Het krekenlandschap van Sint-Laureins

Sint-Laureins is een Oost-Vlaamse gemeente die in het noorden van het Meetjesland ligt. De gemeente grenst aan Nederland en staat bekend omwille van zijn weidse uitzichten en de mooiste krekengebieden van Vlaanderen. Dat klonk als muziek in mijn oren en daarom trok ik onlangs richting Sint-Laureins.

Wandeling Veertje Over

Mijn eerste wandeling door het prachtige polderlandschap van Sint-Laureins was Veertje Over, een wandeling van ongeveer 11 kilometer via de wandelknooppunten 53 – 83 – 25 – 24 – 26 – 72 – 73 – 55 – 54 – 53. Het Provinciaal Sportcentrum De Boerekreek ligt aan knooppunt 53. Er is een gratis parking dus ideaal om de wandeling te starten. Volg aan knooppunt 83 zeker de pijl met Palingbelevingsplek. Je vindt er enkele leuke banken met zicht op de Oostpolderkreek. Er loopt ook een klein vlonderpad over het water.

meetjesland wandelen oost-vlaanderen sint-laureins oostpolderkreek
Oostpolderkreek

Wanneer je weer verder gaat en de brug over het Leopoldkanaal oversteekt, heb je langs beide kanten een mooi zicht op het water. Vervolgens loopt er een lange rustige weg langs het Leopoldkanaal richting de Bentillekreek. Verderop in Bentille kan je eventueel een tussenstop maken in één van de horecazaken.

meetjesland wandelen oost-vlaanderen sint-laureins leopoldkanaal
Leopoldkanaal

Vervolgens zet je je weg weer verder richting het Leopoldkanaal. Aan knooppunt 72 bevindt zich één van de drie voetveren aan het Leopoldkanaal in Sint-Laureins. Dat is een drijvend ponton dat je zelf kan bedienen via een touw zodat je naar de overkant gebracht wordt. Zelf vond ik dit toch wel een leuke extra aan deze wandeling.

meetjesland wandelen oost-vlaanderen sint-laureins voetveer
Voetveer

Wanneer je voorbij knooppunt 54 gepasseerd bent en de Sint-Jansstraat oversteekt, vergeet dan niet om even langs de Sint-Jan-De-Doperkerk te wandelen. Het pittoreske kerkje in Sint-Jan-in-Eremo werd gebouwd in 1682 en was vroeger één van de meest bezochte bedevaartsplaatsen in het Meetjesland.

meetjesland wandelen oost-vlaanderen sint-laureins Sint-Jan-De-Doperkerk
Sint-Jan-De-Doperkerk

Tegenover het kerkje ligt het palingrestaurant Polderzicht. Paling is namelijk hét streekgerecht van Sint-Laureins. Zelf ben ik er niet echt een fan van, maar er staan uiteraard ook nog andere gerechten op de kaart. Op de terugweg richting knooppunt 53 passeer je nog langs één van de mooiste uitkijkpunten van Sint-Laureins: het uitzicht op de Boerekreek.   

meetjesland wandelen oost-vlaanderen sint-laureins boerekreek
Boerekreek

Overnachten in Sint-Laureins

Aangezien ik niet alleen tijdens het wandelen graag een mooi uitzicht heb maar ook tijdens mijn verblijf, koos ik voor een bijzondere overnachting in een tiny house. Het knusse huisje staat in Watervliet, een deelgemeente van Sint-Laureins. Het bevindt zich midden in de velden met als buren een weide met schapen. Vanuit het vakantiehuisje en het terras heb  je een adembenemend vrij zicht op het landschap. Op deze prachtige locatie kan je niet anders dan genieten!

meetjesland oost-vlaanderen overnachten tiny house sint-laureins
oost-vlaanderen overnachten tiny house sint-laureins

Het tiny house kan onderdak bieden aan vier personen. Beneden is er een slaapkamer met een tweepersoonsbed en boven op de slaapzolder kunnen ook nog twee personen overnachten. Let er wel op dat de slaapzolder bereikbaar is via een steil laddertje en dus minder geschikt voor mensen die niet zo goed te been zijn of voor kleine kinderen. Verder beschikt het natuurhuisje over een kleine keuken, een eethoek en een badkamer met douche en toilet. Op het terras kan je genieten van het uitzicht in de loungezeteltjes. Er staat ook een picknickbank. Wil jij hier ook eens overnachten? Hier vind je meer informatie: tiny house midden in de velden.  

meetjesland oost-vlaanderen overnachten tiny house sint-laureins
origineel overnachten tiny house belgie

Ga je liever uit eten in plaats van zelf te koken? Dan kan ik restaurant De Roste Muis aanraden. Het restaurant is een begrip in de regio. Je kan er lekker eten en bij mooi weer is het terras met zicht op de Oudemanskreek echt een perfecte locatie.

meetjesland oost-vlaanderen roste muis oudemanskreek
Roste muis – Oudemanskreek

Wandeling Langs Meetjeslandse Kreken

De tweede wandeling die ik maakte door Sint-Laureins was de Langs Meetjeslandse Kreken wandelroute, een wandeling van ongeveer 13 kilometer via de wandelknooppunten 11 – 10 – 12 – 51 – 50 – 99 – 97 – 96 – 87 – 86 – 85 – 98 – 50 – 51 – 12 – 10 – 11.

meetjesland wandeling oost-vlaanderen sint-laureins godshuis
Sint-Laureins

De wandeling start op de parking aan het Godshuis, een imposant gebouw dat het centrum van Sint-Laureins domineert. Het werd gebouwd in de negentiende eeuw om een thuis te bezorgen aan wezen, ouderen, zieken en gehandicapten. Tot enkele jaren geleden deed het gebouw na een grondige renovatie dienst als luxueus hotel. Helaas staat het gebouw momenteel leeg.  

meetjesland wandeling oost-vlaanderen sint-laureins godshuis
Godshuis

Vanaf het centrum van Sint-Laureins wandel je direct naar het Leopoldkanaal en kom je in het prachtige polderlandschap terecht. Aan knooppunt 12 steek je het kanaal over via het voetveer dat je zelf kan bedienen. Vergeet zeker niet te genieten van de omgeving vanop het drijvende ponton!

meetjesland wandeling oost-vlaanderen sint-laureins voetveer leopoldkanaal
Voetveer Leopoldkanaal

De wandeling zet zich vervolgens verder langs de mooiste kreken van België. Eerst passeer je langs de Vrouwkenshoekkreek. Vervolgens stap je langs een weg die dwars door twee kreken loopt: de Blokkreek en de Hollandersgatkreek. Dit vond ik zelf het mooiste plekje van de wandeling. Hier staat ook een picknickbank die echt uitnodigt om even tot rust te komen.

meetjesland wandeling oost-vlaanderen sint-laureins krekengebied
meetjesland wandeling oost-vlaanderen sint-laureins blokkreek
meetjesland wandeling oost-vlaanderen sint-laureins krekengebied

Voor wie dan nog niet genoeg heeft van het prachtige waterlandschap heeft geluk. De wandeling loopt verder via de Roeselarekreek, de Boerekreek en de Zonnekreek om vervolgens via het Leopoldkanaal terug te keren naar de Vrouwkenshoekkreek. Aan knooppunt 50 keer je terug via dezelfde route met het voetveer naar het centrum van Sint-Laureins.

meetjesland wandelen oost-vlaanderen sint-laureins Vrouwkenshoekkreek
Vrouwkenshoekkreek

Bezoek aan Watervliet

Watervliet, één van deelgemeenten van Sint-Laureins, leerde ik kennen via het boek “Bij ons in het dorp”. De regio werd in 1404 volledig overspoeld door vloedgolven. Honderd jaar lang bleef het een verdronken dorp.

Na het bouwen van stevige dijken zorgde de lokale held Hieronymus Lauweryn voor de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze imposante kerk, ook wel de kathedraal van het Noorden genoemd, staat in groot contrast met het kleine dorpje. Van ver zie je de kerk dan ook opduiken wanneer je in de regio bent. Neem zeker even een kijkje in de kerk want je vindt er naast een indrukwekkend kerkorgel ook  het monumentale drieluik De Nood Gods van de Meester van Frankfurt terug.

meetjesland oost-vlaanderen sint-laureins watervliet
Onze-Lieve-Vrouwekerk in Watervliet

Ook het dorpsplein van Watervliet, Het Stee, is groter dan het gemiddelde dorpsplein. Naast de kerk zijn de meest opvallende bouwwerken op het plein het voormalige gemeentehuis en de muziekkiosk. In de zomer worden er verschillende pop-up activiteiten georganiseerd op het dorpsplein.

meetjesland oost-vlaanderen sint-laureins watervliet
meetjesland oost-vlaanderen sint-laureins watervliet

In de omgeving van Sint-Laureins

Verblijf je langer in de regio? Kijk dan zeker ook naar deze tips voor een onvergetelijke vakantie in Oost-Vlaanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *