Ontdekkingstocht door het Zwin

Het Zwin is één van de bekendste natuurgebieden in België. Het unieke aan dit gebied is dat het regelmatig overstroomt. Dit getijdenlandschap is daardoor erg in trek bij veel vogelsoorten. In totaal zijn er al ongeveer 350 verschillende vogelsoorten waargenomen. Het Zwin wordt dus niet voor niets de internationale luchthaven voor vogels genoemd.

Ooievaars in het Zwin

De ooievaars zijn ongetwijfeld de bekendste inwoners van het Zwin. Elk voorjaar keren ze uit het zuiden terug naar het natuurpark om er te broeden. Rond eind april komen de kuikens uit het ei gekropen. De eerste weken worden ze goed afgeschermd door de ouders en krijg je ze niet vaak te zien. Wanneer ze al wat groter zijn in juni is het eigenlijk de beste tijd om ze te bewonderen. Jonge ooievaars doen eerst vlieg- en springbewegingen in het nest om de spieren te versterken. Wanneer ze goed geoefend hebben vliegen ze in juli voor het eerst zelfstandig uit. In augustus trekken ze dan richting het zuiden.

natuurgebied zwin belgie ooievaars

Vanuit de Ooievaarstoren kan je van heel dichtbij enkele nesten bewonderen van achter glas. De ooievaars zien jou niet maar jij hen wel. Het is wat vergelijkbaar met een verhoorkamer in een politieserie. Deze bijzondere ervaring kan je helaas niet het ganse jaar beleven. Kies dan ook de goede timing voor je bezoek aan het Zwin als je de ooievaars wil zien. Ben je niet helemaal zeker van de timing? Kijk dan even op de live webcam van het Zwin die gericht staat op enkele ooievaarsnesten.

natuurgebied zwin belgie ooievaars

Onthaalcentrum

In het hoofdgebouw is het onthaalcentrum en de Zwin shop ondergebracht. Daarnaast is er een permanente tentoonstelling waar je alles leert over de vogels en het wonderlijke avontuur van de vogeltrek. Het wordt op een leuke en kindvriendelijke manier gebracht. Zo krijg je bij aankomst een bepaalde vogel toegewezen die centraal staat bij je bezoek. Over deze vogel kom je dan heel wat meer te weten. Je leert er hoe jouw vogel vliegt en kan dat zelf uittesten op het vliegplatform. Je kan er ook zoeken naar de eitjes die jouw vogel legt.

natuurgebied zwin belgie shelter

Daarnaast is er op de bovenverdieping een wisselende tijdelijke tentoonstelling en kan je op de panoramatoren genieten van een mooi uitzicht op het natuurgebied.  In bistro The Shelter kan je terecht voor een lekker hapje en drankje.

Huttenparcours

Het huttenparcours is een educatief buitenparcours van ongeveer één kilometer waar je op een leuke manier kennismaakt met de vogels van het Zwin. Deze route start aan de achterzijde van het hoofdgebouw en loopt via een tiental hutten. Het huttenparcours is een aanrader voor jong en oud.

natuurgebied zwin belgie huttenparcours

In de voederhut sta je achter glas en zie je de vogels van heel nabij terwijl zij jou niet zien. Vanuit de kijkhut heb je een adembenemend uitzicht op de broedeilanden. Dan pas zie je hoeveel vogels er echt verblijven in het Zwin. In de luisterhut ontdek je welke geluiden elke vogel maakt. Langs de route bevinden zich ook een aantal leuke speeltoestellen in het thema van de natuur van het Zwin. De kinderen zullen zich op deze route zeker niet vervelen!

natuurgebied zwin belgie broedeiland

Wandelroutes

Vanuit het hoofdgebouw is het ongeveer 300 meter wandelen tot aan de Zwinvlakte. Je passeert dan ook langs het Kijkcentrum van waar je een mooi zicht hebt op de vlakte. Er starten 2 wandellussen van elk 2 kilometer: de groene en de blauwe lus. De blauwe wandellus kan ook als blotevoetenpad afgelegd worden. Toch altijd een leuke extra voor wanneer je met kinderen een bezoek brengt. Je wandelt er deels door begrazingsgebied. Toen ik er was hadden de grote grazers helaas graasverlof en de schapen waren net hun siësta aan het houden. Het was hen van harte gegund.

natuurgebied zwin belgie wandelen zwinvlakte

Naast het huttenparcours en de 2 wandellussen kan je er ook deelnemen aan een begeleide wandeling met een zwingids. In de zomer worden er ook speciale gezinswandelingen georganiseerd waarbij de zwingids de informatie op een speelse wijze brengt.

natuurgebied zwin belgie wandelen zwinvlakte

Praktisch

Op dit moment is het aantal bezoekers beperkt dus is reserveren aangeraden. Dit kan via de website van het Zwin. Hier kan je een plan van het Zwin terugvinden. Dit krijg je uiteraard ook bij aankomst in het onthaalcentrum.

natuurgebied zwin belgie wandelen zwinvlakte

In de omgeving

Hier kan je meer tips terugvinden voor een vakantie aan de Belgische kust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *