een deelgemeente van Deinze. Aan de kerk wandel je rechtsaf de Ooidonkdreef in.

wandelen ooidonk deinze leie

De wandeling eindigt langs deze indrukwekkende kasteeldreef. Je wandelt er onder de Blauwe Poort, de  laatste van de zeven kasteelpoorten die bewaard gebleven is. Momenteel zijn de luiken rood-wit geschilderd, maar vroeger waren ze blauw. Vandaar dus de naam… Aan je linkerkant zie je nog de Kapelanij, ook wel Klein Ooidonk genoemd. Het is een prachtig bewaard gebleven hoeve die beschermd werd in 1995. Eindigen doe je terug aan Het Koetshuis.

wandeling ooidonk deinze leie

De Ooidonk wandelroute samengevat

De Ooidonk wandelroute in Deinze is 7,5 kilometer lang heeft en heel wat te bieden qua natuur en cultuur. Zelf vond ik de omgeving rond het kasteel van Ooidonk, het sas van Astene en de Oude Leie het mooist. Het gedeelte voorbij de Leernsesteenweg vond ik persoonlijk wat minder.

In de omgeving van het kasteel van Ooidonk

Vlakbij ligt het kunstenaarsdorpje Deurle, een deelgemeente van Sint-Martens-Latem en verkozen tot mooiste dorp van Oost-Vlaanderen. Hier kan je de Gust De Smet wandelroute volgen om kennis te maken met het dorp. Overnachten kan in een leuk tiny house in Deurle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *