Oud-Rekem, mooiste dorp van Vlaanderen

Rekem is een deelgemeente van het Limburgse Lanaken en staat waarschijnlijk het meest bekend omwille van het dorpje Oud-Rekem. Oud-Rekem werd namelijk verkozen tot het mooiste dorp van Vlaanderen. Dat wou ik wel even gaan checken!

Op verkenning in Oud-Rekem

Parkeren kan makkelijk op de gratis parking Colmonterveld (P19) in de straat Sint Pieter in Oud-Rekem (Lanaken). Van hieruit starten verschillende wandelingen van 2,9 tot 15,4 kilometer. Zelf koos ik voor de kort blauwe wandeling van 3,9 kilometer die dwars door het dorpje Oud-Rekem gaat en langs de Zuid-Willemsvaart en het natuurgebied de Oude Weerd passeert. Dat leek me wel een goede combinatie.

wandelen limburg oud-rekem

Ik deed de wandeling in tegenwijzerzin en stapte via de Paterstraat richting de Zuid-Willemsvaart. Je passeert dan langs enkele mooie historische gebouwen. De tijd lijkt hier echt wel te hebben stilgestaan. Wanneer je op het kruispunt met de straat Onder de Linden bent, wijk dan even af van de route en draai linksaf.

oud-rekem limburg mooiste dorp vlaanderen

Op de Groenplaats vind je niet alleen de Museumkerk, de vroegere kerk van Oud-Rekem die nu ingericht is als museum, maar ook de ingang van het kasteel d’Aspremont-Lynden. Het kasteel in Maaslandse renaissancestijl dateert uit de zestiende eeuw en fungeerde in het verleden onder andere als militair hospitaal en psychiatrische inrichting.

oud-rekem limburg kasteel d'aspremont-lynden

Momenteel staat het kasteel leeg en kan je het bezoeken tijdens een begeleid bezoek of tijdens één van de tijdelijke exposities die er gehouden worden. Momenteel loopt er een expositie van diverse kunstenaars die bewonderd kan worden van vrijdag tot zondag van 14 augustus tot en met 12 september 2021.  Dit is echt een aanrader, niet enkel voor de kunstwerken, maar ook om de binnenkant van het kasteel te kunnen bekijken!

oud-rekem limburg kasteel d'aspremont-lynden
oud-rekem limburg kasteel d'aspremont-lynden

Na het omweggetje langs de groenplaats kan je terugkeren naar de wandelroute. Wanneer je niet via de Kanaalstraat maar via Oude God naar de Zuid-Willemsvaart gaat kom je nog enkele prachtige historische gebouwen tegen zoals de Rentmeesterij, het Posthuis en de Uikhoverpoort, de laatste officiële toegangspoort van Oud-Rekem die dateert uit 1630.

oud-rekem limburg mooiste dorp vlaanderen
oud-rekem limburg mooiste dorp vlaanderen

Wanneer je aan de Zuid-Willemsvaart komt gaat de route linksaf langs het water. Halverwege de wandeling passeer je langs het natuurgebied de Oude Weerd. Dit is het enige natuurgebied binnen het RivierPark Maasvallei waar het natuurbeheer door ezels gedaan wordt. Helaas kon ik ze enkel van heel ver bewonderen tijdens hun bezigheden.

oud-rekem limburg zuid-willemsvaart wandelen

De wandeling gaat via een boomgaard terug richting het dorp Oud-Rekem. Je passeert nog langs de voormalige werkplaatsen van het kasteel die prachtig gerenoveerd zijn tot wooneenheden en langs de Walstraat waar zich de vroegere stadsomwalling bevond.  

oud-rekem limburg lanaken wandelen

In de omgeving van Oud-Rekem

Tijdens een bezoek aan het dorpje Oud-Rekem kan je ook even passeren langs het verlaten kerkhof van het psychiatrisch ziekenhuis. Toen het kasteel d’Aspremont-Lynden fungeerde als psychiatrische inrichting, werden veel overleden patiënten begraven op deze plek. Tussen 1921 en 1981 werden er zo ongeveer 1750 overledenen begraven. Het kerkhof aan de Daalhofstraat ligt er wat overwoekerd bij en dat creëert een mysterieuze sfeer.  

oud-rekem verlaten kerkhof krankzinnigen

In de omgeving valt er ook nog heel wat anders te beleven zoals:

  • het Kasteeldomein Pietersheim met een waterburcht uit de twaalfde eeuw en een kinderboerderij
  • een daguitstap naar Maasmechelen
  • een bezoek aan het veelzijdige Genk
  • een daguitstap naar Maastricht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *