Op weekend in Maasmechelen

Maasmechelen heeft heel wat te bieden voor natuurliefhebbers. Hier vind je alvast mijn tips terug voor een weekendje in deze prachtige Limburgse gemeente.

Van Connecterra naar Terhills

Vroeger noemde het Connecterra, maar sinds begin 2021 noemt de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen Terhills. Je kan er gratis parkeren aan de Zetellaan in Maasmechelen naast Maasmechelen Village, het bekende Outlet Shopping center. Via de toegangspoort Terhills krijg je toegang tot een prachtig natuurgebied. Aan de toegangspoort is een bezoekerscentrum waar je terecht kan voor meer informatie over het gebied en je kan er ook iets drinken.

maasmechelen nationaal park hoge kempen terhills

Wanneer je de toegangspoort binnenstapt zie je aan je rechterkant twee hoge schachtbokken die herinneren aan het steenkoolmijnverleden van de regio. Je kan de schachtbokken tot ongeveer de helft beklimmen. Zeker doen wanneer je al wil kennis maken met het gebied en een mooi uitzicht weet te waarderen.

maasmechelen nationaal park hoge kempen terhills terril panorama

Je kan er verschillende wandelingen doen van 3,6 tot 9,7 kilometer. Kies bij voorkeur een wandeling die over de lange terril gaat en je langs het panoramapunt brengt (groene, blauwe en paarse wandeling). Je zal snel merken waarom dit het mooiste panorama van Vlaanderen genoemd wordt! Het landschap van bergen en meren kan je het best bewonderen vanop deze locatie.

maasmechelen nationaal park hoge kempen terhills

Wanneer je een begeleide rondleiding met een ranger boekt, dan heb je het voordeel dat je ook buiten de normale openingstijden een bezoek kan brengen aan het natuurgebied. Zo maakte ik er ooit een adembenemend mooie mistige zonsopgang mee.

maasmechelen nationaal park hoge kempen terhills

Overnachten aan het Nationaal Park Hoge Kempen

Pal naast de toegangspoort Terhills heb je ongetwijfeld een imposant gebouw gezien aan je rechterzijde. Dit voormalige hoofdmijngebouw is een echt pronkstuk van het industriële verleden van Maasmechelen. Momenteel is het Terhills Hotel er gehuisvest, dat een trendy inrichting weet te combineren met de neoklassieke barokstijl van het gebouw. In dit luxueuze viersterren hotel kan je overnachten in stijl op een toplocatie.   

maasmechelen hotel terhills
maasmechelen hotel terhills

Wanneer je bovenop de lange terril aan het bekende panoramapunt stond heb je waarschijnlijk ook het Terhills Resort gezien? Dit luxueuze resort opende midden 2021 zijn deuren en je kan er overnachten in stijlvolle cottages met een adembenemend zicht op het water en de terrils.

Mechelse Heide

Er is nog een tweede toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen die in Maasmechelen ligt, namelijk de toegangspoort Mechelse Heide. Wanneer je een wandel- en natuurliefhebber bent, is dit ook een echte aanrader. Zeker in de periode van midden augustus tot midden september want dan kleurt de heide er elk jaar prachtig paars. Wandelen door een mooi bloementapijt geeft toch net dat ietsje extra aan je route.

maasmechelen mechelse heide wandelen

Aan de toegangspoort is ook weer een gratis parking voorzien aan de Joseph Smeetslaan 280 in Maasmechelen. Hier is geen bezoekerscentrum aanwezig, maar je vindt er wel een bord waar alle wandelingen op vermeld staan. De wandelingen aan de toegangspoort Mechelse Heide gaan van 1,1 tot 8,5 kilometer en staan onderweg goed aangegeven. Na je wandeling kan je altijd even uitrusten in cafetaria ’t Salamanderke dat zich naast de parking bevindt.

maasmechelen mechelse heide wandelen

Het Kruinenpad

maasmechelen kruinenpad

Langs de Zuid-Willemsvaart in Maasmechelen is er een brug van 181 meter lang gebouwd dwars door een mijnverzakkingsgebied. Hierdoor zie je vanop 10 meter hoogte wat de nadelige gevolgen zijn van de steenkoolontginning in de streek. Wil je even met je hoofd tussen de bomen wandelen, dan is dit bijzondere plekje zeker een aanrader voor een korte tussenstop. Of combineer het Kruinenpad met een wandel- of fietsroute in de regio!

maasmechelen kruinenpad

Vallei van de Kikbeekbron

De Kikbeekbron is een deelgebied van het Nationaal Park Hoge Kempen en bestaat uit een voormalige zand- en grindhoeve en heidegebied. De laatste jaren is hier veel veranderd qua natuurbeheer en het loont zeker de mooite om ook hier eens een kijkje te gaan nemen.

maasmechelen wandelen kikbeekbron

Vanaf de parking van Camping Kikmolen in de Kikmolenstraat 3 in Maasmechelen kan je via een aanloopstrook van ongeveer een kilometer die aangegeven staat met een bruin kruis kiezen voor twee wandellussen: de groene lus van 2,6 kilometer en de blauwe lus van 5 kilometer. De blauwe wandelroute is gaat helemaal rond het water van de Kikbeekbron.

maasmechelen wandelen kikbeekbron

Wanneer je halverwege op het meest westelijke punt van de blauwe wandeling aangekomen bent kom je een zitbank tegen. Dit is de ideale locatie om even halt te houden want je hebt er door de hoger gelegen liggen een prachtig uitzicht op het gebied.

maasmechelen wandelen kikbeekbron

Een wandeling door de vallei van de Kikbeekbron is een lust voor het oog. Mooie bossen, open heidegebieden en water kom je hier allemaal tegen. Het enige nadeel van deze locatie is dat je het geluid van de auto’s erg hard hoort, zeker tijdens het eerste deel van de wandeling. Zou ik nog eens teruggaan? Waarschijnlijk niet, of het moest met oortjes en een leuk muziekje zijn.

Andere bezienswaardigheden in Maasmechelen

Maasmechelen heeft nog veel meer te bieden op toeristisch gebied zoals de Elaisa Energetic Wellness, het shoppingpark Maasmechelen Village, het avonturenpark Terhills Cablepark en een bezoek aan deelgemeente Leut, verkozen tot één van de mooiste dorpen van Vlaanderen.

maasmechelen leut mooiste dorpen vlaanderen

Of wat dacht je van Fietsen door de heide, de nieuwste Limburgse attractie. Naast Fietsen door het water en Fietsen door de bomen, is sinds 2021 ook de fietsbrug Fietsen door de heide geopend. Deze brug loopt over de Weg naar Zutendaal en bevindt zich tussen fietsknooppunt 550 en 551.

Hier vind je een overzicht terug van alle belangrijkste bezienswaardigheden in Maasmechelen.  

In de omgeving van Maasmechelen

In de ruimere regio rond Maasmechelen valt er uiteraard ook heel wat te beleven. Dit zijn mijn tips:

  • Bezoek aan Lanaken met Oud-Rekem (verkozen tot het mooiste dorp van Vlaanderen), het kasteel d’Aspremont-Lynden, het domein Pietersheim en het Krankzinnigenkerkhof
  • Daguitstap naar het Nederlandse Maastricht
  • Wandeling in het natuurgebied Negenoord in Dilsen-Stokkem
  • Daguitstap naar het veelzijdige Genk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *