Dwars door kunstzinnig Deurle

Afgelopen weekend bracht ik door in het prachtige Deurle, ooit verkozen tot het mooiste dorp van Oost-Vlaanderen. Deze deelgemeente van Sint-Martens-Latem heeft met zijn idyllische ligging aan de Leie, de aanwezigheid van verschillende kunstenaarsateliers, galerijen en musea heel wat troeven in handen. Ik volgde er de Gust De Smet wandelroute van 6,5 kilometer die je meeneemt langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp.

Gust de Smet wandelroute in Deurle

wandeling deurle oost-vlaanderen leie

De wandeling start aan het Museum Gevaert-Minne waar er voldoende gratis parking voorzien is. Het voormalige huis en atelier van de schilder Egdard Gevaert is omgebouwd tot museum waar je verschillende werken kan bewonderen van kunstenaars van de Latemse School. Rond het museum is het goed vertoeven en de locatie leent zich ook tot een picknick.

wandelen deurle oost-vlaanderen leie

Langs de mooie Kapitteldreef en de Rode Beukendreef wandel je richting het dorpscentrum van Deurle. Het centrum met zijn lage witte huisjes en de Sint-Aldegondiskerk is beschermd als dorpszicht. Op het kerkhof liggen bekende kunstenaars begraven zoals Gust De Smet, naar wie deze wandeling vernoemd is. Buiten de kerk springen vooral het restaurant d’Ouwe Hoeve, het hotel Boldershof en de pastorie in het oog.

wandelen deurle oost-vlaanderen leie
wandeling deurle oost-vlaanderen leie

Wijk hier even af van de route door via de Kerkweg richting de Leie te stappen. Aan je linkerkant kan je even halt houden bij de Mariagrot. Wanneer je aan de Leie bent zie je aan je linkerzijde Auberge du Pêcheur opduiken. Op het terras van dit hotel-restaurant kan je genieten van wat lekkers met een adembenemend zicht op het water.

wandelen deurle oost-vlaanderen leie

Wanneer je terug aan de kerk van Deurle aangekomen bent, wandel je langs het Cyriel Buyssepad verder. Ook deze beroemde schrijver woonde ooit in Deurle. Wat verder passeer je langs het Museum Gust De Smet. In het voormalige huis en atelier van de kunstenaar kan je nu een blik werpen op zijn kunstwerken en persoonlijke elementen uit zijn leven.

uniek overnachten tiny house belgie oost-vlaanderen

Naast het Museum Gust De Smet  bevond mijn verblijfplaats voor dat weekend. Een prachtig ingericht tiny house in Deurle. Het knusse vakantiehuisje is voorzien van alle moderne comfort en de ruimte is zo ingedeeld dat het helemaal niet klein aanvoelde. Het tiny house staat dan wel midden in een woonwijk, maar je hebt er wel de nodige privacy.

origineel overnachten tiny house belgie oost-vlaanderen

Op het einde van de Gust De Smetlaan zie je in de verte aan je linkerkant het Museum Dhondt-Dhaenens. Dit witte modernistische gebouw huisvest een grote collectie van Vlaamse kunstenaars. Helaas is het museum momenteel gesloten wegens renovatie. Het opvallende zwarte gebouw dat er naast ligt, de Wunderkammer, kan je wel bezoeken. In dit bijzondere gebouw is de bibliotheekcollectie van Jan Hoet ondergebracht.

wandeling deurle oost-vlaanderen leie

Via de Oude Pontweg wandel je richting de imposante Rode Beukendreef, dat een pronkdreef was naar het kasteeldomein. Het domein is jammer genoeg verdwenen en in de plaats kwam een villawijk. Door de hoge hagen, bomen en struiken vang je vaak maar een glimp op van de indrukwekkende huizen die hier staan. Veel normale huizen heb ik er niet gezien. Maar dat is misschien ook eigen aan het kunstenaarsdorpje?

wandelen deurle oost-vlaanderen leie

Wanneer je bijna terug aan het startpunt van de wandeling bent, passeer je nog langs de Latems Kluis.  Het fungeerde vanaf 1930 als buitenverblijf  van de paters dominicanen van Gent en was een trefpunt van de Latemse kunstenaars. Enkele jaren geleden werd het gebouw gerenoveerd tot tentoonstellingsruimte, maar momenteel staat het te koop.

wandeling deurle oost-vlaanderen leie

De Gust De Smet wandelroute samengevat

De Gust De Smet wandelroute van 6,5 kilometer gaat dwars door Deurle en laat je kennismaken met de bijzondere geschiedenis van dit kunstenaarsdorpje. De schaduwrijke wandeling is ideaal voor tijdens een warme zomerdag. Ook tijdens het najaar denk ik dat het er prachtig moet zijn met de herfstkleuren.

Je passeert er langs het dorpscentrum, bossen, dreven en woonwijken. Wanneer je op zoek bent naar een natuurwandeling met weidse uitzichten, dan is deze wandeling niets voor jou. Anders moet je hier zeker eens passeren. In de buurt kan je ook nog de Ooidonk wandelroute doen, een prachtige natuurwandeling langs het kasteel van Ooidonk, de Oude Leie en de Leie. Beide wandelingen vullen mekaar goed aan en wanneer je een overnachting zoekt dan kan ik je dit tiny house in Deurle aanbevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *